Siekiančių tiesioginių išmokų laukia nemažai naujovių

zemaitieneRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Praėjusių metų pabaigoje buvo patvirtintos tiesioginių išmokų administravimo bei kontrolės taisyklės. Tiesioginių išmokų siekiančių ūkininkų 2016 m. laukia nemažai naujovių. Kaip sako savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėja Irena Žemaitienė, laiku apie naujoves sužinojusiems ūkininkams didžiulių rūpesčių tai sukelti neturėtų.

Nuotr. Skyriaus vedėja Irena Žemaitienė informavo: ūkininkai, norintys keisti savo dirbamos žemės sklypų ribas, turėtų būti atidūs – apie paramai tinkamus plotus jie turės pranešti iki gruodžio 1 d.

Reikalavimai – ūkininkų naudai

Anot Žemės ūkio skyriaus vedėjos, šiek tiek keisis bendrieji tinkamumo reikalavimai. Norintys gauti paramą pagal „Aktyvaus ūkininko“ reikalavimus žemdirbiai neprivalės įvykdyti reikalavimo, kad praėjusiais metais gauta ES tiesioginių išmokų suma neviršijo 5000 eurų.

Deklaruojantys ganyklų ar pievų plotą, privalėjo ganyklas nušienauti ar nuganyti iki liepos 15d. Naujai patvirtintose taisyklėse nustatyta šienavimo termino pabaiga – rugpjūčio 1 d.

Taip pat švelninamos nuganymo sąlygos gyvulių laikytojams. Anksčiau gyvulių laikytojai turėjo deklaruoti tam tikrą galvijų skaičių hektarui. Dabar bus kreipiamas dėmesys į tai, ar ganyklų plotai nušienauti ar nuganyti laiku. Tokiu atveju yra būtini gyvulių buvimo lauke požymiai – ekskrementų liekanos, išguldyta žolė ir pan.

Nuo kitų metų nebus draudžiamas žolės smulkinimas pievose. Nupjauta žolė pievose turi būti sutvarkyta iki nustatytųjų šienavimo terminų.

Užsiimantiems sodininkyste ir uogininkyste taip pat nuo šių metų teks įgyvendinti vieną kitą reikalavimą – sodų ir uogynų tarpueilius jie privalės periodiškai įdirbti (mechaniškai arba chemiškai) taip, kad juose būtų sunaikintos piktžolės. Taip pat soduose ir uogynuose būtina iš deklaruojamų laukų plotų pašalinti negyvus medžius ir (arba) krūmynus arba jų liekanas.

Žalinimo reikalavimai vis griežtėja

Pasak I. Žemaitienės, naujuoju paramos laikotarpiu ūkininkams skiriama žalinimo išmoka, bet jie privalo laikytis visų šiai išmokai gauti keliamų reikalavimų: įvairinti pasėlius, išlaikyti aplinkosaugos atžvilgiu pažeidžiamas daugiametes ganyklas arba pievas, išlaikyti daugiamečių pievų plotą (daugiamečių pievų plotas negali sumažėti daugiau kaip 5 proc. visos Lietuvos mastu), išskirti ekologiniu atžvilgiu svarbias vietoves (EASV).

Kaip ir anksčiau, pareiškėjui nereikia įvairinti pasėlių ir deklaruoti EASV, t. y. jis atitinka šiuos reikalavimus, kai paraiškoje deklaruotos pievos sudaro daugiau nei 75 proc. paramai tinkamo ploto, o likusios ariamosios žemės plotas yra ne didesnis kaip 30 ha.

Griežtėja reikalavimai paramos siekėjams už daržovių auginimą šiltnamiuose – siekiantys gauti susietąją paramą už daržovių auginimą šildomuose šiltnamiuose privalo gamybinę veiklą vykdyti ne trumpiau kaip 8 mėn. per kalendorinius metus, auginti produkciją žemėje arba substratuose ant žemės, kai augalų šaknys turi sąlytį su žeme.

Keičiasi terminai

Vienas didžiausių pasikeitimų, kuris laukia žemdirbių ateinančiais metais, anot vedėjos, yra tai, kad ankstinama žemės plotų deklaravimo pabaiga. Kitais metais bendrosios paraiškos bus priimamos iki birželio 6 d., pavėluotai – iki liepos 1 d.

Naujiena bus ir tiems ūkininkams, kurie karts nuo karto keičia savo dirbamos žemės sklypų ribas. Jei pasibaigus einamųjų metų deklaravimui pareiškėjai pakeitė sklypo ribas – išnaikino piktžoles, iškirto medžius, išrovė kelmus ir išvežė nupjautus medžius bei jų liekanas, sutvarkė akmenų krūvas ar kitaip pertvarkė paramai skirti netinkamus plotus, jie turėtų iš anksto pranešti apie šiuos pakeitimus. Apie kitiems metams paramai tinkamus plotus turi būti pranešta iki gruodžio 1 d. Tiesioginės išmokos mokamos tik už reikalavimus atitinkančius naudmenų plotus.

„Įbraižant deklaruojamus laukus nebus galimybės kirsti kontrolinių žemės sklypų ribų ar įbraižyti laukus paramai netinkamuose plotuose, kaip tai buvo iki šiol“, – sako I. Žemaitienė.

Naujovė gena naujovę

Nauja yra ir tai, kad dvigubo deklaravimo atvejais, jei persidengiantis plotas yra mažesnis kaip 0,1 ha, iš pareiškėjų persidengiančio ploto žemės valdymo teisės dokumentų nebus reikalaujama, o parama už šiuos persidengiančius plotus nebus mokama nė vienam pareiškėjui. Esant didesniems plotų persidengimams, lieka galioti ankstesnė žemės valdymo teisės dokumentų pateikimo tvarka.

Taip pat keičiasi reikalavimas tiems asmenims, kurie išmokas nori gauti kaip jaunieji ūkininkai. Jaunaisiais ūkininkais nuo šiol galės būti ir juridiniai asmenys, valdomi išimtinai ne vyresnių kaip 40 m. amžiaus fizinių asmenų.

Apie tai, kad mūsų rajone dirbamos žemės plotai kasmet didėja, rodo deklaruojamų plotų skaičius:  2007 m. mes turėjome rajone 88078 ha deklaruojamų plotų, o 2015 m. turime 95591 ha. Tai rodo, jog mūsų ūkininkai sumaniai ir tikslingai spartina žemdirbystę, prisitaiko prie išmokoms keliamų reikalavimų bei tinkamai nedirbamą žemę paverčia produktyviais laukais. Kaip sako Žemės ūkio skyriaus specialistė, naujieji pasikeitimai norintiems gauti tiesiogines išmokas žemdirbiams bus tik į naudą ir rajono ūkininkams didelės žalos nepridarys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.