Rajono pienininkai kviečiami prisidėti prie protesto akcijos

pieno gamintojaiRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kovo 18 d. Šakių rajono pienininkai rinkosi į neeilinį pasitarimą dėl visuotinio pienininkų streiko, kurį prie Seimo ir Žemės ūkio ministerijos Pieno gamintojų asociacija ketina rengti kovo 30 d. Kaip sako rajono Žemdirbių sąjungos vadovas Rimantas Valiukas, būtų smagu, kad mūsų rajono pienininkai taip pat gausiai prisidėtų prie šios akcijos, nes padėtis pieno sektoriuje blogėja tiesiog žaibiškai.

Nuotr. Negausiame rajono pieno gamintojų būryje  skambėjo grasinimai nenusileisti Vyriausybei ir kovo 30 d. prisidėti prie visuotinės protesto akcijos.

Padėtis tik blogėja

Kritiška situacija pieno sektoriuje trunka jau kuris laikas. Anot Pieno gamintojų asociacijos narių, tokia padėtis negali tęstis, nes dabar smulkieji ūkiai, negalintys išgyventi iš pienininkystės, priversti parduoti karves, o stambieji žemdirbiai rizikuoja bankrutuoti dėl įvairių įsipareigojimų bankams bei nuostolingos produkcijos gamybos. Į pasitarimą susirinkę žemdirbiai sakė girdėję, jog artimiausiu metu pieno gamintojams dar žadama mažinti kainą už parduotą žaliavinį pieną. Jeigu šiuo metu smulkieji ūkiai gauna už litrą pieno 0,12 euro centų, tai balandžio viduryje kainos gali smukti iki 0,8 cento. Anot Žemdirbių sąjungos vadovo, tokia padėtis ilgiau tęstis negali ir būtų labai kilnu iš Šakių rajono ūkininkų bei bendrovių vadovų pusės, jog ir šie prisidėtų prie visuotinio pienininkų streiko. Kaip sako R. Valiukas, pastaruoju metu jau ieškoma pienininkams kompensacijų už patirtus praėjusių metų nuostolius, žadama mokėti išmokas, tačiau tai padėties nekeičia – pienininkystės problemas reikia spręsti iš esmės. Dabar smunka ne tik pieno, bet ir grūdų kainos, todėl kyla grėsmė apskritai visam Lietuvos žemės ūkiui.

Stengsis atkreipti dėmesį

Visuotinės protesto akcijos streiko organizacinio komiteto narys, Kubilių žemės ūkio bendrovės pirmininkas Alvydas Miliūnas sako, kad ši protesto akcija vyks kovo 30 d. neatsitiktinai. Žemdirbiai pasirinko dieną, kai Lietuvoje žada lankytis Europos Sąjungos (ES) Komisaras Filas Hogenas, atsakingas už žemės ūkio plėtrą visame regione. Jo dėmesį į mūsų šalies pieno sektoriaus problemas Lietuvos ūkininkai ir nori atkreipti. Anot A. Miliūno, jei pernai žemdirbiams ne visai pagrįstai buvo sumažintos pieno kainos, tai šiais metais mes stebime situaciją, kad 20 proc. kritusios biržos kainos. Sudėtinga padėtis Lietuvoje atsirado, anot žemės ūkio bendrovės vadovo, kai buvo panaikintos pieno kvotos. Kai kurios šalys specialiai didina pieno gamybą (Airija, Olandija, Vokietija, Lenkija), pieno yra per daug, o tada, savaime suprantama, krinta ir pieno kainos. Sprendimą panaikinti pieno kvotas priėmė ne Lietuvos žemdirbiai, bet pati ES, todėl ūkininkai reikalauja, kad pati ES ir ieškotų galimybių sureguliuoti pieno ūkyje atsiradusias problemas, prisidėtų pinigais prie šio sektoriaus.

Pieno gamintojų asociacija, pasak A. Miliūno, būsima protesto akcija siekia dviejų dalykų – kad iš šalies biudžeto būtų skirta pinigų pieno ūkiui ir kad mūsų valdžia darytų ES įtaką, jog ši neribotų pieno sektoriaus rėmimo. Atsižvelgusi į dabartinę situaciją, ES yra nurodžiusi mūsų Vyriausybei, kiek ši gali skirti lėšų pieno sektoriui iš bendro vidaus biudžeto.

Kaip sako Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės vadovas Petras Puskunigis, Lietuvoje pienininkystė yra viena iš svarbiausių žemės ūkio šakų. Todėl nesuprantamas dalykas, kodėl norima ją sužlugdyti. „Pabėgėliams ES randa milijardus eurų, o kodėl pienininkai kitokie? Ypač žlugdomi mažų valstybių, tokių kaip Lietuva, ūkiai“, – tokios emocijos liejosi salėje susirinkimo metu.

Žada vykti

Kovo 30 d. į Vilnių iš mūsų rajono planuojama vežti streikuoti vieną autobusą, į kurį telpa 50 žmonių, smulkiųjų pieno gamintojų. Bendrovės organizuoja savo transportą ir prisidės prie streiko atskirai. Taip pat organizacinio streiko komiteto narys A. Miliūnas sako, būtų labai džiugu, jog, kaip ir sutarta, iš kiekvieno rajono paeiliui žemdirbiai atsivežtų dvi karves. Visuotinę protesto akciją žemdirbiai žada pradėti prie Seimo rūmų, vėliau su galvijais persikelti prie Žemės ūkio ministerijos. Prognozuojama, kad šis streikas truks iki mėnesio, kas dieną keičiantis žemdirbiams ir atvykstant vis iš skirtingų rajonų. Norintys vykti mūsų rajono pienininkai turi pranešti apie tai savo seniūnijų žemės ūkio specialistams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.