Pasėlių deklaravimas vyksta lėtai

Iki pasėlių žemės ūkio naudmenų deklaravimo pabaigos liko nepilnos dvi savaitės, tačiau, Šakių žemės ūkio skyriaus duomenimis, kol kas paraiškas teikti rajono gyventojai neskuba.

Kaip ir ankstesniais metais, seniūnijose ir Žemės ūkio skyriuje priimamos paraiškos dėl tiesioginių išmokų gavimo. Pareiškėjai, turintys galimybę naudotis elektronine bankininkyste, paraiškas gali pateikti savarankiškai, jungdamiesi prie VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro administruojamos  Paraiškų priėmimo informacinės sistemos.
 
Rajono žemės ūkio skyrius informavo, kad iki gegužės 20 dienos buvo gauta 1 tūkst. 325 paraiškos (iš numatytų 3 tūkst.). Mūsų rajone bendras deklaruojamas plotas yra 95 tūkstančiai hektarų.

Daugiausiai deklaravo šiose seniūnijose: Šakių – 224, Kidulių – 137, Lukšių – 124 pareiškėjai.

Mažiausiai pasėlių deklaruota Barzdų, Plokščių, Slavikų seniūnijose.

Pasak Žemės ūkio specialistų, deklaruoti vėluojama dėl įvairių priežasčių, viena jų – šiųmetė žiema žemdirbiams pridarė daug nuostolių, vėliau prasidėjo sėja, daliai žemdirbių teko atsėti iššalusius plotus. Tad jiems nėra kada sėsti prie kompiuterio arba važiuoti į seniūniją, kad užpildytų paraišką tiesioginei išmokai gauti.

„Tie žemdirbiai, kurie kreipėsi į rajono Žemės ūkio skyrių, susidūrė su nepatogumais, nes dėl didelės apkrovos stringa kompiuterinė įranga. Dvi dienas negalėjome pilnai dirbti. Atvažiuoja žmonės, pasėdi koridoriuje ir išvažiuoja nepatenkinti, kad reiks deklaruoti atvažiuoti dar kartą, kai jiems pats darbymetis“, – situaciją praėjusios savaitės pabaigoje komentavo Žemės ūkio vedėja Irena Žemaitienė.

Pasak vedėjos, pats deklaravimas su vienu interesantu užtrunka nuo 10 min. iki 2 val. Tai priklauso nuo ūkininkų turimo pasėlių ploto dydžio, ar reikalinga koreguoti tuos plotus, ar plotai įbraižomi elektroniniu ar rankiniu būdu. Šiuo metu įbraižyti 12 109 laukai, kurių bendras plotas 20 154,83 ha. Per dieną Šakiuose priimama iki 15 pareiškėjų.
Žemės ūkio specialistai primena žemdirbiams, jog pasėlių ir žemės ūkio naudmenų deklaravimas, prasidėjęs balandžio 11 d., šiemet baigsis šiek tiek anksčiau nei įprastai – birželio 6 dieną.

Kaip ir kasmet, deklaruoti žemės ūkio naudmenas bus galima ir po šio termino, iki liepos 1 d., tačiau parama bus mažinama 1 proc. už kiekvieną uždelstą dieną.

Pareiškėjai raginami pasėlių deklaravimo neatidėlioti paskutinėms dienoms.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.