Žiemą iššalo – dabar lietus išguldė

mieziaiPirmadienį per šalį praūžęs stiprus lietus neaplenkė ir mūsų rajono. Tą labiausiai pajuto mūsų ūkininkai – nuo lietaus daugiausiai nukentėjo žieminiai miežiai.

Nuotr. Ūkininkai sako, kad išguldytus javus reikia pirma pakelti, paskui kulti.

Rajono žemdirbiai žieminių miežių kultūromis apsodino 317 ha, pavasarį suskaičiuota, kad jų iššalo 79 proc., daugiausiai Žvirgždaičių seniūnijoje.
 
Po pirmadienį praėjusių liūčių ūkininkai apvažiavę laukus sunerimo – lietus ir vėjo sūkuriai gražiai augusių javų nemažą dalį išguldė. Patys ūkininkai kol kas nelinkę spėlioti, koks derlius užderės, bet jie teigia, kad neretai dėl išgulimo tenka skaičiuoti nuostolius nuo 10 iki 30 procentų. Beje, jei ūkininkai nėra apsidraudę pasėlių, jokios kompensacijos už šios gamtos stichijos padarytą žalą negaus.

UAB „Grūduva“ agronomas Vilmantas Simanavičius pirmadienį apžiūrėjęs laukus teigė, kad tik vietomis matė išguldytus javų plotelius. Jis pripažino, kad ūkininkai, nepagailėję trąšų javams, šiandien gali tikėtis didesnių nuostolių nuo lietaus ir vėjo.

Rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus specialistas Arvydas Babušis mano, kad miežiai nukentėjo, nes jie dar neprinokę, pilni drėgmės, todėl neatlaikė ir sugulė ant žemės. Anot specialisto, nuimant derlių bus sunkumų, menkės derlius, tokius javus labiau puola įvairios ligos.

Ūkininkas Zenonas Zakarauskas iš Žeimio kaimo (Kriūkų sen.) sakė, kad jo laukuose augantis žieminis rapsas beveik nenukentėjo.

Ūkininkas sunerimęs, kad dėl nesibaigiančio lietaus šiemet rugiapjūtė tikrai vėluos ir gali prasidėti tik po dviejų savaičių, o jei lietūs nesiliaus, – kokybės nebus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.