Lūžta sodai nuo obuolių – ar verta parduoti?

obelisLina POŠKEVIČIŪTĖ

Jau rugpjūčio pradžioje pasirodė informacija apie obuolių supirkimą. Šias sodo gėrybes verslininkai jau superka Daukantiškiuose, Lukšiuose ir Šakiuose. Obuolių augintojų kaina nedžiugina – trys euro centai už obuolių kilogramą.

Nuotr. Kol vieni piktinasi žema obuolių supirkimo kaina, kiti sako, kad obuolių nuvertinti nereikėtų, iš jų galima spausti sultis, kepti pyragus arba kaupti atsargas žiemai.

Šiemet obuoliai ankstyvi, jų daug, tačiau nedideli. Todėl kai kuriuose soduose nuo vaisių naštos ne tik linksta, bet ir lūžta obelų šakos. Kai kuriems gyventojams toks derlius kelia ne džiaugsmą, o greičiau galvos skausmą, nes parduoti už gerą kainą šių sodo gėrybių nepavyks. Už kilogramą obuolių supirkėjai temoka po tris euro centus, vadinasi, už maišą obuolių pardavėjas gali gauti vos pusantro euro. Nors didysis derliaus vežimas perdirbėjams prasidės rugsėjo pradžioje, jau dabar gyventojai renka krituolius. Vieni juos veža į supirkimo punktus, kiti tiesiog pila pūdymui.

Pakalbinti gyventojai atvežę obuolius į supirkimo punktus piktinosi, kad už tokią obuolių kainą neatsiperka net transporto išlaidos, kad tai pasityčiojimas iš žmonių.

Obuolius perka ne vienas rajono obuolių supirkėjas, apie šias paslaugas daugėja skelbimų spaudoje, skelbimų lentose ar tiesiog ant stulpų.

Kalbinta lukšietė Lilija Kutienė, jau dešimtmetį superkanti obuolius, prisiminė, kad šio verslo ėmėsi dėl papildomų pajamų šeimai. Bet pasak moters, tas uždarbis buvo minimalus.

„Džiaugiuosi, kad sūnus Algimantas perėmė mano pradėtą obuolių verslą, bendrauja su pirkėjais, rūpinasi obuolių realizavimu“, – kalbėjo lukšietė.

Moteris teigė niekuomet nebijojusi konkurencijos ir mano, kad gerai, kai žmonės sukuria darbo vietas ar užsidirba papildomai.

Daukantiškiuose (Gelgaudiškio sen.) obuolius supirkti ėmėsi tėčio paskatinta jauna mergina Kamilė. Ji obuolius pasveria, išmoka pinigus. Obuolių pirkimas dar tik prasidėjo, todėl superka tik virš tonos per dieną. Dar vieni supirkėjai Lukšiuose sakė, kad tik pradėjo pirkti obuolius, o kur juos realizuos, neatskleidžia.

Šakietis Rytis Sakalauskas, jau dvidešimt metų dirbantis šiame versle, juokauja, kad obuoliai jam įaugę į kraują. Vaisius jis superka visame rajone, jeigu klientai paskambina, atvažiuoja ir į namus. Vyriškio supirkimo punktai veikia Daukantiškiuose, Zypliuose, Plokščiuose, Griškabūdyje.

R. Sakalauskas teigė, kad šis verslas labai priklauso nuo gamtos: vieni metai būna geri, kitais – sodai tušti. „Jeigu pernai per visą sezoną išvežėm tik 10 mašinų obuolių, tai šiemet per dvi savaites jau 30. Visoje Suvalkijoje obuoliai užderėjo gerai, na, o kitose Lietuvos vietose sodai tuštesni, todėl, manau, kainos kils“, – patikino verslininkas.

Kasdien Šakiuose įsikūręs obuolių supirkimo punktas surenka apie 10t obuolių, vasariniai jau baigiasi, tad dabar laukia nokstančių vėlyvesnių veislių.

R. Sakalauskas priminė žmonėms, kad jie be reikalo nedraskytų žieminių obelų šakų, o lauktų, kol obuoliai subręs. Obuolius supirkėjas pristato į Vilkaviškyje įsikūrusią UAB „Vaiskona“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.