Lietingi orai – pražūtis bitėms

bitininkaiLina POŠKEVIČIŪTĖ

Lietuvos bitininkai keiksnoja lietingą vasarą, nes daugeliui pavyko prisukti vos 30 proc. praėjusių metų medaus. Tačiau mūsų rajono bitininkai sako, kad medunešis jiems buvo neblogas.

Nuotr. Nepaisydami sunkmečio, rajono bitininkai šauniai dalyvavo respublikinėje bičiulių šventėje.

Miršta iš bado

Bitininkystę puoselėjantys žmonės skundžiasi, kad bitės šiemet nešė medų tik iki liepos pradžios, o vėliau medunešis pasibaigė. Nesibaigiantis lietus ir šalti orai ne tik neleidžia prinešti pilnų korių, bet kai kur bitės tiesiog miršta iš bado, todėl bitininkai jas maitina. Kad situacija Lietuvoje yra bloga, neslepia ir bitininkas doc. dr. Algirdas Amšiejus.

„Bitės iš balos medaus tikrai neprineš. Turtingiausi medaus šiais metais turbūt suvalkiečiai, nes čia sodinta nemažai žieminių rapsų, todėl medunešis neblogas. O šiaip kontrolinės svarstyklės aviliuose visą liepos mėnesį rodė minusą, bitės daugiau suvalgė, negu parnešė”, – kalbėjo A. Amšiejus.

Pasak jo, bitės medų neša iki Žolinės, o po jos medaus ieškoti neverta. Paklaustas, kokios bus medaus kainos, pašnekovas patikino, kad Lietuvos bitininkai kainų kelti niekada negalėjo, nes medaus tuojau priveža iš Europos. „Be medaus neliksim, tik lietuviško bus mažiau...“ – sakė žymus Lietuvos bitininkas.

Turi įvairaus medaus

Bičių vežiojimas – pažangaus bitininkavimo metodas, kai bičių aviliai pervežami į tas vietas, kur yra žydinčių augalų. Bitininkai pripažįsta, kad vežiojant bites net ir prastais metais  medaus prisukti galima nemažai. Mūsų rajono laukuose apie 130 avilių laikantis bitininkas Gintautas Jasulevičius teigė, kad šiųmetis medunešis jo bityne buvo neblogas.

„Pirmasis pavasarinis medus buvo sodų ir pienių, gegužės mėnesį neblogai žydėjo žieminiai rapsai, vėliau – liepos. Tik avietės žydėjo prasčiau, nes buvo sausa, bet turiu net ir vėlyviausio grikių medaus“, – sakė bitininkas.

Tiesa, jis pastebėjo, kad per 40 jo bitininkavimo metų pirmą kartą atsitiko taip, kad vasarą iš bado mirtų bitės. G. Jasulevičiaus savo biteles šiuo metu išvežęs į miškus, kur dabar žydi viržiai, kad bent jos pačios prasimaitintų. Už litrą medaus bitininkas prašo šešių eurų. Šakių turgelyje puslitrį medaus galima nusipirkti ir už 3,5–4 eurus.

Nors pragiedrėjus bitės lekia prie žiedų, bet, pasak bitininkų, lietus išplovęs nektarą. Rajono bitininkai medaus sukti daugiau nežada, skuba tvarkyti avilius, maitinti bites ir ruošti jas žiemai.

Rinkosi bitininkai

Rugpjūčio pradžioje prie Paršežerio (Šilalės raj.) vyko keturiasdešimtoji respublikinė bitininkų šventė, kurioje dalyvavo negausus, bet ryžtingas Šakių bitininkų būrelis. Draugijos pirmininkė Dalia Vaikšnorienė pasakojo, kad šventė prasidėjo Požerės Kristaus Atsimainymo bažnyčioje, kurioje buvo aukojamos šv. Mišios už mirusius ir gyvus bitininkus, šventinamas medus.

„Po mišių iškilminga eisena su draugijų vėliavomis patraukė iki Paršežerio, kur vyko oficialus šventės atidarymas – pakelta Lietuvos bitininkų sąjungos vėliava, perduotos šventės regalijos, pasisakė svečiai ir bičiuliai iš Punsko, Estijos, Latvijos, Ukrainos. Buvo paskelbtas pažangiausias bitynas. Ši nominacija suteikta Panevėžio bitininkų draugijos narių Gintaro ir Onos Balžekų bitynui“, – įspūdžiais dalijosi D. Vaikšnorienė.

Ji pasidžiaugė, kad šakiečiai dalyvavo konkurse „Buvo gera gaspadinė“, kuriame turėjo parodyti, kaip bičiuliai sutinka svečius. Šakiečių stalas puikavosi jau antrus metus svečius žavinčiu svogūnų džemu su medumi, karamelizuotomis morkomis, bitutės formos sumuštinukais, midumi, pienių vynu ir garsiąja pipirmėčių gira su medumi. Gausų zanavykų stalą paruošė šeimininkės Irena Gvildienė, Gailina Šniokaitienė ir Živilė Rinkevičienė, kuri buvo apdovanota už labiausiai komisiją sužavėjusius sumuštinukus. Pasak draugijos pirmininkės, buvo aptarti šiųmečiai darbai bitynuose bei planai kitiems metams, šakiečiai klausėsi paskaitos apie bičių pienelį, galėjo įsigyti inventoriaus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.