Nemalonių kvapų kaimynystė piktina gyventojus

srutos
Lina POŠKEVIČIŪTĖ


Šiuo metu ūkininkai tręšia laukus mėšlu ir srutomis, nuo laukų sklindantys nemalonūs kvapai verčia gyventojus raukyti nosis. Kaip suderinti ūkininkų norą dirbti, o gyventojų – kvėpuoti grynu oru?

Kaimas it sąvartyne

Jau keleri metai Žeimio kaimo (Kriūkų sen.) žmonės gyvena nemalonių kvapų apsuptyje: greta esančių fermų smarvė, rudenį aplink jų gyvenvietę nosį riečiantys kvapai pasklinda nuo laukų, kurie tręšiami paukščių mėšlu, dar prisideda šalia kaimo esančio UAB „ Smulkios žuvys“ kvapas.

Kalbinti gyventojai tvirtino, kad čia vieni kitus pažįsta, tiek ūkininkus, tiek verslininkus, iš kurių valdų sklinda ne itin geri kvapai. Pas juos patys ar jų šeimos nariai dirba, todėl ir nesiskundžia, kenčia. „Pripratom“, – sako.

„Nemalonus kvapas būna ne nuolat, tarpais, tikriausiai priklauso, kaip vėjas papučia. Užtat vasarą kvapas atsklinda nuo fermų ir žuvyno, o rudenį iš laukų. Vasarą lauke būti visai neina, nei lango praversi, nei skalbinių pasidžiausi, iškart įsigeria smarvė“, – kalbėjo viena šio kaimo gyventoja.

Ūkininkas Zenonas Zakarauskas tikina, kad elgiasi tikrai nepiktavališkai, praeitos savaitės pabaigoje vežė paukščių mėšlą į laukus ir, pasak ūkininko, mėšlą sutvarkys per dvi dienas.

„Šiais metais pirmą kartą vežėme šią trąšą, betgi negalima mėšlą apdoroti taip greitai, čia net ne paukščių mėšlas, o durpės. Žmonės tikrai galėtų būti pakantesni, juk anksčiau dauguma laikė gyvulių ir kiekviename kieme būdavo mėšlo ir srutų“, – kalbėjo ūkininkas.

Jis abejoja, ar nemalonūs kvapai galėtų pakenkti už kilometro esančių sodybų gyventojams.

Į skundus reaguoja

„Į skundus stengiamės reaguoti...“ – taip patikino Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento Šakių raj. agentūros vyr. specialistas Kęstutis Valiukevičius.

Jis paminėjo, kad dar pavasarį agentūra buvo gavusi skundus iš Gelgaudiškio ir Girėnų kaimo (Šakių sen.) gyventojų, kurie skundėsi dėl kaimynystėje prie individualių namų esančių netvarkomų mėšlo krūvų. Nuvykus į vietą, gyventojai buvo įspėti, kad susitvarkytų, bet, pasak specialisto, ten gyvenantiems pagyvenusiems žmonėms tai yra sunku padaryti.

„Per 2016 m. už Mėšlo ir srutų aplinkosaugos reikalavimų aprašo pažeidimus Šakių rajono agentūra nubaudė 23 asmenis, bendra skirtų administracinių baudų suma 434 eurai“, – informavo K. Valiukevičius.

Pasak jo, visais atvejais buvo surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai. K. Valiukevičius nurodo, kad srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimų pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą piliečiams nuo 28 iki 57eurų ir pareigūnams – baudą nuo 57 iki 144 eurų.

Aplinkosaugininkai primena

K. Valiukevičius informavo, kad tiek ūkininkai, tiek žemės ūkio bendrovės, tvarkydami mėšlą, jį naudodami laukams tręšti, privalo laikytis Mėšlo ir srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimų apraše numatytos tvarkos. Aplinkosaugininkai primena, kad mėšlą bei srutas laukuose draudžiama skleisti nuo lapkričio 15 d. iki balandžio 1 d., taip pat šeštadieniais, sekmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis arčiau kaip per 100 m nuo gyvenamojo namo be gyventojo sutikimo ir 300 m nuo gyvenvietės be seniūnijos seniūno sutikimo. Draudžiama skystąjį mėšlą ir srutas skleisti paviršinių vandens telkinių pakrančių apsaugos juostose ir arčiau kaip 2 m iki melioracijos griovių viršutinių briaunų. Paskleistas ant dirvos paviršiaus tirštasis ir skystasis mėšlas turi būti įterptas ne vėliau kaip per 24 valandas. Visais atvejais draudžiama mėšlą ir srutas skleisti ant įšalusios, įmirkusios ir apsnigtos žemės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.