Gelgaudiškio dvaro koncesija: trečias kartas nemeluos?

girdauskas vitas
Nuotr. Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas teigė: koncesininkas būtų seniai atsiradęs, jei ne milžiniška suma (1 mln. eurų), kurią jis turės investuoti.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Praėjusių metų lapkričio mėnesį advokatų profesinės bendrijos „Viliušis ir Astromskis“ atstovės pristatė rajono savivaldybės administracijos prašymu parengtus Gelgaudiškio dvaro koncesijos konkurso dokumentus. Praėjo beveik metai laiko, tačiau koncesininko vis dar nėra.

Investicijoms – 1 mln. eurų

Kaip buvo kalbama tuomet ir yra traktuojama iki šiol, Gelgaudiškio dvaro koncesija neatlygintinė – koncesininko atlyginimą sudarys tik teisės užsiimti atitinkama veikla suteikimas ir tos veiklos pajamos. Reikėtų paminėti, kad koncesija – sutartis, kuria privatiems asmenims ar bendrovėms išnuomojamos valstybei ar vietinės valdžios organams priklausančios įmonės, žemė su jos turtais ir pan. Pagrindinis Gelgaudiškio dvaro koncesijos tikslas – gerinti Gelgaudiškio dvaro sodybos viešojo turizmo infrastruktūrą bei jos valdymą, skatinti turizmą, taip pat sukurti palankesnes sąlygas aktyviam poilsiui, prisidėti prie sezoniškumo veiksnio mažinimo rajone, taip pat išsaugoti gyvą kultūrinį identitetą, paveldą ir tradicijas.

Gelgaudiškio dvaro koncesijos sutarties laikotarpis – 25 m. Koncesininkui valdyti ir naudoti šiam laikotarpiui bus perduota dalis pagrindinių dvaro sodybos rūmų (kita dalis valdoma kultūros centro  bei Gelgaudiškio bendruomenės „Atgaiva“), taip pat nuomos teise bus perduota buvusi oranžerija bei buvęs kumetynas.

Beje, rajono savivaldybės administracija iš Centrinės projektų valdymo agentūros dėl koncesijos konkurso dokumentų gavo pastabų, su kuriomis savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas supažindina ir tarybos narius. Tarp pastabų – nuostatų, susijusių su trečiųjų asmenų teise naudotis patalpomis, įvedimas. Šiuo metu baigiama rengti patalpų naudojimo tvarka: abi pusės – kultūros centras, „Atgaiva“ ir valdytojas – pasirašys sutartį, kaip naudosis bendrojo naudojimo patalpomis ir pan.

Atsižvelgiant  į pastabas, koncesininkas turės sukurti ne mažiau 12 darbo vietų turizmo paslaugų teikimui Gelgaudiškio dvaro sodyboje ne vėliau kaip per dvejus metus nuo koncesijos sutarties įsigaliojimo visa apimtimi.

Kad ir kaip bebūtų, konkursu besidominčius asmenis labiausiai gąsdina ne patalpų dalijimosi klausimas, galbūt ir ne nuomos sutarties laikotarpis ar darbo vietų sukūrimas. Atsižvelgiant į Centrinės projektų agentūros pastabas pakoreguota investicijų, kurias turės skirti koncesininkas, suma – 1 mln. eurų. Iki šiol ši suma siekė 600 tūkst. eurų.

Paieškos bevaisės

Laikas eina, o koncesininko paieškos nesėkmingos. Per pastaruosius metus buvo surengti du konkursai, tačiau verslininkas, norintis investuoti ir savo veiklą vykdyti Gelgaudiškio dvare, neatsirado. Kaip pasakojo Regioninės plėtros skyriaus vedėjas, iš viso per koncesijos konkursų paskelbimo laikotarpį buvo atsiradę šeši interesantai, tačiau konkretaus pasiūlymo sulaukta nebuvo.

Belieka tikėtis – gal trečias kartas nemeluos ir pagaliau atsiras asmuo, norintis tapti koncesininku. Mat, kaip teigė V. Girdauskas, lapkričio mėnesį vyksiančiam rajono savivaldybės tarybos posėdžiui Regioninės plėtros skyrius parengs pakoreguotą koncesijos konkurso dokumentų paketą ir pakartotinai skelbs koncesijos konkurso pirkimą. Anot vedėjo, valdytojas jau būtų atsiradęs, jei ne kai kurie reikalavimai, pažabojantys verslininkų norą tapti koncesininkais.

„Koncesininkas jau būtų atsiradęs, jeigu nebūtų reikalaujama investuoti tiek daug lėšų. Vienas iš galimų koncesininkų atvirai pasakė: jeigu suma būtų, sakykim, 300 tūkst. eurų, jis būtų priėmęs pasiūlymą“, – atvirai kalbėjo vedėjas.

Vedėju teigimu, buvo kreiptasi ir į Finansų ministeriją ir bandoma paaiškinti, jog, norint sėkmingai įvykdyti konkursą, reikia sumažinti investuojamą sumą. Tačiau „atsakymas iš aukščiau buvo neigiamas“.

„Šiuo klausimu vyko labai rimtas pasitarimas. Tačiau aiškiai buvo pasakyta, ministerijos nuomone, suma negali būtų sumažinta. Gal dabar, susiformavus naujai valdžiai, gausime leidimą pakeisti sumos dydį. Gal jie supras, jog geriau, kad kažkas įdės trečdalį milijono, nei tikėsis, kad kažkas investuos milijoną. Verslas pinigų nemėto“, – sakė V. Girdauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.