Pasitaisyti, pertvarkyti, likviduoti, o gal tartis su konkurentais?

mikelionis kasparavicius
Nuotr. UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktorius Darius Mikelionis (dešinėje) atvirai prisipažino, kad būdamas privatininkas minėtos įmonės neperimtų.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praeitą trečiadienį vykusiame Finansų komiteto posėdyje buvo svarstyta nuostolinga UAB „Šakių komunalinis ūkis“ III ketvirčio veikla. Komiteto nariai analizavo, kokie veiksniai koreguoja įmonės veiklos finansinius srautus į neigiamą pusę, aptarta įmonės vizija, komitete priimtas sprendimas, kad per mėnesį rajono administracija parengtų pasiūlymus dėl tolimesnės įmonės veiklos.

Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė informavo, kad minėtos įmonės III ketvirčio nuosavas kapitalas yra neigiamas. Ji klausė, ką turėtų daryti akcininkai (įmonė priklauso rajono savivaldybei) susidarius tokiai situacijai? UAB „Šakių komunalinis ūkis“ veiklos mėnesio apyvarta siekia apie 22 tūkst. eurų.

Pasigedo konkretumo

Pirmiausiai komiteto narė Irena Haase įmonės vadovo Dariaus Mikelionio paklausė, kodėl aiškinamajame rašte, kuris spalio 19 d. buvo pateiktas Biudžeto ir turto skyriui, sumos už ataskaitinį laikotarpį nurodytos apytiksliai.

„Iš aptarnaujamų maždaug 1800 butų visame rajone apie 180 butų savininkų įsiskolinimai už suteiktas paslaugas, renkamas rinkliavas ir kt. sudarė apie 33 tūkst. eurų skolų sumą“, – pacitavo komiteto narė.

Įmonės vadovas pabrėžė, kad viena didžiausių problemų išlieka didelis įmonės paslaugų gavėjų nemokumas.

„Mes perėmėme įmonę su 54 tūkst. eurų skola, turėdami tikslą tą skolą išieškoti. Apie 30 tūkst. eurų yra pasmerktos skolos. Praeitais metais 18 tūkst. eurų nurašėm į nuostolius, šiais metais apie 12 tūkst. taip pat nurašysim kaip beviltiškas skolas“, – aiškino vadovas.

Skolininkai ir nuomininkai

Komiteto nariai klausė, ką įmonė daro su skolininkais, ar skolų susigrąžinimas gali pagerinti įmonės finansinę padėtį. Pasak D. Mikelionio, III metų ketvirtį pradėta daugiausiai per 2016 m. teisminių procesų prieš nemokius įmonės paslaugų gavėjus. Teisinėms paslaugoms išleista 2 tūkst. 550 eurų. Įmonė tikisi, kad didžioji dalis išlaidų turėtų sugrįžti laimėjus teisminius procesus, bet, anot vadovo, sugrįžta tik 10 proc. Jis informavo, kad apie 400 skolininkų perduota skolų išieškotojams, 30 bylų yra teisme.

„Iš pradžių skolininkams patys skambinam, rašom, vėliau perduodam skolų išieškotojams, kurie dirba 3–4 mėnesius, iš jų gaunam garantinį raštą ir tik tuomet perduodam skolininką į teismą“, – aiškino įmonės vadovas.

D. Mikelionis įvardijo ir dar vieną didelę problemą – tai rajono savivaldybės socialinių būstų nuomininkai, kurių iš viso yra 180. Anot D. Mikelionio, 50–60 tokių butų nuomininkų šiuo metu įmonei skolingi apie 7 tūkst. eurų. Jis įvardijo konkretų atvejį tokio būsto, esančio Gimnazijos g., kur butą Šakių seniūnija išnuomojusi asmeniui, kurio buvimo vieta yra nežinoma. To buto skola yra 600 eurų, anot D. Mikelionio, teismas dokumentus atmeta, nes neranda, kam įteikti pranešimo. „Ką mums daryti?“ – klausė įmonės vadovas.

Kur kaupiamos lėšos?

Komiteto narį Arūną Tarnauską domino, kurioje balanso eilutėje parodytos iš gyventojų rinktos kaupiamos lėšos. D. Mikelionis patikino, kad 44 tūkst. eurų yra administruojami depozitinėje įmonės sąskaitoje.

„Realių pinigų nėra, jie tik balanse, jais dengiame skolas, kurios šiandien sudaro virš 40 tūkst. eurų“, – paaiškino įmonės vadovas.

Kiti faktoriai

Kalbėdamas apie susidariusią finansinę situaciją įmonėje, D. Mikelionis sakė, kad tam turėjo įtakos ir kitos, daugiau momentinės išlaidos: avansu atlikti eksploataciniai remonto darbai nuo 2016 m. pradžios perimtuose daugiabučiuose namuose (darbai kainavo per 2 tūkst. 300 eurų), apie tūkstantį neplanuotų išlaidų susidarė dėl įmonės tarnybinio transporto remonto darbų, tiek pat lėšų išleista įmonės įsikūrimui naujose administracinėse patalpose Kęstučio gatvėje. Vadovas paminėjo, kad 40 proc. išaugo įmonės veikloje naudojamo transporto degalų sąnaudos, nes padidėjo aptarnaujamų daugiabučių namų teritorija.

„Kiek prašiau savivaldybės – suraskit kokį kampą įmonei įsikurti, teko ieškoti patalpų ir per du mėnesius išsikraustyti, o dabar nuoma per metus atsieina 7 tūkst. eurų“, – teigė D. Mikelionis.

Turi viziją

Finansų komiteto nariai teiravosi, ar įmonė turi planą, viziją, kaip padidinti įmonės pelną. Su Bernardino Petro Vainiaus replika, kad įmonė užsiima oficialiu gyventojų reketu, įmonės vadovas nesutiko klausdamas, ar įmonė neturi teisės prašyti iš skolininkų būstų savininkų, kurie yra rajono savivaldybė, kad įmonei sugrįžtų pinigai.

„Įmonė galėtų teikti ir kitas komunalines paslaugas, galbūt miesto tvarkymo, perimtume šią paslaugą iš seniūnijų. Norint patiems generuoti kitą veiklą, reikalinga investuoti, tam reikėtų apie 10 tūkst. eurų. Deja, laisvų pinigų įmonė neturi“, – apgailestavo D. Mikelionis.

Komiteto narys Laurynas Suodaitis pasiteiravo, kaip įmonė elgsis dabar, kai į rajoną atkeliavo komunalinių paslaugų teikimo konkurentas, kuris siūlo mažesnę administravimo kainą.

Priminsime, jog gyventojai gali rinktis, kad administravimo paslaugą jiems teiktų ne „Šakių komunalinis ūkis“, o Vilniuje įsikūrusi UAB „Nemuno būstas“, kurio vadovas Mindaugas Genys birželio pradžioje susitiko ir su rajono meru, ir su „Šakių komunalinio ūkio“ vadovu. Neseniai jie savo paslaugas reklamavo ir „Drauge“.

Į šį klausimą įmonės vadovas atsakė, kad jie nekonkuruos.

Sprendimai ir nusivylimai

Komiteto posėdyje buvo daug diskutuojama apie tai, kad galbūt, jei įmonėje būtų keičiama etatų struktūra, įstatinio kapitalo didinimas, kainų reguliavimas padėtų įmonei išlikti. Pasigesta daugiabučių namų renovacijos programos našumo, ji, pasak D. Mikelionio, šiandien yra nulinė. Buvo pasiūlyta savivaldybei neatmesti galimybės derėtis su privačia pastatų administravimo įmone.

„Nepamirškit, UAB „Šakių komunalinis ūkis“ yra 20-čiai metų prisiėmę bankinius įsipareigojimus, atsiras naujos daugiabučių namų modernizavimo programos, kažkokia įmonė turi atstovauti savivaldybei. Manau, kad įmonė turi išlikti“, – kalbėjo rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis.

Į posėdį pakviesta laikinai savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einanti Inga Cibulskienė problemos sprendimų variantų dėl minėtos įmonės, deja, neturėjo.

Susirinkimo metu buvo priimtas sprendimas per 30 dienų savivaldybės administracijai ištaisyti susidariusią situaciją minėtoje įmonėje, arba ją pertvarkyti, arba tiesiog likviduoti.

„Kolektyvas tapo skolininkų gaudytojais, mes atitolom nuo pagrindinės savo veiklos. Šiandien įmonės įstatinis kapitalas 12 tūkst., o skola 35 tūkst. Mes jau dūstam, tai užlenkit mus ir viskas“, – išeidamas iš posėdžio kalbėjo UAB „Šakių komunalinis ūkis“ vadovas D. Mikelionis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.