Kaune – paukščių gripas

pilipauskas
Nuotr. Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Alvydas Pilipauskas naminių paukščių laikytojams primena, kad nuo kovo 1 d. mažiausiai vieną mėnesį (jei padėtis nepablogės) įsigalioja tam tikri draudimai.


Kaune, Nemuno pakrantėje, buvo aptiktos šešios kritusios gulbės, kurių žūties priežastimi nustatytas paukščių gripas. Gyventojai, laikantys paukščius, raginami imtis ypatingų atsargumo priemonių.
 
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informavo, kad vasario 27 d., Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute aptiktoms gulbėms nebylėms buvo patvirtintas labai patogeniškas paukščių gripo virusas H5N8. Tokio tipo virusas Lietuvos istorijoje nustatytas pirmą kartą.

Vietovėje, kurioje aptiktos gulbės, gausiai būriuojasi vandens paukščiai, gyventojai lesina gulbes. Apie pastebėtą leisgyvę gulbę Nemuno pakrantėje pranešė ten vaikščiojantis pilietis.

„Labai patogeniškas paukščių gripas H5N8 jau Lietuvoje, ir tikėtina, kad tai nebus vienintelis atvejis. Dėl didelės paukščių koncentracijos Nemune ties Kaunu, virusas gali plisti ir toliau. Labai svarbu apsaugoti naminių paukščių ūkius, nes, virusui patekus į paukščių laikymo vietas, ekonominiai nuostoliai bus didžiuliai. Kiekvienas augintojas atsako už savo laikomų paukščių sveikatą“, – komentavo VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

Pasak jo, grėsmė, kad atšilus orams virusas gali būti perneštas su migruojančiais paukščiais, labai didelė, todėl VMVT tiria visus rastus nugaišusius vandens paukščius. Atlikus tyrimus, visiems šešiems į laboratoriją pristatytiems paukščiams patvirtintas paukščių gripas.

Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Alvydas Pilipauskas naminių paukščių laikytojams primena, kad nuo kovo 1 d. mažiausiai vieną mėnesį (jei padėtis nepablogės) įsigalioja tam tikri draudimai.

„Pavasarinės ir rudeninės paukščių migracijos metu draudžiama laikyti paukščius palaidus, juos galima išleisti tik į lauko aikšteles, įrengtas taip, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais. Jos turi būti iš visų pusių užtvertos tinklu, iš viršaus taip pat uždengtos tinklu arba stogu. Taip pat galioja nurodymas nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių naminiams paukščiams girdyti, o paukščiams skirtą pašarą laikyti pagal reikalavimus. Prašome gyventojus apie pastebėtą naminių paukščių sirgimą ar gaišimą nedelsiant informuoti mūsų padalinį “, – kalbėjo A. Pilipauskas ir pridūrė, gyventojai, pastebėję laukinių vandens paukščių gaišenas gali pranešti visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40403.
Specialistas išvardijo pagrindinius paukščių gripo simptomus: paukščiai mažiau suvartoja pašarų ir vandens, sumažėja kiaušinių dėjimas, padidėja paukščių gaišimas ar pasireiškia kiti klinikiniai požymiai ar pakitimai, leidžiantys įtarti susirgimą.

Lietuvoje paukščių gripas iki šiol nebuvo nustatytas. Tačiau jau kurį laiką užregistruojami tokie atvejai aplinkinėse Europos Sąjungos (ES) valstybėse. Liga pridarė daug nuostolių ES paukščių augintojams. 2016–2017 m dėl gripo viso sunaikinta daugiau kaip 4,4 mln. vištų, ančių ir žąsų. Vasario 27 d. Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija pranešimų apie gyvūnų ligas sistema oficialiai pranešė apie tris gulbėms nebylėms nustatytą paukščių gripo virusą H5N8 Kaliningrado srityje (Rusijos Federacija).

Specialistai pabrėžia, kad paukščių gripo virusas H5N8 labai pavojingas paukščiams, tačiau žmonių sveikatai grėsmės nekelia.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.