„Gulbelė“ kasdien kartu jau 25-erius metus

gulbele25
Nuotr. Šį pastatą dabar drąsiai galima vadinti įmonės širdimi – čia dirba ir administracija, ir didžiausia tinklo parduotuvė „Gulbė“, kuri 1990 m. atsirado vietoj nuo 1965 m. veikusio to paties pavadinimo restorano.


Šiemet UAB „Gulbelė“ švenčia 25-erių metų sukaktį. Po jos jaunais, bet plačiais ir tvirtais sparnais sėkmingai veikia jau 59 mažmeninės prekybos parduotuvės, UAB „Gulbelės prekyba“, „Gulbelės kepyklėlė“, kavinė-picerija „Kiba“, cukrainė „Laimė“ ir neseniai atidarytas restoranas „Kuchmistrai“. Lietuviško kapitalo įmonių grupė, kurioje dirba jau beveik 500 žmonių, ne tik užima aukštą poziciją Lietuvoje, bet yra ir itin svarbi Zanavykų kraštui.

Ne vieno žmogaus komanda

Dažnam Šakių rajono gyventojui uždaroji akcinė bendrovė tiesiogiai asocijuojasi su jos vadovu Arūnu Tarnausku. Tiesa, jis pats juokiasi, jog gyvena darbu, tačiau nesiskundžia – daro tai, kas jam patinka. Oficialiu „Gulbelės“ gimimu laikomi 1992-ieji, tačiau ištakos siekia toliau. Nuo pat karjeros pradžios tuometiniame Šakių rajono visuomeninio maitinimo ūkiskaitiniame susivienijime jaunas, entuziastingas darbuotojas A. Tarnauskas būrė aplink save bendraminčius, drąsino žengti spartesniais žingsniais, kvietė eiti kartu, tad ir tapo jau ne tik įkvėpėju, bet ir įmonės vadovu. Ir šiandien jis vertina darbuotojų atsidavimą, lojalumą, norą tobulėti kartu, kurti gerovę sau ir bendruomenei.

Prigimtinis noras siekti daugiau

Ilguvos parapijoje gimęs A. Tarnauskas – jauniausias iš 4 vaikų, kaip pats sako, augo paprastų lietuvių šeimoje. Vyresnio amžiaus darbininkų tėvų pagrandukas netruko likti našlaitis ir vienintelis vyras namuose, tad nuo mažens gebėjo ne tik atlikti namų ūkio darbus, bet ir suvokė atsakomybę už šeimos gerovę. Aštuonmetėje mokykloje buvęs vidutiniokas tik paskutiniais metais tapo pirmūnu – tikina, kad mokslą tada pamatė kaip vienintelę išeitį iš vargingos būties. Ta pati idėja lydėjo ir studijų metais. Sėkmingai. Už itin gerus pažymius jaunasis visuomeninio maitinimo inžinierius gaudavo padidintą stipendiją, savanoriškai dirbo universitete, vykdė tyrimus, rašė mokslinius darbus, tačiau akademiko karjera nesusižavėjo – domino praktika, todėl gavęs paskyrimą noriai atvyko dirbti į Šakius.

Net tik sau, bet ir savo kraštui

„Kasdien kartu“ – būtent toks 59 nedidelių UAB „Gulbelė“ parduotuvių, esančių Šakių, Vilkaviškio, Marijampolės, Jurbarko, Kazlų Rūdos, Kalvarijos, Kauno, Prienų, Panevėžio, Kelmės ir Šilalės rajonuose tinklo šūkis. Toks ir požiūris.

„Gyvendami šalia jūsų, dirbame jums, esame tam, kad išpildytume jūsų lūkesčius“, – dėsto A. Tarnauskas įmonės filosofiją.

Pasitaikius progai primena, kad ir patys darbuotojai, ir jų šeimų nariai – tie patys vartotojai, dėl kurių stengiamasi. Vadovas akcentuoja ne materialinę, o vertybinę veiklos pusę – leisti kiekvienam darbuotojui suvokti savo vaidmenį siekiant progreso.
„Į prekybą žiūrime kaip į rūpestį bendruomene, siekį atliepti jos poreikius bei kurti sau patiems malonią kasdienybę. Tikime kiekvieno žmogaus asmeninio indėlio nauda“, – tikina UAB „Gulbelė“ direktorius ir džiaugiasi, kad per 25-erius metus išvystytos skirtingos veiklos sritys padeda išlaikyti stabilumą rinkoje, leidžia darbuotojams atsiskleisti ne vien pagal pareigybes, rinktis karjeros kryptį.

Įmonės statistika rodo, jog didžiausia darbuotojų kaita vyksta pirmaisiais metais, tačiau vadovas džiaugiasi galįs įdarbinti ir atostogaujančius moksleivius, studentus ar tiesiog trumpalaikio darbo ieškančius – tuos, kurie nori sąžiningai užsidirbti, įgyti praktikos. Nemažai darbuotojų gali pasigirti dideliu darbo stažu, pasiektomis pareigomis, tačiau A. Tarnauskas džiaugiasi ir tais specialistais, kurie „apšilę kojas“ išėjo dirbti į žymiai didesnes kompanijas – gal dar sugrįš.

Suartina kūrybiškumas

Įmonės namais A. Tarnauskas vadina Šakius, kur kolektyvo darną stiprina aktyvi įmonės integracija į bendruomenės veiklą. Stebėtina, kokius talentus demonstruoja tiek administracijoje, tiek aptarnavimo srityje dirbantys žmonės, kaip suveda bendri pomėgiai. Jau ne kartą UAB „Gulbelė“ Šakių miesto šventėje buvo apdovanota kaip viena gražiausiai pasipuošusių įmonių, o pernykštis Velykų margutis – bene įspūdingiausio dydžio dekoracija, kurią miestas yra kada nors turėjęs. Įmonei šis pasiekimas svarbus ne tik dėl rekordo, bet ir dėl to, kad į kūrybos procesą įtraukė vaikų darželius, globos namus, mokyklas, jaunimo organizacijas bei sutrikusio intelekto žmonių bendrijas, naudojo vietines gamtines medžiagas. Jau įprasta, kad kasmet UAB „Gulbelė“ Šakių rajono kaimo bendruomenėms bei mokykloms skiria ir nemažai finansinės paramos.

Prieš konkurentus kovoja išskirtinumu

Per visą įmonės veiklos laiką pasitaikė ne viena krizė, tačiau minėtoji filosofija pasiteisino.

„Konkurencija visada gerai. Pirmiausia – vartotojui, antra – paslaugos tiekėjui, ji neleidžia snūduriuoti ir ilgai svarstyti“, – teigia A. Tarnauskas.

Visos „Gulbelės“ parduotuvės priklauso bendram informaciniam tinklui, tad net mažiausios kaimelių parduotuvės gali pasiūlyti savo pirkėjams visas teikiamas paslaugas ir prekes pagal jų poreikius ir galimybes. Išsigryninti pinigus, susimokėti mokesčius, pasipildyti telefono kortelių sąskaitas – ši techninė dalis mažina atskirtį tarp miesto ir kaimo. Bendradarbiavimas su „Aibe“ leidžia pasiūlyti prekių tokiomis kainomis, kaip ir didžiųjų tinklų parduotuvėse, o ryšiai su vietiniais gamintojais – atliepti gyventojų įpročius, puoselėti vietines tradicijas. Siekiant kuo geresnės aptarnavimo kokybės skatinamas asmeninis ryšys su klientu.

Naujos galimybės senoms tradicijoms

Greta „Gulbelės kepyklėlėje“ gaminamų ir rajone itin mėgstamų bei tautiniam paveldui priklausančių kepinių ne taip seniai buvo pasiūlyta „Laimės“ konditerija. Cukrainė tapo dar viena susitikimų bei pasisėdėjimų vieta Šakiuose. Įprastinė pietų ir pasilinksminimų vieta – kavinė-picerija „Kiba“, tinkanti tiek populiarių, tiek zanavykiškų patiekalų mėgėjams, artimiausiu metu žada permainas, o naujai Zyplių dvaro virtuvėje atidarytas restoranas „Kuchmistrai“ tiek vietinius, tiek turistus vilioja išskirtine aplinka ir istorinės virtuvės patiekalais. Daug liaupsių turizmo sektoriuje jau pelnė ir Ragaučiaus produktų linija, reprezentuojanti zanavykiškas tradicijas, populiarios ir edukacijos. Siūlant skirtingas paslaugas siekiama vartotojui suteikti kuo daugiau galimybių ne tik kasdienai, bet ir ypatingoms progoms.

„Viskas tampa istorija“, – sako A. Tarnauskas, apibendrindamas 25-erius darbo metus, – „Klausimas: kaip gyvensime ateityje? Kokie turime tapti, kad ir po dar tiek metų būtume stiprūs. Štai kur iššūkis!”

Monika Būblaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.