Ūkininkai paprašė, kelio ženklą panaikino

matijosaiciai
Nuotr. Ūkininkas Antanas Matijošaitis (stovi) Eismo saugumo komisijos narių teiravosi, kas jam atlygins nuostolius, jei kelio ženklas „Ribota masė“ nebus panaikintas ir jis negalės išvežti savo produkcijos.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Eismo saugumo komisijos posėdyje dalyvavo keli ūkininkai, kurie į komisiją kreipėsi dėl kelio ženklo „Ribota masė“ panaikinimo Duobiškių kaimo Siesarties gatvėje.

Tą pačią dieną rajono savivaldybėje buvo registruotas ūkininko Antano Matijošaičio prašymas dėl minėto kelio ženklo, kuris draudžia važiuoti transporto priemonėmis ir transporto priemonių junginiais, kurių masė su kroviniu ar be jo yra didesnė nei 8 t, panaikinimo.

A. Matijošaičiui ir kitiems ūkininkams šia gatve, kurios viena dalis asfaltuota, kita dengta žvyru, reikia pravažiuoti norint patekti į grūdų džiovyklą, grūdų saugojimo bokštus ar pasiekti kitą tašką. Tačiau žemės ūkio technikos ir krovininio transporto priemonių, kurios pristato ir išveža žemės ūkio produkciją, bendroji masė yra didesnė nei 8 t.

Iš pradžių komisijos nariai diskutavo, jog ženklas šioje vietoje, matyt, įrengtas ne be reikalo, o dėl to, kad kelias nebūtų gadinamas. Tačiau posėdyje dalyvavęs A. Matijošaitis teigė, kad ūkininkai šio kelio nelaužo, anaiptol, kai buvo apgadintas, A. Matijošaitis savo lėšomis jį ir sutvarkė.

„Kelias visiškai atstatytas ir juo galėtų važiuoti bet kokia technika. Tas ženklas savo paskirties visiškai neatlieka. Jis niekam nenaudingas, o kaip tik žalingas“, – komentavo ūkininkas.

Šakių seniūnas Dalius Jasevičius patvirtino, kad ūkininkai kelius, kuriais važinėja, tikrai prisižiūri. A. Matijošaičio teigimu, šiuo keliu jie važiuoja javapjūtės metu ir tai tik dienomis, o naktimis juo nevažinėja.

Komisijos pirmininkas Kęstutis Kuncaitis, išklausęs ūkininkų, pateikė vienos situacijos pavyzdį iš savo patirties, kai atostogaujant VĮ „Marijampolės regiono keliai“ Šakių kelių tarnybos viršininkui Antanui Pauliukevičiui buvo nuimtas kelio ženklas.

„Voniškių žemės ūkio bendrovės vadovas Henrikas Braškys norėjo išsivežti rapsus, tad aš Kelių tarnybos paprašiau, kad valstybiniame kelyje Kiduliai–Gelgaudiškis–Gerdžiūnai būtų nuimtas masės ribojimo kelio ženklas. Kai iš atostogų grįžo viršininkas, gavau velnių, kad tas kelias sugadintas“, – kalbėjo Ūkio skyriaus vedėjas.

Bediskutuojant A. Matijošaitis dar kartą kreipėsi į komisiją ir prašė panaikinti kelio ženklą, o komisijos nariams pasiteiravus, ar nėra kitos alternatyvos, galbūt galima važiuoti kitu keliu, šis atsakė, kad tuomet tektų daryti 6 km lanką.

Taip pat posėdyje dalyvavęs Juozas Matijošaitis komisijos teiravosi, kaip Siesarties gatvėje gali būti uždėtas masę ribojantis kelio ženklas, jei to kelio niekas netyrė ir nežino, kokio svorio technika juo galima važiuoti.

„Ar ūkininkai ne žmonės? Mes duoną uždirbame. Jūs tą duoną valgote. Galvokit blaiviai, kas man po to padengs nuostolius? Jūs? Tokį ženklą pastatyti yra tikras nusikaltimas“, – atvirai piktinosi A. Matijošaitis.

Savo ruožtu komisijos pirmininkas ūkininkų prašė suprasti, į kokią padėtį jie stato komisijos narius – prieš 2–3m. Duobiškių kaimo gyventojų prašymu kelyje buvo pastatytas ribojantis masę ženklas, o dabar ūkininkų prašymu ženklas bus nuimtas. Anot K. Kuncaičio, derėtų ieškoti finansavimo, ištirti kelią ir nustatyti, su kokiu didžiausiu svoriu juo galima važiuoti. Tačiau to neprireikė.

Komisijos nariai nusprendė balsuoti – panaikinti masę ribojantį kelio ženklą ar ne. Pirmą kartą komisijos narių balsai pasiskirstė per pusę – vieni balsavo už tai, kad ženklas būtų nuimtas, kiti susilaikė. Tačiau peržiūrėjus žemėlapį ir pamačius, kad ūkininkams nėra kito kelio pasirinkimo, nuspręsta balsuoti iš naujo. Šį kartą vieno balso persvara buvo priimtas ūkininkams palankus sprendimas. Nubalsuota, kad kelio ženklas „Ribota masė“ būtų panaikintas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.