Problemos dėl atliekų tvarkymo nesibaigia

mba
Nuotr. Visos regiono mišrios komunalinės atliekos privalo būti apdorojamos mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginiuose, tačiau aiškinama, kad antrinių žaliavų atrenkama gerokai mažiau nei numatyta sutartyje. Dėl to bus aiškinamasi teismuose.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Pirmadienį rajone viešėjo ir su savivaldybės administracijos vadovais susitiko UAB Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) direktorius Algirdas Bagušinskas. Pagrindinis susitikimo tikslas – apsitarti, kaip organizuoti antrinių žaliavų surinkimo konkursą. Be to, prabilta ir apie Marijampolėje veikiančią mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginių įmonę (MBA), dirbančią be jokio atsakomybės jausmo ir nesilaikančią sutartinių įsipareigojimų.

Mero pavaduotojas Bernardinas Petras Vainius prabilo apie tai, kad pernai šalia regioninio sąvartyno atidaryta MBA (įrenginius statė ir eksploatuoja UAB „NEG Recycling“) dirba be jokios atsakomybės nei prieš tautą, nei prieš gamtą. Jis pats neseniai buvo vietoje ir savo akimis įsitikino realia, nerimą keliančia situacija.

„Jie visai nerūšiuoja produkcijos. Kai pasižiūri į tuos kalnus ir kokia tuose kalnuose produkcija, akivaizdu, kad ji nerūšiuota. Ant kalno sukrautos sofos, foteliai, aš nekalbu apie polietileno tonas. Ir visa tai bus laidojama. Čia nusikaltimas“, – po vizito MBA įspūdžiais dalijosi B. P. Vainius.

Tai jokia naujiena ir MAATC vadovui A. Bagušinskui.

„Jų tikslas gauti pinigus ir be atsakomybės atsikratyti likusiom atliekom“, – nusivylimo neslėpė A. Bagušinskas.

Dėl sutarčių nesilaikymo ir nevykdymo, nes atskiriama gerokai mažiau atliekų nei numatyta sutartyje, bendrovei jau pateiktas ieškinys, kreiptasi ir į Aplinkos apsaugos agentūrą, tačiau kol kas, kaip tikino MAATC vadovas, jokios reakcijos.

B. P. Vainiaus nuomonė vienareikšmiška – reikia lipti ant kulnų, reikalauti, kad sutartiniai įsipareigojimai būtų vykdomi.

Pavyzdžiui, 2016 m. gegužės mėnesį į MBA buvo pristatyta 3792 t atliekų, teatskirta 90 t (2,37 proc.) antrinių žaliavų, iš 2017m. gegužės mėnesį pristatytų 3878 t mišrių komunalinių atliekų MBA atskyrė 88,4 t (2,2 proc.) antrinių žaliavų. Per  2016 m. MBA vidutiniškai atrinko tik 2,16 proc. antrinių žaliavų, nors sutartyje įsipareigojo atrinkti ne mažiau kaip 10 proc.

Visos regiono mišrios komunalinės atliekos pagal sutartį turi keliauti į MBA, ten iš jų privaloma atskirti ne mažiau kaip 10 proc. antrinių žaliavų, iš atskirtos degiosios frakcijos turi būti gaminamas kietasis atgautasis kuras, iš kitos dalies turi būti pagamintas techninis kompostas. Būtent degiosios frakcijos daugiausiai ir kaupiama, nes MBA operatorius tiesiog kol kas neturi kur jų dėti. MAATC už paslaugas MBA operatoriui privalo sumokėti po 20 eurų už pristatytą apdoroti toną mišrių komunalinių atliekų. Tačiau jau ir Lietuvoje vis garsiau prabylama, kad MBA pamažu tampa ne rūšiavimo, o pinigų siurbimo gamyklomis su įvairiausiais kyšančiais interesais, galbūt net išplautais pinigais ir pan. Be to, šiuo klausimu neaiški ir valstybės politika, nes žadėtų Atliekų deginimo gamyklų nėra.

Kalbant apie konkursą dėl antrinių žaliavų vežimo, pasak MAATC vadovo, keblumų kyla dėl to, kad Marijampolės savivaldybė apsisprendė konkursą dėl antrinių žaliavų surinkimo organizuoti atskirai. Ūkio skyriaus vedėjo Kęstučio Kuncaičio nuomone, jie tokiais užmojais nieko nepasieks, nes visas apskrities savivaldybes jungia Junginės veiklos sutartis. Jei visgi marijampoliečiai nuspręstų išeiti iš bendros atliekų tvarkymo sistemos, jie prarastų visą investuotą turtą ir lėšas, kurie būtų negrąžinami. Tad šaudyti iš tuščių šovinių, kaip ši savivaldybė esą daro ne pirmą kartą, pasak K. Kuncaičio, nereikėtų.

„Nieko naujo, kad jie nori išeiti. Visad kaip tas vyresnis brolis, su kuriuo kaunamės“, – mintimis susitikimo metu dalijosi Ūkio skyriaus vedėjas.

A. Bagušinskas ragino rasti laiko ir visų savivaldybių vadovams sėsti ir bendrai nuspręsti, ką daryti. Mat gali susiklostyti taip, kad atsiras du vežėjai – vienas būtų atsakingas ir vežtų mišrias komunalines atliekas, kitas – antrines, tai yra mėlynuosius ir žaliuosius konteinerius. Tačiau tai, ko gero, niekam ne į naudą, nes situacija taptų gana konfliktiška ir nemaža tikimybė, kad paslauga dėl to tik brangtų.

K. Kuncaitis mano: „Reikia, kad sueitų tos penkios savivaldybės ir naujojo laimėtojo paklaustų, ar tu sugebėsi rinkti antrines žaliavas, ar ne. Viskas. Mano toks sprendimas. Už antrines žaliavas atliekų turėtojai nemoka.“

Pasibaigus MAATC dabar vykdomam atliekų surinkimo ir vežimo paslaugų pirkimo konkursui, su atliekų surinkimo paslaugas vykdančiais operatoriais bus pasirašyta nauja sutartis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.