Ministras savo vizitu miškininkų nenudžiugino

navickas
Nuotr. Aplinkos ministras Kęstutis Navickas pažadėjo, kad po pertvarkos visi miškų urėdijų darbuotojai, išskyrus vadovus, išsaugos savo darbo vietas. Miškininkų tokios kalbos nenuramino, jie konkrečių atsakymų į pateiktus klausimus iš ministro taip ir nesulaukė.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugpjūčio 7 dieną Šakių miškų urėdijos darbuotojai sulaukė aplinkos ministro Kęstučio Navicko ir Seimo nario Kęstučio Smirnovo vizito. Aplinkos ministras su jais aptarė, kaip vyks valstybinių miškų ūkio valdymo pertvarka. Miškininkams rūpėjo, kaip jie dirbs po pertvarkos.
 
Susitikimą pradėjęs ministras teigė, kad jau baigėsi pradinis pertvarkos etapas.

Seimui liepos mėnesį priėmus Miškų įstatymo pataisas, nutarta naikinti Generalinę miškų urėdiją, o vietoje 42 miškų urėdijų planuojama įsteigti valstybės įmonę su 26 regioniniais padaliniais. Naujoji įmonė vadinsis Valstybinių miškų urėdija, jos centrinė būstinė įsikurs Panevėžio rajone. Pasak ministro, pagrindinės įmonės funkcijos išliks tos pačios, kaip ir dabartinių miškų urėdijų: miškų veisimas, medienos ruoša, prekyba apvaliąja mediena (išlieka aukcionai AMEPS sistemoje), ir toliau bus vykdomi miško kelių priežiūros ir remonto darbai, valstybinės miško priešgaisrinės apsaugos sistemos įgyvendinimas, o papildoma funkcija – gamtotvarkinių priemonių įgyvendinimas miškuose. Čia ministras paaiškino, kad šakiečiai turėjo tokį nuostolingą Novaraisčio draustinį, kuris buvo tvarkomas iš Šakių miškų urėdijos lėšų, nuo šiol tokie objektai bus finansuojami iš specialiosios miško programos ar kitų šaltinių.

„Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad sudaryta darbo grupė siūlo Šakių miškų urėdiją su niekuo nesujungti, nors pagal visus kriterijus esate ant ribos. Trakų miškininkai man sako, kodėl Šakius palikot, o mus sujungiat. Tačiau jei jus sujungtume su Jurbarku, tai jau gautųsi padalinys it monstras“, – kalbėjo ministras K. Navickas.

Šakių miškų urėdijos vyr. inžinierius Gintaras Bacevičius teiravosi, kas laukia nuo kitų metų sausio 1 d. urėdijos darbuotojų.

„,Darbuotojai gyvena su nuolatiniu nerimu dėl rytojaus. Gali dauguma žmonių pasitraukti iš mūsų įmonės, būtent geriausi specialistai. Kur ta garantija, kad ta mūsų padalinio struktūra liks, kokia yra?“ – teiravosi G. Bacevičius.

Aplinkos ministras neslėpė, kad bus viliojami specialistai pereiti dirbti į centrinį padalinį.

K. Navickas pabrėžė, kad visi urėdijų darbuotojai, išskyrus vadovus (urėdus), išsaugos savo darbo vietas. Jie pereis dirbti į naują įmonę, darbo sutartyse, kurios su jais bus sudaromos, bus išsaugotas nepertraukiamasis darbo stažas ir visos Darbo kodekso numatytos garantijos, lengvatos. Ministras dar pristatė siūlomą VĮ Valstybinių miškų urėdijos centrinės administracijos struktūrą bei siūlomą regiono padalinio (filialo) struktūrą. Anot jo, darbo vietas išlaikys eiguliai, girininkai, t. y. tiesiogiai su mišku dirbantys žmonės. Planai sumažinti dabartinį administracinį urėdijų aparatą išlieka, numatoma atleisti ne daugiau kaip keturis šimtus darbuotojų.

Rajono miškininkai kėlė ir daugiau klausimų. Juos neramino, kas jiems vadovaus nuo kitų metų sausio 1 d. Į šį klausimą tikslaus atsakymo šakiečiai neišgirdo, galimai bus paskirtas laikinasis vadovas. Ministro teirautasi, ar po reformos bus atnaujinta miško ruošos technika, nes šiais metais šakiečiai naujos technikos neįsigijo. Anot ministro, naujoji vadovybė įvertins, kokios ir kiek įrangos yra visose urėdijose, ir technika bus dalinamasi tarp urėdijų.

Šakių miškų urėdijai priklauso aštuonios urėdijos, čia dirbantiems rūpėjo, kiek jose liks dirbti specialistų. Aplinkos ministras paaiškino, kad darbuotojų skaičių apspręs filialas.

Anot kalbėjusių miškininkų, jiems dirbti trukdo vidinė biurokratija, jie užsivertę popieriais, segtuvais. Miškininkai teiravosi, kas yra numatyta dėl miškų apsaugos, kaip bus apmokama už pareigūnų būdravimą.

„Ar mes galime savo vaikams sakyti, kad iki kitų metų vidurio neliks be duonos?“ – teiravosi buhalterijos darbuotoja.

Aplinkos ministras patikino, kad 2018 m. buhalterių reikės tiek, kiek yra šiuo metu.

Savaime suprantama, darbuotojus domino ir atlyginimų klausimas. Anot ministro, iš pradžių planuojama panaikinti tas pačias funkcijas vykdančių specialistų atlyginimų skirtumus, o vėliau ir padidinti miškininkų darbo užmokestį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.