Aptartos žemės ūkio problemos

Rugsėjo 21 d. posėdžiavo Lietuvos žemės ūkio ir maisto taryba, kuriai priklauso ir Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas, Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės pirmininkas Petras Puskunigis. Buvo aptartas 2018m. žemės ūkio biudžeto projektas, itin sudėtinga situacija melioracijoje ir kiti klausimai.

Pagrindinis visus dominantis dalykas – asignavimai žemės ūkiui. Nors bendras Lietuvos biudžetas šiuo metu surenkamas rekordiškai didelis, tačiau bendras žemės ūkio kofinansavimas iš tiesų mažėja: jeigu valstybės skiriamas bendrasis finansavimas 2017m. buvo 81 mln. eurų, tai 2018 m. planuojamas 79,7 mln. eurų. Susitikime taryba taip pat išreiškė nuomonę, kad reikia siekti tolygios regioninės plėtros uždavinių ir didinti Kaimo plėtros programai reikalingą biudžetą.
 
Aptarta ir kita itin aštri problema – sudėtinga situacija melioracijoje. Tarybos nariai įsitikinę, kad laukai prastos būklės, o jau dešimt metų iš valstybės biudžeto lėšų melioracijai nėra skiriama, 2014–2020 m. europiniai pinigai jau praktiškai išdalinti ir projektai eina į pabaigą. Iš 2,5 mln. ha žemės ūkio naudmenų 2 mln. ha drenažo būklė yra kritiška. Šiuo metu reikia nedelsiant renovuoti ir rekonstruoti 80 proc. magistralinių griovių. Pasak kalbėjusių, Lietuvoje reikia rekonstruoti trečdalį užtvankų, nes jos tiesiog avarinės būklės. Pasirodo, nuo 2018 m. antro pusmečio iš viso nėra nieko numatyta melioracijai ir net nebus iš ko išlaikyti esamų melioracijos specialistų. Diskutuota, kas būtų, jeigu dabartinę melioracijos griovių priežiūrą atiduotų ūkininkams. Tai reikštų, jog ant kiekvieno magistralinio griovio dirbtų kokie 50 ūkininkų, kurie turėtų tvarkyti kiekvienas pagal savo išgales ir savo turimą techniką. Tarybos nariai svarstė, ar čia išeitis ir kaip čia bus. Pasirodo, su vietiniais keliais panaši situacija kaip su melioracija.

Taryba nutarė kreiptis su prašymu į Vyriausybę ir Finansų ministeriją, kad kasmet būtų skirta bent 50 mln. eurų griovių priežiūrai. O dėl vietinės reikšmės kelių finansavimo artimiausiu metu taryba susitiks su susisiekimo ministru. Taryba vieningai nutarė prieštarauti Žemės ūkio ministerijos siūlymui perskirstyti bendrąjį žemės ūkio politikos finansinį voką ir dalį lėšų perkelti iš I į II ramstį, taip siekiant ištaisyti ne dėl ūkininkų kaltės biudžeto administratorių padarytas klaidas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.