Kudirkos Naumiestyje vyksta naftos žvalgyba

grezinys nafta
Nuotr. Kudirkos Naumiestyje įrengiamas naujas naftos žvalgybos gręžinys. Jis bus baigtas 900 m gylyje.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Kudirkos Naumiestyje įrengiamas naujas naftos žvalgybos gręžinys ir prognozuojama, kad išžvalgytame telkinyje ištekliai gali siekti 1,47 mln. tonų. Vėliau tame pačiame licenciniame plote planuojamas dar vienas gręžinys. Apie porą savaičių be pertraukos su prižiūrinčia komanda dirba keturios pamainos darbuotojų.

Naujas gręžinys

Lietuvos geologijos tarnyba informuoja, kad Kudirkos telkinys įeina į Kudirkos–Kybartų licencinį plotą, kuris yra Vilkaviškio ir Šakių rajono savivaldybių sankirtoje ir užima 280 kv. km. Šis plotas gali būti perspektyvus angliavandenilių išteklių žvalgybai ir gavybai, todėl jame 2012 m. buvo paskelbtas angliavandenilių išteklių naudojimo konkursas. Konkursą laimėjo UAB „Diseta“, o Lietuvos geologijos tarnyba, įgaliota Vyriausybės, 2015 m. birželio 26 d. sudarė angliavandenilių naudojimo sutartį su minėta bendrove ir išdavė leidimą naudoti angliavandenilių išteklius šiame plote.

Pasak UAB „Diseta“ vyriausiojo finansininko Virgilijaus Petuškos, buvo atlikti seisminiai darbai ir remiantis gautais rezultatais parinkta gręžinio vieta, kur tikimasi aptikti geresnius kolektorius. Gręžinys Kudirka-1 yra Kudirkos rifo šiaurinėje dalyje tarp anksčiau išgręžtų gręžinių, pietinėje Šakių rajono dalyje. Žinoma, iki to, kas vyksta šiuo metu, reikėjo atlikti nemažai paruošiamųjų darbų: išsinuomoti žemę, atlikti derinimus, nutiesti kelią, įrengti aikštelę ir pan. V. Petuška sako: „Džiaugiuosi santykiais su jūsų rajonu. Ko Lietuvoje šiais laikais tikrai trūksta, tai pas jus labai protingai, racionaliai ir be dirbtinių trukdžių susitarėme, porą kartu lankėmės pas rajono valdžią. Tai yra valstybinis užsakymas, o mes vykdome savo įsipareigojimus.“
Tiesa, Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algirdas Stankevičius sako, kad sulaukia gyventojų pastabų dėl keliamo triukšmo.

„Oficialių skundų neturiu, bet ypač naktį net miestelio centre girdisi. Žadėjo labai ilgai negręžti, gal 30 dienų, tai ką darysi. Iš pradžių ir privažiavimą norėjo miesto gatve daryti, bet sutarėm, kad per laukus kelią įsirengs“, – sakė seniūnas.

Žvalgyta anksčiau

Beje, įdomu pastebėti, kad netoli dabartinės vietos teritorija Kudirkos Naumiestyje jau buvo žvalgyta. V. Petuška pamena, kad tai vyko apie 1983 m.

„Tyrimų plote gerai išsiskiria jau anksčiau gręžiniais aptiktas Kudirkos rifas. Minėtas rifo kraigas gerai išsiskiria seisminiuose pjūviuose ir sėkmingai interpretuojamas. Be to, kadangi rifą sudaro aukštesniais seisminiais greičiais pasižyminčios uolienos, jis kuria pseudo-pakilimą žemiau stebimuose seisminiuose horizontuose. Dėl šios priežasties buvo nuspręsta išgręžti naują žvalgybos gręžinį“, – informuoja Lietuvos geologijos tarnyba.

Gręžinys – 900 m

Važiuojant Baltkalnio gatve, dar nepasiekus gręžinio vietos, kur pasitinka įspėjamasis ženklas, kad pašaliniams į teritoriją patekti draudžiama, iš tolo matyti aukštas, nematytas, kraną primenantis statinys, kuris sutemus apšviestas ir šviečia it netradicinė kalėdinė eglutė. Ir teritorijoje dirbantys darbininkai patikina, kad naujasis statinys traukia naumiestiečius, jie apeina net iš kitos pusės pasmalsauti, kas čia vyksta, bet taip pat yra sustabdomi įspėjamųjų ženklų. Į teritoriją dėl saugumo pašaliniai neįleidžiami, nebent iš tolo gali pasižvalgyti. V. Petuška pripažįsta – tai retas dalykas, specifinė ir siaura pramonės šaka Lietuvoje, tad sako žmogiškai suprantantis gyventojų smalsumą.

UAB „Diseta“ atstovas patikina, kad gręžinys bus baigtas 900 m gylyje. Pirmadienį lankantis objekte buvo pasiektas apie 300 m gylis. Remiantis Lietuvos geologijos tarnybos informacija, prognozuojamos naftos susikaupimo zona Kudirkos telkinyje siejama su silūro rifų zona, o apskaičiuoti naftos telkinio geologiniai parengtiniai išžvalgyti ištekliai gali siekti 1,47 mln. tonų.

„Projektas yra projektas, bet paprastai būna nukrypimų ir viskas priklausys nuo to, kur bus produktyvios uolienos. Viską spręsime pagal faktinę informaciją, iškelsime pavyzdžius į paviršių ir darysime išbandymą“, – pasakojo V. Petuška.

Gręš dar vieną

Apie porą savaičių po 12 valandų teritorijoje dirba keturios pamainos darbuotojų, procesą prižiūri „Disetos“ atstovai, yra prižiūrėtojai, meistrai. Priklausomai nuo faktinės informacijos, pasak pašnekovo, darbas turėtų trukti 30–40 parų.

Nors mums atrodo, kad įrenginys sudėtingas, tačiau V. Petuška patikslina, kad įrenginys gręžia iki 2,5 km, tad Kudirkos Naumiesčio atvejis nėra itin sudėtingas užsakymas.

Tiesa, vėliau tame pačiame licenciniame plote bus gręžiamas dar vienas gręžinys, tik jis jau bus iš kitos pusės, maždaug 10 km nutolęs nuo dabartinio.  

Pirmasis Lietuvoje naftos telkinys surastas taip pat netoli mūsų rajono – Kybartuose 1960 metais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.