Miškininkus kol kas kankina nežinia

uredija
Nuotr. Šakių miškų urėdijos administracijos vadovai – vyr. inžinierius Gintaras Bacevičius (kairėje) ir urėdas Sigitas Tamošaitis – pasakojo, kad praeitais metais Šakių miškų urėdijai sukako 60 metų, tačiau prasidėjusi miškų urėdijų reforma miškininkams užslopino norą švęsti.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Nuo praeitų metų gruodžio Šakių miškų urėdijos darbuotojai gyvena ne pačiomis geriausiomis nuotaikomis. Gruodžio viduryje gavę pranešimus apie darbo pratęsimą kitoje įmonėje, darbuotojai nežinojo, kas jų laukia po sausio 1-osios. Paskelbus apie sistemos reorganizaciją, iki šiol rajono miškininkai nežino, kaip ji vyks.

Sausio 5 d. apsilankius Šakių miškų urėdijoje, administracijos vadovai, paklausti apie urėdijų urėdijų reformą, tik gūžčiojo pečiais, anot jų, – daug nežinomybės.

Praėjusių metų liepos 11 d. Seimas priėmė Miškų įstatymo pataisas ir atvėrė kelią urėdijų reformai. Buvo planuota nuo sausio 1 d. 42 miškų urėdijas prijungti prie Valstybės įmonės Valstybinio miškotvarkos instituto. Naujos įmonės filialų skaičių ketinama sumažinti nuo 42 iki 25.

Šiandien rajono miškininkų bendruomenėje daug nerimo, nors praėję metai, anot Šakių miškų urėdijos vyr. inžinieriaus Gintaro Bacevičiaus, miškininkams buvo geri. Buvo užbaigtas remontuoti urėdijos pastatas, kuriame darbuotojai šiandien turi geras darbo sąlygas, planai taip pat įvykdyti ir net viršyti, vien grynojo pelno uždirbta apie 540 tūkst. eurų (planuota 495,3 tūkst. eurų). Pasak pašnekovo, pelnas kasmet nelengvai būdavo pasiekiamas, visuomet reikėdavo skaičiuoti, žiūrėti, kur galima sutaupyti. G. Bacevičiaus žodžiais, praeitais metais buvo atlikti visi suplanuoti darbai.

„Nors buvo garsiai ištransliuota informacija, kad Šakių urėdija nebus su niekuo jungiama, bet šiandien mes nesame niekuo tikri. Netgi lapkričio mėnesį Šakiuose lankęsis Aplinkos ministras Kęstutis Navickas teigė, kad kol kas nėra jokio tikrumo“, – kalbėjo G. Bacevičius.

Ministras K. Navickas, važinėdamas rudenį po urėdijas, visuomet pabrėžė, kad pertvarkomų urėdijų darbuotojams nėra pagrindo anksčiau laiko išeiti iš darbo, be to, jo teigimu, jų darbo sutartyse, jei nuspręstų dirbti naujoje bendrovėje, bus išsaugotas nepertraukiamas darbo stažas bei kitos garantijos ir lengvatos, numatytos Darbo kodekse. Sujungus urėdijas ir prijungus prie Miškotvarkos instituto, visi darbuotojai, išskyrus įmonių vadovus, kuriems darbo vietos nuo sausio 1 d. nebeliks, pradės dirbti naujoje įmonėje.

Pasak Šakių miškų urėdo Sigito Tamošaičio, gruodžio 5 d. visus (apie 140 ) darbuotojų jis informavo, kad vyksta sistemos reorganizacija, ir visiems darbuotojams siūloma pereiti į naują centralizuotą įstaigą, tačiau 14 darbuotojų nesutiko dirbti naujoje bendrovėje.

„Kol nestartavo naujoji įmonė, mes nežinome, kaip teisiškai atleisti tuos žmonės, kurie nesutinka pereiti dirbti į kitą įmonę. Šie žmonės – tai miško darbininkas, buhalterė ir kiti specialistai. Šių žmonių motyvų toliau nedirbti mes nežinome. Jiems bus išmokėtos kompensacijos, kokios priklauso pagal Darbo kodeksą“, – aiškino S. Tamošaitis ir pridūrė, jog buvo skelbta, kad sistemos reorganizacija bus pradėta sausio 2d., vėliau data nukelta į sausio 8 d.

Pasak pašnekovų, nėra žinoma, kur įsikurs miškų ūkį tvarkanti centrinė naujos įmonės būstinė. Anksčiau viešai skelbta, kad ji galėtų įsikurti Panevėžio rajone, Katinų kaime, tačiau galutinio sprendimo esą dar nepriimta.

„Praėjusių metų gale darbai dvi savaites apskritai buvo sustabdyt, buvo gautas nurodymas gruodžio 20 d. užbaigti visą ūkinę veiklą. Tačiau šiandien, sausio 5 d., mes kol kas jokios informacijos negauname. Tiesiog trūksta sklandumo šiame reorganizacijos procese. Šiandien vyksta miško tvarkymo darbai, kelių priežiūros darbai, dirbam su dokumentais“, – pasakojo G. Bacevičius ir pridūrė, kad taip pat neaiškus ir Lekėčių medelyno likimas, jis galimai priklausys naujajai įmonei.

Kada Šakių urėdija taps naujosios VĮ Valstybinių miškų urėdija filialu, kalbinti miškininkai sausio 5 d. dar nežinojo.

Šakių miškų urėdas S. Tamošaitis, dirbantis urėdijoje nuo 2009 m., prisipažįsta, kad kol kas neaiškus ir jo paties likimas. Jam bet kada gali pasakyti, kad yra laisvas ir gali ramiai ieškotis darbo.

„Jokio pasiūlymo negavau, šiandien nieko nežinau. Nei kaip atleidinės, gal atšauks kaip Kauno urėdą“, – atvirai teigė S. Tamošaitis.

Kaip redakciją informavo Aplinkos ministerijos atstovas spaudai Mindaugas Bajarūnas, sausio 8 d. 13 val. Aplinkos ministerijoje bus rengiama spaudos konferencija, kurioje bus pristatyta įregistruota nauja valstybės įmonė Valstybinių miškų urėdija. Gal tuomet bus atsakyta ir į daugiau klausimų, kamuojančių šiandien miškininkus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.