Projektą vykdys nepabijoję partnerių iš Rusijos

skamarocius
Nuotr. Nemuno euroregiono Marijampolės biuro vadovas Gintaras Skamaročius nemato priežasčių, dėl kurių projekto įgyvendinimas galėtų strigti.

Asta GVILDIENĖ
 
Sausio 26 d. rajono savivaldybės tarybos posėdyje, aptarus visas galimybes, tikslus, finansavimą ir rizikas, pritarimo sulaukė bendras Rusijos–Lietuvos projektas „Kultūros paveldo objektų Kidulių dvaro sodybos (Lietuva) ir Kristijono Donelaičio muziejaus Tolminkiemyje (Rusija) restauravimas“, kurio vertė 1 mln. eurų.

Gavo pasiūlymą

Kaip informavo rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis, K. Donelaičio draugijos pirmininkas, VšĮ Nemuno euroregiono Marijampolės biuro vadovas Gintaras Skamaročius kreipėsi į jį su pasiūlymu dalyvauti Lietuvos–Rusijos programoje, restauruojant Kristijono Donelaičio muziejų Tolminkiemyje ir pastatą Zyplių dvaro ansamblyje.

Mero teigimu, kadangi Zyplių dvaro pastato atstatymas vyksta per Lietuvos–Lenkijos programą, jis projektui pasiūlė tokį laiko nuskriaustą objektą, kaip Kidulių dvaro svirnas.

„Šis projektas būtų įgyvendinamas veidrodiniu principu – kas būtų daroma Rusijos pusėje, tas būtų atliekama ir pas mus, – aiškino E. Pilypaitis. – Aišku, rizikos dirbant su Rusija visada yra, tačiau kai dirbi, tai ir padarai. Sunku dabar pasakyti, kas būtų, jeigu būtų...“

Apie politiškai jautrius santykius su partnerio šalimi užsiminė ir tarybos narys Laurynas Suodaitis, kalbėdamas apie projekto avansinius mokėjimus.

Sprendimas yra

Pristatydamas rajono savivaldybės vadovams ir tarybos nariams galimybes pretenduoti į pasieniui skirtų ES programų finansavimą, G. Skamaročius patikino, jog nemato priežasčių, dėl kurių projektas negalėtų būti vykdomas ir pasiekti rezultatai.

„Kol kas abiejų šalių ir nacionalinės, ir vietinės institucijos pasisako už tai, kad šis projektas startuotų ir būtų įgyvendintas, – atvirai pasisakė Nemuno euroregiono Marijampolės biuro vadovas. – Praėjusių metų gruodžio 28 d. Rusijos Federacijos Regionų vystymo ministerija ratifikavo ir patvirtino visus šio projekto dokumentus. Mano žiniomis, sprendimas yra.“

Trečioji šalis

Rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis domėjosi, kodėl ketinimų protokolą turi pasirašyti ne dvi šalys (Šakių rajono savivaldybė ir Kaliningrado srities istorijos ir meno muziejus), o trys šalys ir koks trečiosios šalies vaidmuo.

G. Skamaročiaus teigimu, trečioji šalis – būtent jų organizacija, kuri paruoštų paraišką (techninius renovacijos dokumentus) ir padėtų įgyvendinti projektą.

„Manau, mūsų paruošta paraiška turėtų praeiti techninį vertinimą ir pirmąjį pagrindinį barjerą. Tai būtų mūsų įsipareigojimas, – informavo jis, paaiškindamas, jog pagrindiniu partneriu bus numatoma rajono savivaldybės administracija, tad  ji bus pagrindiniu finansavimo lėšų gavėju ir valdytoju. Tai reiškia, kad rajono savivaldybės administracija turės prisiimti ir visą atsakomybę dėl šio projekto įgyvendinimo.

Privalomos ir kitos veiklos

„Projektas turi dvi geografines vietas – Kidulius ir Tolminkiemį, tačiau negali vykti, jei tai yra tik nuogos statybos, tik infrastruktūra, – paaiškino Nemuno euroregiono Marijampolės biuro vadovas. – Renovavus numatytus objektus, turės būti įgyvendinta ir minkštoji projekto dalis – daug kultūrinių mainų veiklų, kurios sudarytų apie 10–15 proc. visų finansavimo lėšų, t.y. turės būti paruošti turistiniai maršrutai, viešinimas, ataskaitos, atliktos kitos įvairios veiklos, padėsiančios ateityje šiems kultūriniams objektams išlikti. Tuo pasirūpins mūsų įstaiga.“

Projekto lėšos

Maksimali projekto „Kultūros paveldo objektų Kidulių dvaro sodybos (Lietuva) ir Kristijono Donelaičio muziejaus Tolminkiemyje (Rusija) restauravimas“ vertė 1 mln. eurų. Abiem objektams – po 500 tūkst. eurų. Kiekvienas partneris savo dalį finansuos prisidėdamas po 10 proc. nuo projekto vertės.

Nemuno euroregiono Marijampolės biuro vadovo manymu, jokios rizikos, kad bus problemų su projekto pinigais, nėra, projektui bus išmokėti trys avansiniai mokėjimai, kuriuos savivaldybės administracija galės laikyti savo žinioje ir kitai šaliai išmokėti, tik gavus įrodymus ir dokumentus apie atliktus ir priimtus darbus.

Pasak jo, Kaliningrado srities istorijos ir meno muziejus – labai solidus ir patikimas partneris, kuris valdo keliolika kultūros ir paveldo objektų, be to, G. Skamaročiui su šiuo partneriu jau yra tekę įgyvendinti vieną projektą.  

Nedaug laiko

Kadangi projekto paraišką reikia pateikti iki balandžio 10 d., laiko lieka nedaug. Jau pradėti tvarkyti su projektu susiję dokumentai, projekto vadove, atsakinga už projekto paraiškos parengimą bei pateikimą ir projekto įgyvendinimą, patvirtinta Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Papievienė.

Artimiausiu metu rajono savivaldybės meras ir projektą įgyvendinantys atsakingi asmenys planuoja lankytis Tolminkiemyje. Čia su Kaliningrado srities istorijos ir meno muziejumi bus pasirašytas ketinimų protokolas dėl bendros paraiškos pateikimo pagal „Lietuvos–Rusijos Federacijos 2014–2020 m. bendradarbiavimo programą“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.