Nėštumas turėjo baigtis, o vaikas nepradėtas?

svirnas
Nuotr. Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad apskritai Zyplių dvaro pirmasis svirnas gali nesulaukti lėšų, nes neatlikti pirkimai, nėra techninio projekto. Prie sienos remtas Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas, kurio teirautasi, kodėl taip yra, jei daugelis tikėjosi, kad šie namų darbai jau atlikti.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Dar prieš dvejus metus tarybos nariai nusprendė modernizuoti Zyplių dvaro pirmąjį svirną. Pernai vasarą paaiškėjo, kad kažkokiu būdu projekte atsirado rūsio, kurio realiai svirne nėra ir niekada nebuvo, įrengimas. Tarybos nariai tuomet tokiam siūlymui nepritarė, o kritikos dėl darbo metodų negailėjo Regioninės plėtros skyriaus vedėjui Vitui Girdauskui. Praėjusią savaitę šis klausimas vėl prisimintas, o situacija kartojasi – vedėjas kritikuojamas, klausimus gaubia neaiškumai, sunkiai suvokiami ar net nesuvokiami paaiškinimai.

Projektas ne naujas

Reikėtų paminėti, kad dar 2016 m. rugsėjo 23d. savivaldybės tarybos nariai nusprendė pritarti projektui „Zyplių dvaro pirmojo svirno pastato modernizavimas pritaikant turizmui ir kultūrinei veiklai“ bei numatė projektą įgyvendinti be rūsio įrengimo. Tačiau atsitiko taip, kad projektinė paraiška Centrinei projektų valdymo agentūrai buvo pateikta dar tų pačių metų liepą ir ten numatyta, kad svirnas projektuojamas su rūsiu! Taigi buvo užbėgta įvykiams už akių ir pernai gegužę tarybos prašyta persvarstyti projekto situaciją. Svarstymo metu tarybos nariai negailėjo kritikos Regioninės plėtros skyriaus vedėjui, kuris kaltintas neatsakingu projektų rengimu, tarybos narių statymu prieš faktą ir apskritai nelabai kam suprantamais darbo metodais. Tuomet tarybos nariai tarė „ne“ ir nusprendė, kad rūsio svirne nebus, ir siūlomam protokoliniam sprendimui nepritarė, kadangi realiai rūsio svirne ir nėra. Tada V. Girdauskas pažadėjo išsiaiškinti galimybes dėl lėšų įsisavinimo iš dalies.

Kodėl nevyksta?

Praėjusią savaitę vykusių komitetų posėdžių metu Zyplių dvaro pirmojo svirno projekto klausimas prisimintas ir vėl. Arūnas Tarnauskas teiravosi, gal jau 2019 m. kažkas vyks, nes balsuota ir 2016 m., ir 2017 m., o 2018 m. jau apskritai neaišku, kas vyksta ar daroma. Tiksliau, nieko nevyksta, o kalbos apie projekto įgyvendinimo galimybes buvo visai nutilusios. Tad prie sienos vėl remtas V. Girdauskas, kurio pasiaiškinimai vis keitė vienas kitą. Mat jis teiravosi tarybos narių, „ar negalėtume tuos pirkimus tiesiog skelbti ir dabar nusipirkti techninį projektą“. Tiesa, projekto paraiškos pridavimas – balandžio 1 d., tad laiko ne tiek jau ir daug. Be to, neaišku, ar net ir skyrus lėšas techninio projekto rengimui (skaičiuojama, kad jis gali kainuoti apie 7 tūkst. eurų) finansavimas tikrai būtų gautas, mat paties investicinio projekto koreguoti negalima. Jis, kaip minėta, atsirado su rūsiu, kurio įrengimui tarybos nariai paprieštaravo.

„Taip, mero pastebėjimas teisingas, rizika yra. Riziką įsivedame, bilietą išsitraukiame, o ar laimėsime, neaišku“, – vaizdžiai situaciją apibūdino V. Girdauskas Finansų ir rajono plėtros komitete, tačiau savo didesnės kaltės neįžvelgė.

„Vitai, nuo pernai liepos klausėme, kaip bus. Ir buvo užduotis išsiaiškinti, kaip vyktų vertinimas su tokiu investiciniu, kokios apskritai galimybės. Jau tuoj nėštumas baigsis, jau vasaris, o kas padaryta?“ – neištvėrė meras Edgaras Pilypaitis.

Tačiau V. Girdauskas sakė: „Nieko ir negalėjo būti, nes vaikas nebuvo pradėtas... “

Kodėl „tas vaikas“ nepradėtas, jei turėjo būti beveik gimęs, neaišku – galima suprasti, kad taryba nusprendžia viena, laukia atsakymų ar projekto pradžios, o vedėjas savo nuožiūra priiminėja sprendimus, aiškinasi arba nesiaiškina reikiamas detales. Šįkart nesiaiškino ir sakė, kad nebuvo lėšų, vis kartojo apie rizikas, ministerijas ir derinimus. Suprasti nelengva, nes per minutę ar pusantros į tris klausimus galimi trys skirtingi atsakymai.

Be to, aiškino V. Girdauskas toliau, techninis projektas galioja  iki 10 m. ir galbūt visgi galima organizuoti jo pirkimą. Tačiau čia E. Pilypaitis retoriškai teiravosi, gal visą biudžetą tiesiog nukreipti techninių projektų rengimui...

Pasigirdo ir tokių pamąstymų, ar tikrai šis projektas vienas svarbiausių ir prioritetinių rajonui, ar nėra ir svarbesnių dalykų. Tačiau kaip pamąstymai iškilo, taip ir nurimo. Tiesa, Finansų ir rajono plėtros komitete dalyvavusieji tarybos nariai nubalsavo prieš techninio projekto rengimą.

Situacija kartojasi

Pasitikslinti kai kuriuos neaiškumus ir detales tarybos nariai tikėjosi tarybos posėdžio metu, bet čia jau V. Girdausko nebuvo, o į tribūną stojo skyriaus projektų koordinatorė Kristina Juodvalkienė, patikinusi, jog apskritai tik prieš pusvalandį sužinojo, jog turės klausimą pristatinėti.

Vėlgi anokia naujiena, mat 2016-aisiais svarstant Zyplių dvaro svirno klausimą situacija buvo analogiška – komitetuose vedėjas yra, taryboje prieš tarybos narius jau stojasi specialistas. Tik tuomet V. Girdauskas atostogavo, šįkart turėjo nedarbingumo pažymėjimą.

„Ne pati palankiausia situacija. Komitete buvo skyriaus vedėjas, dabar specialistė. Ar po vakar yra kokių pakeitimų?“ – teiravosi Tautvydas Šukys.

K. Juodvalkienė tarybos posėdžio metu patikslino, kad techninio projekto rengimas į planą įtrauktas. Štai taip.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.