Šaltis pareikalaus daugiau išlaidų

kuras ziemai
Nuotr. Atšalus orams gyventojai suskubo papildyti kuro atsargas, patogiai maišuose supakuoti durpių briketai šiomis dienomis ypač perkami.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Termometro stulpeliui kaip reikiant smigus žemyn, krosnis namuose turintiems gyventojams senka malkų atsargos, daugeliui teko papildomai pirkti anglių ar briketų. Kietu kuru prekiaujančios įmonės pastebi, kad anglių ir briketų pardavimai, stipriai paspaudus šaltukui, išaugo, tik žmonės perka mažais kiekiais, mat kainos pirkėjų nedžiugina. Malkinės medienos pardavėjai siūlo įsigyti ne tik įvairių rūšių malkų, bet ir atraižų, medienos kaladėlių.

Anglys brango

Daug kas kietuoju kuru – akmens anglimis, durpių briketais – apsirūpina prieš prasidedant sezonui, vasarą, kai kuro kainos būna mažiausios. Kiti šio kuro mėgsta įsigyti dalimis. Užgriuvus šalčiams, krosnis reikia nuolat kūrenti, todėl daugelis pritrūko anglių ar briketų.

UAB „Aletovis“ vadybininkas Dainius Žemaitis atviravo, kad, šalį sukausčius šalčiui ir padidėjus anglių paklausai, prekybininkai tik džiaugiasi. Įmonė, prekiaujanti kietu kuru, jo šį sezoną nepritrūko.

„Žmonės daugiausiai perka maišuose fasuotas iki 30 kg anglis, net eilė žmonių nutįsta, kaip prekybos centruose. Net su dviračiu žmogelis atvažiuoja, vieną maišą nusiperka ir vežasi. Kiekvienas žmogus taupo tuos pinigėlius ir laukia pavasario“, – pasakojo D. Žemaitis ir pridūrė, kad jų įmonėje supakuoto anglių maišelio kaina apie penkis eurus. Trečiadienio popietę apsilankius minėtoje įmonėje kriūkietis į automobilinę priekabą susikrovė net 10 po 30 kg supakuotų anglių maišų ir atviravo, kad kuro užėjus šalčiams tiesiog pritrūko. Po akimirkos atvažiavęs gerdžiūniškis Antanas įsigijo du maišus durpių briketų, kurių tonos kaina 92 eurai. Paklaustas, ar užteks šiais metais šių dviejų maišų, atsakė, kad dabar jau priklausys nuo gamtos.
Įmonėje dirbantys vyrai patikino, kad gyventojai labiau perka briketus, mažiau palaidas anglis, kurių tona šioje įmonėje 152 eurai (maišuose 159 eurai).

Įmonės atstovas D. Žemaitis sakė, kad nuo šių metų pradžios anglių tona brango apie 10 eurų, nes Seimas panaikino akcizų lengvatą akmens anglims ir nustatė standartinį akcizų tarifą: akmens anglims – 7,53 euro už toną.

Krūvas keičia maišai

Jau prieš keletą metų prekybininkai gyventojams pasiūlė naujovę – parduoti anglis, briketus, sufasuotus maišeliuose po 25, 40 kg ir didmaišiuse po 1 toną. Juos patogu ir vežti, ir laikyti, ir naudoti. Fasuotomis akmens anglimis, medžio pjuvenų briketais ir medžio granulėmis šiuo metu prekiaujančios J. Dainelienės įmonės direktorius komercijai Evaldas Dainelis teigė, kad dėl atšalusių orų didelio pirkėjų antplūdžio nesulaukė.

„Medžio pjuvenų briketai ar granulių paklausa didelė, manau, kad pirkėjų netenkina kaina“, – teigė pašnekovas.

Anot jo, medžio pjuvenų briketai parduodami supakuoti po 10 kg arba paletėmis po 1 toną. Pjuvenų briketų vienos tonos kaina apie 180 eurų. Todėl, pasak įmonės atstovo, žmonės perka šį kurą nedideliais kiekiais, sunaudoja ir vėl perka. E. Dainelio nuomone, rinkoje šio kuro kaina nuolat kyla, nes jo gamyba Lietuvoje yra sustojusi, o įvežama iš užsienio ir pan. Pasirodo, akmens anglių žmonės mažiau perka, nes tai nešvarus kūrenimo būdas. Bet, pasak E. Dainelio, atvažiuoja žmonės ir nusiperka kelis po 25 kg supakuotus anglių maišelius, kurių kaina apie 4,50 euro. Prognozuoti, ar prekyba suaktyvės užsitęsus šildymo sezonui, pašnekovas nesiryžo.

Kapotų malkų poreikis

Apdairiausieji malkomis pradeda rūpintis pavasarį, kai jos pigiausios ir per vasarą spėja išdžiūti. Kiti gyventojai malkomis rūpinasi ištisus metus. Pasak kalbintų malkų gamintojų, ypač paklausios kapotos malkos, kuomet žmogui nereikia rūpintis, kas atvežtas trimetres ar dvimetres malkas supjaus, atvežtas kaladėlėmis – sukapos. Tačiau norintiems ant kiemo turėti gatavų, jau sukapotų, pavyzdžiui, beržinių malkų už metrą tektų mokėti 32 eurus, uosinių malkų net 41 eurą.

Naujos tendencijos

Pastaruoju metu jaučiama nauja tendencija – daugiau perkama lapuočių atraižų, kaladėlių.

Medienos atraižos, nors jos labai greitai sudega, bet jų paklausa yra. Vienos įmonės atstovas teigė, kad pakas atraižų, kuriame yra 2,7 metro, kainuoja 55 eurus. Jos šiuo metu yra sausos, todėl galima iš karto kūrenti.

Gyventojai pamėgo ir pušies, juodalksnio medienos kaladėles, kurios patogiai supakuotos maišuose po 15 kg. Pavyzdžiui, juodalksnio kaladėlių maišas kainuoja 2,20 euro. Šio kuro gamintojai teigia, kad šiuo metu kaladėlių paklausa tokia didelė, kad nespėja jų prigaminti. Kaladėlės labai tinka ugniai įkurti.

Kainos kilo

Palyginus oficialiai skelbiamas praėjusių ir šių metų malkinės medienos kainas, akivaizdu, kad malkos pabrango. Pavyzdžiui, pernai kietmetris beržo kainavo 21 eurą, šiemet jau 24 eurus, juodalksnis 23 eurus (pernai 20 eurų), uosis 32 eurus (pernai 27).

„Malkos pabrango nuo naujų metų, nes gyventojams valstybiniuose miškuose dėl įvykdytos miškų reformos pasimalkauti neleidžia, todėl privačių miškų savininkai kainas iškėlė“, – aiškino vienas rajono malkinės medienos gamintojas.

Pasak jo, šiuo metu malkų paklausa didelė, norintys įsigyti malkų turi laukti iki kovo mėnesio. Nenuostabu, kaip sako pašnekovas, kad šiuo metu žmonės skuba apsirūpinti malkomis kitam sezonui, nes dabar tinkamas privažiavimas į gyventojų kiemus, pavasarį pažliugus keliams, nė vienas nenori sunkiasvorės technikos įsileisti į savo kiemą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.