Lukšių sūriai Kinijoje laukiami

luksiu pienine kinai
Nuotr. Kinijos verslininkai ypač domėjosi UAB „Lukšių pieninė“ gaminamais keptais „Zanavykų“ ir „Meisterio“ sūriais, kokie prieskoniai suteikia tokį išskirtinį, su niekuo nepalyginamą skonį. Ar šie gurmaniški užkandžiai atsidurs ant kinų pusryčių stalo – parodys netolima ateitis.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę Lietuvoje viešėjo Kinijos politikų bei žemės ūkio institucijų, verslo atstovų delegacija. Svečiai lankėsi UAB „Marijampolės pieno konservai“ įmonėje bei jos padaliniuose. Gegužės 28 d. aštuonių žmonių delegacija iš Kinijos užsuko ir į UAB „Lukšių pieninė“, kur stebėjo gamybos procesą, domėjosi įmonės gaminama produkcija bei apžiūrėjo atsinaujinusius cechus ir jų įrangą.

Kinijos delegacija po viešnagės gegužės 24 d. sostinės parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykstančios žemės ūkio ir maisto pramonės parodoje „Agrobalt“ dalyvavo Kinijos ir Vidurio bei Rytų Europos šalių žemės ūkio prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo forume „Kinija + 16“.

Praėjusį sekmadienį svečiai iš Kinijos atvyko į vieną Panevėžio rajone esančią žemės ūkio bendrovę, kur stebėjo žalio pieno gavybą – karvių priežiūrą, patį melžimo procesą, pašarų gamybą ir kita.

Pirmadienio rytą kinų delegacija užsuko į UAB „Lukšių pieninė“. Tai viena seniausių Lietuvoje pieno perdirbimo įmonių, veikianti nuo 1939 m., šiandien produkciją gamina trijuose cechuose – Lukšiuose, Jurbarke ir Belvederyje. Jurbarko skyriuje svečiai stebėjo varškės, sūrelių gamybos procesus. Domėjosi nauja rūgščių pieno produktų gamybos linija. Čia gaminama daugiausia ir įvairiausios produkcijos, tai pienas, kefyras, varškė, varškės sūriai, grietinė, grietinėlė, sviestas, glaistyti sūreliai. Belvederio ceche gaminamas bene žinomiausias UAB „Lukšių pieninė“ produktas – sūris „Liliputas“.

Pasak „Lukšių pieninės“ vadovo Genadijaus Butkaus, populiarūs rūkyti sūriai – su česnakais, kmynais, kumpiu ir pomidorais. Itin paklausi „Senolių“ pavadinimu leidžiama produkcija. Kondensuoto pieno, vanilės, plombyro ir krembriulė ir kitų skonių glaistyti varškės sūreliai taip pat seniai suradę savo pirkėją.

Verslininkai iš Kinijos besilankydami „Lukšių pieninėje“ ypač domėjosi keptų varškės sūrių „Meisterio“ ir „Zanavykų“ gamyba, svečiai smalsavo, kokie dedami prieskoniai, o vėliau paragavo dar karštų šių sūrių. Delegacijos nariai įmonės vadovo G. Butkaus teiravosi, kas atveria rinkas eksportui.

„Gaminamų produktų natūralumas, kokybė, taikomi aukšti standartai gamybai bei technologijoms“,  – patikino G. Butkus. Jis svečiams iš Kinijos pasakojo, kad pieną įmonė superka iš aplinkinių rajonų pieno gamintojų ir kad pieno kokybė griežtai tikrinama.

„Lukšių pieninės“ produkcija prekiaujama visuose prekybos centruose bei privačiose parduotuvėse. Anot G. Butkaus, ekonomiškai naudingiausia produkciją išvežti į užsienio šalis. Įmonė produkciją eksportuoja į Angliją, Ispaniją, Lenkiją, Vokietiją, Bulgariją, JAV, Jungtinius Arabų Emyratus ir kitas šalis.

G. Butkus pripažino, kad jau keleri metai bando įeiti Kinijos rinką, jo žodžiais, tai reikalauja daug darbo ir pastangų, bet įmonės vadovas tikisi, kad galiausiai pavyks kinus įtikinti rinktis įmonės gaminamą natūralią produkciją.

„Džiaugiamės, kad šiandien pas mus lankosi Kinijos verslininkai, žemės ūkio, mėsos, pieno produkcijos įmonių atstovai. Tikimės, kad tai bus naujieji mūsų gaminamos produkcijos pirkėjai“, – trumpai vizitą apibūdino G. Butkus.

UAB „Marijampolės pieno konservai“ iki šiol į Kiniją eksportuoja pieno konservus, t.y. nesaldintą sutirštintą pieną. Įmonės vadovė Dalia Piepolienė, lydėjusi Kinijos atstovų delegaciją, pasakojo, kad kai kurie verslininkai lankosi įmonėje jau ne pirmą kartą. Pasiteiravus svečių apie Lukšiuose ragauto dar karšto kepto sūrio skonį, šie vienbalsiai atsakė – „puikus“.

Verslininkas iš Honkongo, įmonės Gold Glory Technologies Ltd. vadovas Leo Chu, Lietuvoje ir Lukšiuose besilankantis nebe pirmą kartą, pasakojo, kad juos ypač keri Lietuvos laukų ir miškų žaluma bei lietuviškos produkcijos natūralumas.

„Nuolat skubantiems Kinijos bei Honkongo gyventojams kavinėse yra įprasta pusryčiaujant ar užkandžiaujant gerti vadinamąją kiniečių arbatą – tai yra stipri juoda arbata su cukrum, užbalinta nesaldintu sutirštintu pienu“, – pasakojo D. Piepolienė ir pridūrė, kad kinai ypač vertina lietuvišką sutirštintą pieną dėl jo natūralumo ir kokybės, nes tai saugus ir patikimas palyginti greitai gendančio pasterizuoto pieno pakaitalas ir nepakeičiamas produktas vietose, kuriose nėra pakankamai pieno žaliavos bei tinkamų sąlygų saugiai ir kokybiškai pieno produktų gamybai ar laikymui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.