Džiaugėsi į darbo rinką grąžintais jaunuoliais

pazereckaite egle
Nuotr. Projekto „Atrask save“ koordinatorė Eglė Pažereckaitė informavo, kad iš viso per trejus metus darbo rinkai buvo paruošti 375 jaunuoliai.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį ketvirtadienį buvusiame darbo biržos Šakių skyriuje, kuris nuo spalio 1 d. vadinasi Užimtumo tarnyba (Šakių skyrius priklauso Kauno departamentui), buvo pristatyti beveik trejus metus vykdyto Jaunimo garantijų iniciatyvų projekto rezultatai. Pasidžiaugta, kad rezultatai pranoko lūkesčius – į darbo rinką grąžinta, perkvalifikuota ir motyvuota keli šimtai jaunuolių.

Užimtumo tarnybos Kauno klientų aptarnavimo departamento Šakių skyriaus vedėja Aldona Stasiulienė džiaugėsi, kad projekto, kuriuo siekta sumažinti nedirbančio ir nesimokančio jaunimo (15–29 m.) skaičių, rezultatai išties džiugina.

„Manau, tikrai sėkmingas projektas. Buvo sujudintas viso rajono jaunimas, ištraukta iš visų kaimo vietovių. Jie buvo vežami, motyvuojami, perkvalifikuojami, remiamom priemonėm, subsidijom grąžinami į darbo rinką“, – mintimis dalijosi A. Stasiulienė.

Projekto „Atrask save“ koordinatorė Eglė Pažereckaitė išsamiau pristatė projekto metu keltas ir įgyvendintas užduotis. Ji informavo, kad iš viso per trejus metus (su pirmąja jaunuolių grupe darbas pradėtas 2016 m. liepos 26 d.) buvo paruošti 375 jaunuoliai. Pabaigę užsiėmimus jie turėjo galimybę gauti darbo pasiūlymą subsidijuojant (tuo pasinaudojo 58 jaunuoliai) arba galėjo mokytis profesijos (šia galimybe pasinaudojo net 109 jaunuoliai). Populiariausios profesijos – grožio specialistės ir vairuotojai. Ir nors gretimuose rajonuose, kaip sakė biržos Jaunimo darbo centro specialistė Eglė Plančiūnienė, grožio specialistėms yra problemų, mūsų rajone bene visos, įgijusios šią specialybę, dirba pagal individualios veiklos pažymėjimą. Du jaunuoliai pasinaudojo savarankiško rėmimo priemone ir sukūrė savo verslą.

Nors nemažos dalies projektu pasinaudojusių jaunuolių komentarai teigiami, cituotos mintys apie įgytą pasitikėjimą, dėkota už galimybę įgyti profesiją ar apskritai už suteiktą progą į gyvenimą pažvelgti kitu kampu, tačiau ne viskas vyko lyg sviestu patepta. A. Stasiulienė atvira: buvo ir labai nedrausmingų jaunuolių, buvo ir tokių atvejų, kai surandamas gerai apmokamas darbas, bet jaunuolis po poros mėnesių tiesiog jo atsisako...

„Padarėme tikrai viską, bet negaliu aš jo už rankos nuvesti, įrodyti, kad į darbą jis turi ateiti laiku ir dar turėtų dorai dirbti“, – patirtimi dalijosi Šakių skyriaus vedėja.

Buvo ir darbdavių, kurie atsisakė dalyvauti šiame projekte, nes tiesiog nematė prasmės dirbti su jaunimu. Kita vertus, buvo ir tokių atvejų, kai akivaizdžiai įstaigoje žmonės nevertinami, o kadangi dažnu atveju kalbama apie psichologinių problemų turinčius, nepasitikinčius ir nemotyvuotus jaunuolis, supratingumo jiems reikia dar daugiau.

„Jei tokie žmonės nesulaukia iš darbdavio žmogiško požiūrio, žiūrėk, po dviejų savaičių jie vėl mūsų klientai“, – kalbėjo A. Stasiulienė.

Jai pritardama E. Plančiūnienė vardijo ir konkrečius pavyzdžius, kai ateina jauni, ypač kuklūs, sutrikę, nepasitikintys ir nežinantys, ko iš gyvenimo nori, jaunuoliai. Kai kuriuos tekdavo vos ne per prievartą įtikinėti, kad ryžtųsi pabandyti atlikti praktiką, dirbti. Žinoma, prieš tai atsitempti į mokymus. Džiugu, kad ne vienas gebėjo save atrasti, su jaunuoliais dirbo psichologai, tad Jaunimo darbo centro specialistė supažindino ir su jaunuolių sėkmės istorijomis.

Dėkota tiems socialiniams partneriams, kurie projekto metu bendravo ir bendradarbiavo. Jei ne jie, kaip sakė biržos atstovės, projektas apskritai nebūtų pajudėjęs iš vietos. Čia lyderė buvo UAB „Gulbelė“, kurioje jaunuoliai dažniausiai rinkosi atlikti praktiką, kai kurie buvo įdarbinti. Dėkota ir Šakių viešajai bibliotekai. Viliamasi, kas ir ateityje darbas bus sklandus, rezultatų ir bendros gerovės bus siekiama pečius surėmus.

„Jei nors į kelių žmonių širdis įkrito pozityvo, jiems buvo parodytas kelias, supratimas, mes Lietuvai laimėjome žmonių. Ačiū jums už tai“, – išklausęs projekto pristatymą džiaugėsi rajono meras Edgaras Pilypaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.