Šiųmetė Derliaus mugė be linksmybių, bet su gausybe prekybininkų

muge spali
Nuotr. Pirkėjai Derliaus mugėje galėjo įsigyti ko tik širdis geidė – nuo vilnonių kojinių iki gausybės įvairiausių vaismedžių ar net paveikslų.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį šeštadienį Šakiuose nušurmuliavo Derliaus mugė, į kurią apie 100 prekybininkų suvažiavo ne tik iš Lietuvos, bet Latvijos ir Rusijos. Nors šakiečiai pastebėjo, jog kainos šiemet yra aukštesnės, bet vis tiek susigundė ir į namus grįžo nešini mugės gėrybėmis.

Nuo pat ankstyvo ryto Nepriklausomybės gatvėje šurmuliavo smagi prekyba. Juolab kad pasitaikė ir puikus oras.

Nors rudens gėrybės jau aruoduose, bet jų pasirinkimas buvo ne itin gausus, šiuo metu populiariausios spanguolės, už litrą viena uogautoja prašė trijų eurų ir sakė: „Pirkit, nes po savaitės brangiau bus.“

Mugėje medaus produktais prekiaujantys bitininkai, artėjant šaltajam metų laikui, siūlė apsirūpinti medumi ir tvirtino, kad tai geriausiu vaistas nuo peršalimo ligų. Medaus puslitris kainavo iki 5 eurų.

„Siūlome paragauti medaus su čiobreliais, šaltalankiais, avietėmis, gervuogėm“, – tokią savo bityno produkciją siūlė šakietis bitininkas Kęstutis Ūsas.

Tiesa, rudeninėje mugėje prekiaujantys prekeiviai guodėsi, jog žmonių šį kartą ne itin daug, o ir atėjusieji daugiau tik dairėsi. Daugiausia pirkėjų sulaukė mėsos, duonos, sodinukų pardavėjai.

Ir išties, labiausiai prekystaliai buvo nukrauti mėsos gaminiais bei pyragais. Štai norintys lauktuvėms parnešti kokį saldų gardėsį galėjo įsigyti dzūkiškų šimtalapių, kurie kainavo iki 15 eurų.

Bene daugiausiai buvo perkami įvairiausi vaismedžiai bei kapų gėlės – viržiai, kurių krūmelis kainavo vieną eurą.

Žuvų iš pamario atvykę žvejai tiek prižvejojo, kad nors su vežimu vežk. Pardavėjai siūlė, pavyzdžiui, įsigyti Savoriną, kurio kilogramo kaina – 12 eurų.

Kiekvienas, ieškantis sūrių, rado sau tinkamą ir nebrangiai – vos už 2,5 euro. Džiugino ir naminės duonos įvairovė.

Kaip ir kasmet, mugėje buvo galima įsigyti papuošalų, šiltesnių rūbų, vilnonių pirštinių ir kojinių, o norintys patys nusimegzti, galėjo už keturis eurus nusipirkti kilogramą grynos vilnos. Šiais metais prekeiviai siūlė įsigyti ne tik šiltnamių, bet ir keturračių, kainuojančių šešis tūkstančius eurų.

Šį kartą veikė bene viena lauko užeiga, kurioje kauniškė Danutė siūlė tik ką išvirtų cepelinų ir šilkinės košės: „Ši košė ypatinga – iš pakepintų daržovių ir bulvinių tarkių.“

Jeronimas, svečias iš Rygos, kvietė įsigyti latviškų saldainių „Karvutė“, kuri ne vienam primena vaikystę. Beje, Jeronimo siūlomos „Karvutės“ su įvairiais priedais: mėtomis, spanguolėmis, įvairiais vaisiais, riešutais, net su kanapėmis. Tiesa, jų kilogramas kainavo aštuonis eurus.

„Brangu. Kainos didesnės negu pernai ar prekybos centruose“, – sakė šiek tiek nusivylusi muge viena šakietė.

Kasmet rudenį prekybininkai suvažiuodavo į „Derliaus šventę“, kurioje šurmuliuodavo ir seniūnijų kiemeliai, tačiau šiemet nuspręsta atsisakyti tokio formato šventės ir pasilikti tik prie mugės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.