Per savaitę sumedžiotos trys vilkų patelės

vilkas serksnas
Nuotr. Lapkričio 30 d. Pliorišių kaimo ribose (Slavikų sen.) sumedžiota antra šį sezoną vilko patelė, kurią nušovė „Išdagų“ medžiotojų būrelio narys Vidas Šerkšnas.


Per šių metų vilkų medžioklės sezoną praėjusią savaitę rajone sumedžioti du pirmieji vilkai, o pirmadienio rytą Šakių rajono aplinkos apsaugos inspekcija gavo pranešimą apie nušautą dar vieną vilką.
 
Mažiau negu per savaitę laiko Šakių rajone sumedžiotos trys Baltijos pilkųjų vilkų patelės.

Pirmąją vilko patelę šįmet lapkričio 29 d. Tumpų kaime sumedžiojo „Pavingrupio medžiotojų klubo“ vadovas Jaunius Stonkus šiam medžiotojų klubui priklausančių medžioklės plotų laukuose. Antroji vilko patelė buvo sumedžiota lapkričio 30 d. „Išdagų“ medžiotojų būrelio nario Vido Šerkšno Pliorišių kaime (Slavikų sen.) būreliui priklausančiuose plotuose, taip pat atvirame lauke. Šiam medžiotojui tai pirmasis vilko trofėjus. Trečiąją vilko patelę rajone ankstų pirmadienio rytą vėl nušovė J. Stonkus, šįkart Bliuvų kaime. Anot paties J. Stonkaus, jam tai yra jau trečias sumedžiotas vilkas. Medžiotojai pastebi, kad visos trys sumedžiotos patelės yra gana jaunos (dvejų, trejų metų) ir sumedžiotos atvirose vietose, laukuose. Kaip sako J. Stonkus, tai reiškia, kad vilkai miške jau nelabai randa ką valgyti, todėl eina į atviras vietas, arčiau žmonių gyvenviečių, nors iš prigimties vilkai yra miško gyventojai. Iš to medžiotojai daro prielaidą, kad pilkųjų miškų gyventojų yra daug.

Anot Šakių rajono aplinkos apsaugos inspekcijos viršininko Kęstučio Lopetos, mūsų rajonas pirmauja sumedžiotų vilkų skaičiumi. Aplinkos ministerijos duomenimis, iki gruodžio 3 d. Lietuvoje iš viso sumedžioti 45 vilkai. Šiemet, kaip ir ankstesniais metais, Lietuvoje leidžiama sumedžioti 60 vilkų. K. Lopeta apgailestauja, kad mūsų rajone niekas šįmet dar nėra pranešęs apie pastebėtus vilkus iki tol, kol negavo pranešimo praėjusią savaitę apie sumedžiotus vilkus. Kaip sako viršininkas, toks medžiotojų ir gyventojų neatsakingumas yra rykštė jiems patiems, nes Aplinkos ministras yra žadėjęs peržiūrėti vilkų medžioklės limitą ir leisti sumedžioti dar 50 vilkų tuose regionuose, kur jų pastebėta daugiausia.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.