Griškabūdžio bendrovėje įkurtuvės – atidarytas naujas karvių kompleksas

karvides
Nuotr. Griškabūdžio žemės ūkio bendrovėje įrengta 50 vietų GEA automatizuota melžimo karuselė „AR Performer“ – šiuo metu didžiausia Lietuvoje.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Griškabūdžio žemės ūkio bendrovė antradienį iškilmingai atidarė Katilių gyvulininkystės kompleksą su 50 vietų GEA koncerno melžimo karusele „AR Performer“. Gausiai į atidarymo renginį atvykę svečiai – partneriai, ūkininkai, politikai – apžiūrėjo dvi naujas modernias gyvulių fermas, stebėjo melžimo procesą.

Investicija į karvių komfortą

Mišrų ūkį valdanti Griškabūdžio žemės ūkio bendrovė nuolat investuoja į modernias technologijas. Naujausia investicija – naujo karvidžių komplekso su melžimo karusele įrengimas. Griškabūdžio ŽŪB investavo į karvių komfortą, pasirinkdama GEA koncerno melžimo ir fermos technologijų įrangą.

Atidarymo renginį pradėjęs Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės pirmininkas Petras Puskunigis paminėjo, kad pastatytos dvi naujos modernios gyvulių laikymo fermos, kurios kartu tilps 697 karvės, taip pat pastatyti skysto mėšlo rezervuarai, įrengtos automatizuotos pašarų ruošimo stoginės, pieno blokas, kuriame įrengta moderni 50-ies vietų melžimo karuselė, darbuotojų buitinės patalpos.

„Bendrovės darbuotojams šiandien didelė šventė“, – sakė bendrovės vadovas P. Puskunigis.

Atverti Griškabūdžio ŽŪB karvidžių komplekso duris buvo pakviesti statybų įmonės UAB „Autokausta“ generalinis direktorius Juozas Kriaučiūnas ir melžimo įrangą sumontavusios UAB „Biržų žemtiekimas“ generalinis direktorius Saulius Silickas, kuris P. Puskunigiui įteikė simbolinį raktą ir linkėjo, kad pastatai stovėtų kelis šimtmečius.

„Ypač džiaugiuosi, kad galiu įteikti simbolinį raktą nuo technologinės dalies ūkio vadovui Petrui Puskunigiui, kuris pasižymi gilia išmintimi, kuris gal trejus metus svarstė apie šį projektą ir kaip partnerius pasirinko mus“, – kalbėjo S. Silickas.

GEA Baltics koncerno vadovas Tadas Jaramičius pažymėjo, kad melžimo įrenginiai pagaminti Vokietijoje, karuselės konstrukcija Lietuvą pasiekė iš Australijos, „o ant šių įrenginių išdidžiai stovės lietuviškos karvės“.

UAB „Autokausta“ generalinis direktorius J. Kriaučiūnas, prisimindamas darbų pradžią, pasakojo, kad statybininkams objekte teko klimpti net iki juosmens.

„Statybos prasidėjo 2017 metų birželio mėnesį, tie metai buvo lietingi, statybininkams reikėjo keturių metrų gylyje surišti armatūras, išbetonuoti ir darbą atlikti kokybiškai. Šiandien esame be galo dėkingi „Autokaustai“, – dėkojo jiems ir visiems partneriams P. Puskunigis, įteikdamas simbolines karvutes.

Pamelžiama iki 250 karvių

griskabudzioZUB
Nuotr. Statybų įmonės UAB „Autokausta“ generalinis direktorius Juozas Kriaučiūnas (kairėje) ir UAB „Biržų žemtiekimas“ generalinis direktorius Saulius Silickas (dešinėje) Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės pirmininkui Petrui Puskunigiui įteikė simbolinius raktus.

Į atidarymo renginį atvykęs žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, Ministro Pirmininko patarėjas žemės ūkio klausimais Aleksandras Muzikevičius, žemdirbiškų asociacijų, rajono vadovai, žurnalistai, pirmieji peržengė naujo komplekso duris ir galėjo stebėti melžimo procesą, kurį pristatė „Biržų žemtiekimo“ gyvulininkystės įrangos pardavimų vadovas Laisvūnas Aušra. Pasak jo, melžti karvės pradėtos prieš savaitę, atvežta 210 melžiamų karvių, prie karuselės jos buvo pratinamos palaipsniui. Visas melžimo procesas prasideda nuo to, kai iš fermos atvaromos karvės į priešmelžiminę aikštelę, būtent iš čia karvės pačios eina į melžimo karuselę. Jos atpažįstamos pagal tam tikrus daviklius ir kompiuterio laikmenose išsaugojama visa informacija apie gyvulį. Karuselės pradžioje įrengta reguliuojamo aukščio melžėjų darbo vieta, kur karvės paruošiamos melžimui. Darbuotojai uždeda melžimo aparatus, o šalia esančioje patalpoje operatoriai gali stebėti, kaip melžiama kiekviena karvė.

„Jei melžimo aparatas yra numetamas, tai matoma ir kompiuteryje. Darbuotojas tai sutvarko. Aplink visą karuselę eina raudonos spalvos trosas, jei kyla poreikis, jį patraukus melžimo procesas sustabdomas. Per valandą karuselė apsisuka keturis, penkis kartus. Per valandą gali būti pamelžiama iki 250 karvių“, – pasakojo L. Aušra ir pridūrė, kad karvės melžiamos automatiniu būdu. Aparatai fiksuoja ir karvės melžimo pabaigą. Karvės turi atpažinimo daviklius „Cow Scout“, kurie kas 15 min. atsiunčia signalą, kas vyksta su gyvuliu: kada jis ėda, kiek guli, stebimas karvių sveikatingumas ir ruja. Anot L. Aušros, šią informaciją valdantis ūkis gali pasiekti stulbinamai gerų rezultatų. Tokio tipo karuselė buvo parinkta atsižvelgiant į bendrovės poreikius, karvių laktaciją ir kitką. Pasak bendrovės vadovo P. Puskunigio, ūkis planuoja kai kurias karvių grupes melžti ne du, o tris kartus per dieną.

Linkėjo klestėjimo

Griškabūdžio ŽŪB vadovas P. Puskunigis ir kolektyvas Katilių gyvulininkystės komplekso atidarymo dieną sulaukė daugybės sveikinimų.

„Toks, sakyčiau, eksperimentinis jūsų žingsnis yra labai svarbus visam Lietuvos pieno sektoriui. Šiandien džiaugiamės švente, bet visi žinome, kad pieno sektoriuje ne lengviausi laikai. Norėčiau, kad Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės pavyzdys paskatintų vis daugiau Lietuvos žemdirbių rinktis pieno sektorių. Norisi žadėti, kad Žemės ūkio ministerija netrukdys daryti gerą verslą, o galbūt ir padės. Sveikinu su tokia sėkminga investicija“, – kalbėjo ministras ir įteikė Žemės ūkio ministerijos padėkos raštus Griškabūdžio ŽŪB kolektyvui ir jo pirmininkui P. Puskunigiui, bendrovės mechanizatoriui Stasiui Jurkevičiui bei gyvulininkystės padalinio vadovei Ritai Vaivadienei.

griskabudzioZUB2
Nuotr. Katilių gyvulininkystės komplekso atidarymo metu visi svečiai buvo pavaišinti pienu, o žemės ūkio ministras Giedrius Surplys (centre) pasidžiaugė žemdirbių ryžtu investuoti į naujas technologijas.

Renginyje dalyvavęs Ministro Pirmininko patarėjas žemės ūkio klausimais A. Muzikevičius pasidžiaugė Griškabūdžio ŽŪB melžimo rodikliais ir padėkojo už reikšmingą indėlį į Šakių rajono žemės ūkio plėtrą bei modernizavimą.

Atidėjęs kelionę į Briuselį, griškabūdiečių pasveikinti atvyko ir Lietuvos pieno gamintojų asociacijos prezidentas Jonas Vilionis, kuris apie pieno sektorių pasidalino pesimistinėm nuotaikom, anot jo, šiandien pieną parduodančių liko vos 19 tūkstančių (yra buvę 245 tūkst.), jis žadėjo dėti visas pastangas dėl didesnių pieno supirkimo kainų.

Į vieną pažangiausių šalyje Griškabūdžio žemės ūkio bendrovę kovo 26 d. atvykę svečiai buvo pavaišinti pienu, galėjo pasiklausyti atlikėjų Jurgio Didžiulio ir Nijolės Pareigytės atliekamų dainų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.