Trichineliozė yra ūmi žmonių ir gyvūnų liga, kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Žmonės šiais parazitais užsikrečia vartodami netirtą trichinelių lervomis užkrėstą naminių ir laukinių gyvūnų mėsą.
Šernus sumedžioję medžiotojai jų mėsą pirmiausiai priduoda tyrimams atlikti dėl įvairių ligų, tarp jų ir trichineliozės, nustatymo. Tik gavę mėginių atsakymus, medžiotojai gali mėsą tiekti tolesniam vartojimui. Dažniausiai žmonės trichinelioze užsikrečia valgydami žalią ar nepakankamai termiškai apdorotą kiaulieną bei laukinių gyvūnų mėsą. Naminiai gyvūnai užsikrečia, suėdę trichinelioze sergantį laukinį gyvūną (pelę, žiurkę) arba užkrėstų naminių ar laukinių gyvūnų atliekų. Mėsoje esančias trichinas sunku sunaikinti – jos puikiai ištveria aukštą temperatūrą, sūdymą, marinavimą, rūkymą ar šaldymą. Todėl užkrėstos mėsos maistui naudoti negalima, visa tokio gyvulio skerdena turi būti sunaikinta.
„Draugo“ inf.