Žemdirbiams trūksta susitikimų ir komunikacijos

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Praėjusį penktadienį savivaldybėje rinkosi ūkininkai – čia jiems po ilgo laiko Šakių rajono ūkininkų sąjungos vadovas Rimantas Valiukas vėl suorganizavo ūkininkų susirinkimą.

Anksčiau Šakių ūkininkų sąjunga tokius susitikimus organizuodavo kiekvieną mėnesį, tačiau vėliau, vangiai pradėjus į juos rinktis patiems žemdirbiams, nuspręsta, kad ūkininkų susirinkimai vyks pagal poreikį. Poreikis, matyt, buvo nemenkas, nes šįkart susirinko pilna savivaldybės posėdžių salė, o ir aptarti ūkininkai turėjo ne vieną klausimą. Susirinkimo metu buvo paliestas vienas opiausių ūkininkams klausimų – žemės nuomos ir žemės mokesčių tarifai. Deja, diskutuoti apie tai jau vėlu, nes savivaldybės taryba praėjusį mėnesį juos patvirtino. Žemės mokesčio tarifas šįmet padidėjo nuo 0,80 iki 0,85 proc. Sumažėjo valstybinės žemės nuomos tarifas – jis bus ne 3 proc. nuo žemės vertės, bet 2,5 proc.

Į žemdirbių susirinkimą užsuko ir rajono meras Edgaras Pilypaitis, kuris sakė, kad sprendimui sumažinti tarifą įtakos turėjo komunikacija su žemdirbiais, kai dar praėjusių metų pabaigoje į savivaldybę kreipėsi Slavikų krašto ūkininkai, sakydami, kad valstybinės žemės nuomos tarifas yra nepagrįstai didelis. Pasak rajono vadovo, regis, žemdirbiams ir valdžiai reikia kuo daugiau komunikuoti, reikia ūkininkų susirinkimų, kad būtų išgirsti jų pageidavimai, lūkesčiai ir problemos, nors iš Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus jis nuolat gaunantis informaciją apie situaciją žemės ūkyje.

Kalbėdami apie žemės nuomos ar žemės mokesčio tarifą ūkininkai turėjo prieštaringą nuomonę – žemės nuomos mokestis aktualus ne visiems ūkininkams, mat dauguma jų nuomojasi privačią žemę, už kurią moka žymiai daugiau savininkams nei valstybei. Todėl ūkininkai neprieštarauja, kad šis tarifas ankstesniais metais buvo padidėjęs, nors šįmet sumažintas. Tačiau ūkininkas Ričardas Lekavičius, kuris ir buvo vienas iš tų Slavikų krašto ūkininkų, kurie pernai kreipėsi dėl mokesčio sumažinimo, sako, kad valstybinės žemės nuomos tarifas turi būti mažesnis, nes valstybinė žemės nuoma negali tiek kainuoti, kiek jie moka privatiems savininkams, dėl žemės derlingumo, kokybės skirtumo ir kitų veiksnių. Tarybos narė Aušrelė Pukinskienė sakė, kad pirmiausia su žemdirbiais reikia kalbėtis apie vienų ar kitų žemės tarifų kėlimą (mažinimą) iš anksto, o ne tada, kai jau faktas įvykęs.

Į susirinkimą aktualijų pristatyti atėjo ir savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vedėja Irena Žemaitienė, kuri sakė, jog baigiasi pasėlių deklaravimo laikotarpis, o dar ne visi ūkiai deklaravo žemes, tačiau vedėja čia pat priduria, jog ji neabejojanti, kad deklaracijų nepateikusios dar kelios žemės ūkio bendrovės suspės tai padaryti. Pernai birželio pradžioje buvo deklaruota 96 tūkst. ha pasėlių, šiais metais tuo pačiu laiku buvo deklaruota 83 tūkst. ha pasėlių. Taip pat vedėja priminė ūkininkams, kad iki liepos 2 d. renkamos paraiškos dėl pasėlių, nukentėjusių nuo sausros. Pasak I. Žemaitienės, situacija rajone yra įtempta – sausra jau pernai pridarė daug žalos ir dar dabar padėtis sudėtinga.

Į susirinkimą gausiai sugužėję žemdirbiai taip pat išreiškė norą, kad būtų daugiau komunikuojama jiems aktualiomis temomis su valdžios atstovais. Ūkininkų sąjungos vadovas R. Valiukas siūlė atgaivinti tokius pat susirinkimus kaip anksčiau – kas mėnesį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.