Maro užkrato zonoje – nelegalios kiaulės

Pirmąją birželio savaitę Plokščių seniūnijoje Bunikėlių kaime pasitvirtinus šiais metais Lietuvoje pirmajam afrikinio kiaulių maro protrūkiui, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai (VMVT) ėmė intensyviai tikrinti aplinkinius ūkius.

Inspektoriai liko nustebinti, kai vos už poros kilometrų nuo maro užkrato židinio rado ūkyje nelegaliai laikomas kiaules.


Kaip informavo Šakių VMVT viršininkas Artūras Šimkus, pasitvirtinus afrikinių kiaulių maro židiniui Bunikėlių kaime, inspektoriai privalėjo nedelsiant patikrinti aplinkinius ūkius tiek trijų, tiek dešimties kilometrų spinduliu. Su kolegomis iš Kauno ir Marijampolės tarnybų jau praėjusį penktadienį visi aplinkiniai kaimai buvo aplankyti, patikrinta, ar gyventojai deklaravę laikomas kiaules, ar laikosi biosaugos reikalavimų ir pan. Paaiškėjo, kad vos už poros kilometrų nuo maro židinio, sodyboje laikomos dvi nedeklaruotos kiaulės. Anot viršininko, kiaulių savininkui iš tiesų nepasisekė, nes jas reikėjo paskersti siaučiant didžiuliams karščiams, pačiam susimokėti už mėginius, kurie kainuoja apie 100 eurų. Mėginiai tokiu atveju yra privalomi pristatyti į VMVT patikrinimui, ar kiaulės nėra užkrėstos. Taip pat savininkui gresia administracinė atsakomybė už nedeklaruotų kiaulių laikymą.

Birželio 13 d. Marijampolės rajone Netičkampio kaime taip pat patvirtintas afrikinis kiaulių maras. Komerciniame ūkyje buvo laikomos 52 kiaulės. VMVT specialistai situaciją Marijampolės ir Šakių rajonuose vertina kaip labai įtemptą. Abiejuose rajonuose daug smulkių kiaulių laikytojų, nuolat randama užsikrėtusių šernų. Afrikinio kiaulių maro protrūkio tyrimo metu Bunikėlių kaime specialistai išsiaiškino, kad kiaulės pašarui gavo šviežiai nupjautos žolės ir maisto atliekų.

Taip pat ūkio šeimininkai, įeidami į tvartą, nereguliariai ir netinkamai naudojosi dezinfekciniais kilimėliais, neužpildydavo jų dezinfekcinėmis medžiagomis, ne visuomet pasikeisdavo drabužius ir avalynę, kiaules laikė drauge su kitais iš ganyklų parvestais ūkiniais gyvuliais. Norintys apsaugoti savo ūkį kiaulių laikytojai turi įsidėmėti ir įvertinti visus galimus rizikos veiksnius ir griežtai laikytis biologinio saugumo reikalavimų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.