Laiškininkas bus mobilus – atvyks į namus

globys pastas
AB Lietuvos pašto Pietų regiono vadovas Robertas Globys ir Tinklo valdymo departamento vadovė Deimantė Bareikienė pristatė naują paslaugų teikimo modelį – Mobilusis laiškininkas, kuris jau įdiegtas ir pasitvirtino 12 šalies kaimiškų savivaldybių. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ  

Jau nuo šio lapkričio mūsų rajono kaimiškosiose vietovėse bus pradėtas įgyvendinti naujas ir šiuolaikiškas pašto paslaugų teikimo modelis – Mobilusis laiškininkas, leidžiantis gyventojams suteikti platesnį Lietuvos pašto paslaugų spektrą. Kaip atrodys šis naujas modelis, pristatė ir į visus rūpimus klausimus atsakė į seniūnų pasitarimą atvykę AB Lietuvos paštas atstovai – Pietų regiono vadovas Robertas Globys ir Tinklo valdymo departamento vadovė Deimantė Bareikienė.
 
Leis būti arčiau žmonių
Kad kaimiškųjų vietovių gyventojai visą informaciją apie naują modelį gautų iš pirmų lūpų, su informacija pirmiausiai buvo supažindinti arčiausiai jų esantys seniūnijų vadovai. Pasak R. Globio, šalies rajonuose yra 400 paštų pastatų ir ne paslaptis, kad kai kuriems iš jų reikalingas kapitalinis remontas, reikalaujantis didelių investicijų. Kita vertus, pastebima tendencija, kad klientų srautai į paštus mažėja (skaičiuojama, kad vidutiniškai per dieną juose apsilanko po septynis klientus, kuriems aptarnauti užtenka pusvalandžio), o apie 70 proc. visų pašto teikiamų paslaugų atlieka laiškininkai, kurie, jei reikia, ir prekių, ir vaistų į namus atveža.

Matant šį žmonių ryšį su laiškininkais, ir nuspręsta steigti naują paslaugų modelį, leisiantį būti dar arčiau žmonių. Tad rajone liks tik keturi paštai – Šakių, Gelgaudiškio, Kudirkos Naumiesčio ir Lukšių. Kitų po pereinamojo laikotarpio nebeliks, tačiau, kad kaimiškų vietovių gyventojams nereikėtų galvoti, kaip pasiekti paštą, nuo lapkričio laiškininką į namus bus galima išsikviesti paskambinus nemokamu telefonu. Kaip ir iki šiol, į namus pristatyti laiško, prenumeruoto spaudos leidinio, pensijos ar socialinės išmokos užsukęs laiškininkas galės suteikti ir kitų pageidaujamų paslaugų: pristatys ir priims pašto siuntas, priims prenumeratos užsakymus, pristatys pinigų perlaidas, surinks mokesčius, parduos reikalingų prekių.

„Pririštų teritorijų, kaip sakykim Žvirgždaičių, Kriūkų ar Lekėčių, neliks. Mes turėsim išėjimą iš mažos smėlio dėžės į visą rajoną ir jį suskaidysim į gabaliukus“, – paaiškino svečias.

Pagerės darbo sąlygos
Šis modelis išbandytas 12 šalies rajonų. Nuo 2017 m. kaimiškų vietovių gyventojus juose aptarnauja 106 mobilūs laiškininkai. Šiemet planuojama taip pertvarkyti dar 10 rajonų. Tarp jų – ir Šakių. Realybė tokia, jog šiandien nemažai pašto darbuotojų dirba nepilnu krūviu, todėl atitinkamai ir jų atlyginimas nėra patrauklus. Susiduriama su dideliu iššūkiu, kai reikia surasti naujus darbuotojus, kurių didžioji dalis yra vyresnio amžiaus žmonės.

Pietų regiono vadovas pasakojo, kad, nusprendus neinvestuoti į paštų pastatus, bus pagerintos mobiliųjų laiškininkų darbo sąlygos, jie būtų aprūpinti automobiliais, planšetiniais kompiuteriais ir kitomis darbo priemonėmis, o tai leistų pašto paslaugas teikti kliento namuose.

Šiandien dar nėra galutinai nuspręsta, bet manoma, kad tarnybinius automobilius laiškininkai galėtų laikyti Šakių ir Kudirkos Naumiesčio paštų stovėjimo aikštelėse. Lekėčių ir Kidulių seniūnai domėjosi galimybe jų kraštus aptarnaujantiems paštininkams laikyti automobilius atitinkamai Zapyškio ar Jurbarko paštų automobilių aikštelėse, nes važinėti į Šakius tokius atstumus yra ir laiko, ir pinigų švaistymas. R. Globio teigimu, kiekvienu atveju bus žiūrima atskirai, tačiau jis abejoja, ar pavyks tai suderinti.

Pereinamuoju laikotarpiu paštai dirbs
Rajono savivaldybės mero Edgaro Pilypaičio nuomone, prie šių pokyčių privedė susiklosčiusi situacija. Pasak jo, dirbančiam žmogui naudotis pašto paslaugomis yra absoliučiai neprieinama, nes kai išvažiuoji į darbą – paštas dar nedirba, o kai grįžti iš jo – jau nebedirba. Be to, yra daug konkurentų – įmonių, teikiančių panašias paslaugas, tad reikia galvoti, kaip išsilaikyti.

„Kad nebūtų žmonėms šoko, radus ant pašto durų užkabintą spyną, kol žmonės įpras naudotis mobiliųjų laiškininkų paslaugomis, metus laiko paštuose nustatytomis darbo valandomis bus galima rasti laiškininką, kuris suteiks reikiamas paslaugas bei patars kitą kartą skambinti ir išsikvieti jį į namus“, – nuramino R. Globys.

Lekėčių seniūno teigimu, žmonės turi daug klausimų ir nuogąstavimų dėl naujo modelio rajone įvedimo: dalis jų gyvena miškuose ir neturi telefonų, tad kaip jie išsikvies laiškininkus, kaip juos atpažins, ar nepadaugės dėl to sukčiavimo atvejų? D. Bareikienė pabrėžė, kad laiškininkai pas gyventojus atvyks su automobiliais, ant kurių bus Lietuvos pašto ženklai, be to, dėvės aprangą su logotipais, o jei kam kiltų įtarimas, visada bus galima prašyti parodyti darbo pažymėjimą. Be to, jei vienas gyventojas išsikvies laiškininką, o paslaugų reikės ir kaimynui, bus aptarnautas ir kaimynas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.