Bendradarbiavimo sutarčiai pritarta, bet patenkinti ne visi

lekavicius taryboje
Slavikietis ūkininkas Ričardas Lekavičius prieš priimant sprendimą ragino tarybos narius pagalvoti, su kuo jie rengiasi bendradarbiauti, nes, jo įsitikinimu, ir pati sutartis skirta tik siaurų interesų atstovavimui. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Šįkart savivaldybės tarybos nariai pritarė savivaldybės, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Šakių atstovybės bei Šakių rajono žemdirbių asociacijos bendradarbiavimo sutarčiai. Tiesa, slavikietis ūkininkas Ričardas Lekavičius tiek tuomet, tiek dabar nesutinka su tokia sutartimi ir sako, kad ūkininkų sąjunga apskritai neturi demokratiškai išrinktų atstovų, o pati sutartis skirta neva tik siaurų interesų atstovavimui.

Birželį šis klausimas išimtas iš darbotvarkės paaiškėjus, kad Registrų centre buvo nesutvarkyti Šakių rajono žemdirbių asociacijos, vadovaujamos Rimanto Valiuko, dokumentai, esą pati asociacija galimai išvis fiktyvi. Tiek tada, tiek dabar R. Lekavičius kelia klausimą, kad apskritai Žemdirbių asociacija neturi pasitikėjimo tarp žemdirbių, tad nesupranta, kaip ji jiems gali atstovauti. Šiuo metu informuojama, kad Registrų centrui pateikti asociacijos visuotinio susirinkimo protokolas su pirmininko, tarybos išrinkimo sprendimais, įregistruoti nauji įstatai, todėl esą kliūčių sutarties pasirašymui nėra. Tačiau taip nemano R. Lekavičius. Jis rodo, kad informacija apie susirinkimą buvo paskelbta tik respublikiniame leidinyje, tad kelia klausimą, gal taip pasielgta specialiai, siekiant mažesnio ūkininkų dalyvavimo ir visą šią situaciją vadina kelių asociacijos narių sąmokslu. Jis pats yra asociacijos narys, bet apie susirinkimą nei žinojo, nei jame dalyvavo ir sako, kad ruošiamasi naujam visuotiniam rinkiminiam susirinkimui.

„Žemdirbių bendruomenė nesutinkame, kad mus atstovautų Šakių žemdirbių asociacija. Tiek Šakių ūkininkų sąjunga, tiek Šakių žemdirbių asociacija šiuo metu negali nei pasirašinėti, nei deramai atstovauti mūsų interesams“, – kreipimesi savivaldybės tarybai ir merui rašė R. Lekavičius.

Beje, merui kilo klausimas, kodėl ūkininkas pasirašo bendruomenės vardu, nes tokios organizacijos nėra, tad kyla klausimas, kieno interesams atstovauja šis ūkininkas. R. Lekavičius sako, kad bendruomenė tiesiog abstraktesnis pavadinimas ir nėra kito būdo, kaip prisistatyti, kadangi R. Valiuko vadovaujamos asociacijos jis nelaiko legalia.

„Pasiderini su ūkininkais ir atstovauji“, – sako slavikietis.

Jis siūlė klausimą dėl bendradarbiavimo sutarties pasirašymo ir šįkart išimti iš darbotvarkės.

„Iš savivaldybės raštų matosi, kad tikslas yra siekti bendros gerovės, bet pasirašant tokiomis aplinkybėmis tai sunkiai įgyvendinama arba visai neįmanoma. Manykime, kad iki spalio vidurio demokratija nugalės ir žemdirbių bendruomenė turėsime demokratiškai išrinktus savo atstovus“, –įsitikinęs R. Lekavičius, užsimindamas, kad R. Valiuko dienos šiose pareigose galimai suskaičiuotos.

Paklaustas, ar jis pats nepretenduoja užimti R. Valiuko pareigų, sakė: „Niekur aš dar nepretenduoju. Jeigu reiks – apsiimsiu tą atsakomybę, o jeigu bus geresnių, norinčių – visada prašom.“

Be to, R. Lekavičiaus tikinimu, iš šiek tiek daugiau nei 3 tūkst. ūkininkų nurodoma, kad aktyvių yra tik 50, tad teiraujasi, ar tik jiems ir bus atstovaujama? Kodėl ir kokiu pagrindu į šoną patraukti kiti? Posėdžio metu Šakių verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė kalbėjo, kad ir Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Šakių atstovybėje yra 11 narių, bet realiai veikiantys devyni.

„Todėl irgi negalime sakyti, kad atstovaujame visai bendruomenei ir į tai nepretenduojam, tiesiog yra asocijuota struktūra ir turim teisę sudarinėti sutartis“, – sakė pranešėja, akcentavusi, kad šios sutarties pasirašymas neužkerta kelio derėtis ar sutarčių siekti ir kitoms organizacijoms.

Visgi R. Lekavičius ir tarybos posėdžio metu ragino tarybos narius pagalvoti, su kuo jie rengiasi bendradarbiauti, o vėliau „Draugui“ kalbėjo, kad „siaurus interesus ta trišalė atstovaus“.

Bendradarbiavimo sutartis pasirašoma savivaldybės tarybos kadencijos laikotarpiui, ja siekiama didesnio bendradarbiavimo, ekonominio vystymosi skatinimo, pozityvios įtakos rajono įvaizdžio ir strategijų kūrimui, įvairių programų įgyvendinimo bei aplinkos tobulinimo.

Dėl pritarimo šiai sutarčiai 15 tarybos narių balsavo už, septyni susilaikė. Su R. Valiuku iki laikraštis buvo siunčiamas į spaustuvę susisiekti nepavyko.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.