Mišką ne tik kerta, bet ir puoselėja

simaitis
Už efektyvumą ir produktyvumą vykdant medienos realizacijos darbus apdovanotas VĮ Valstybinių miškų urėdijos Šakių regioninio padalinio prekybos vadybininkas Rimvydas Šimaitis. VĮ VMU Šakių padalinio nuotr.


Šįmet miškininkai minėjo nepriklausomos Lietuvos miškų administracijos 100-metį. Ta proga rengdama įvairius renginius Valstybinių miškų urėdija stengėsi į miškus atkreipti visuomenės dėmesį, be to, buvo apdovanoti ir nusipelnę miškininkai, urėdijų darbuotojai. Tarp pastebėtų – ir mūsų kraštietis.
 
Įprastai miškininkai savo profesinę šventę minėdavo išvykomis tiek po Lietuvą, tiek po svečias šalis. Tačiau šįmet Valstybinių miškų urėdija sukvietė visus – esamus, buvusius miškininkus ir kitus garbingus svečius – į Kėdainius. Grandioziniame renginyje buvo apdovanoti labiausiai Valstybinių miškų urėdijai nusipelnę darbuotojai, tarp apdovanotojų ir VĮ Valstybinių miškų urėdijos Šakių regioninio padalinio prekybos vadybininkas Rimvydas Šimaitis.

Padėka R. Šimaičiui įteikta už efektyvumą ir produktyvumą vykdant medienos realizacijos darbus, nustatytų uždavinių nepriekaištingą įgyvendinimą bei nuoširdų ir kruopštų prekybos vadybininko pareigų atlikimą. R. Šimaitis VĮ Valstybinių miškų urėdijos Šakių regioniniame padalinyje prekybos vadybininku dirba nuo 2011 m. Specialistas Kauno technologijos universitete yra baigęs transporto inžineriją. Šakių regioniniame padalinyje R. Šimaitis yra atsakingas už didmeninės ir mažmeninės žaliavinės medienos prekybos organizavimą ir vykdymą, parduotos produkcijos apskaitą.

Nors žmonės jaudinasi, kad Lietuvos miškai masiškai kertami, tačiau, anot miškininkų, Šakių regioninis padalinys yra vienas mažiausių ir pagal administruojamą teritoriją, ir pagal gaminamos bei realizuojamos medienos plotus. Kasmet realizuojama iki 130 tūkst. kubinių metrų apvaliosios medienos ir iki 14 tūkst. kubinių metrų kirtimo liekanų. Medienos kertama iki 10 procentų mažiau nei leidžiama pagal miškotvarkos specialistų skaičiavimus bei aplinkos ministro įsakymą.

Kaip sako Šakių regioninio padalinio vadovas Gintaras Bacevičius, visos kirtavietės atsodinamos per 1–3-ejus metus.

Tačiau miško kirtimas – tik nedidelė darbų krepšelio dalis. Didžiausias miškininkų uždavinys – atkurti, atsodinti arba naujai pasodinti miškus. Šakių regioninis padalinys kasmet atkuria iki 150 ha miškų, prižiūri per 700 ha želdinių, atlieka daugiau kaip 300 ha jaunuolynų ugdymo kirtimų, apie 150 ha retinimų, prižiūri 360 km miško kelių, atlieka iki 50 km miško kelių remonto darbų. Anot padalinio vadovo, ir tai dar ne viskas, kuo rūpinamasi miškuose.

„Miškininkai atlieka kitus miško apsaugos, tarp jų ir priešgaisrinės apsaugos darbus, taip pat teikia įvairias paslaugas privačių miškų savininkams“, – sako G. Bacevičius.

Tiems, kurie įsitikinę, kad miškai masiškai kertami, miškininkai siunčia ir kitokių žinučių – didesnėje nei 5 proc. administruojamoje rajono miškų teritorijoje ūkinė veikla iš viso nevykdoma – šis plotas paliktas natūraliai sukcesijai (sukcesija – augalijos kaita, laipsniškas augalų bendrijų pasikeitimas dėl aplinkos kitimo ir dėl pačios bendrijos individų gyvybinės veiklos), vertingų buveinių saugojimui.

Su miškininkų profesija, jų darbais visuomenei iš arčiau buvo galima susipažinti visą rugsėjo mėnesį – gyventojai buvo kviečiami į urėdijas, į miškus – buvo organizuojamos ekskursijos autobusais, pėsčiųjų žygiai, filmų peržiūros po atviru dangumi, šeimų šventės ir kt. Buvo suorganizuotas ne vienas atviras renginys visuomenei ir mūsų rajone, sulaukta svečių ir iš kitų rajonų.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.