Rajone rasta nedeklaruotų kiaulių

Spalio 10 ir 14 dienomis Kazlų Rūdos savivaldybėje, Bagotosios kaime, buvo nustatyti du afrikinio kiaulių maro atvejai. Dėl to nemalonumų turi ir mūsų rajono Barzdų bei Griškabūdžio seniūnijų kiaulių augintojai, nes šios dvi seniūnijos patenka į 10 kilometrų apsaugos ir priežiūros zoną, kur yra ribojamas kiaulių judėjimas.

Bagotosios kaime afrikinis kiaulių maras pasireiškė dviejuose kaimynystėje buvusiuose ūkiuose, kur savo reikmėms viename ūkyje buvo auginamos dvi, o kitame šešios kiaulės. Ūkiuose nustačius afrikinį kiaulių marą, aplink ligos židinius nustatytos trijų ir dešimties kilometrų apsaugos ir priežiūros zonos. Į 10 km zoną patenka dvi minėtos Šakių rajono seniūnijos – čia 30 dienų uždraustas bet koks kiaulių judėjimas. Taip pat šių dviejų seniūnijų kiaulių augintojai artimiausiu metu sulauks Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektorių vizitų, kurie stebės, ar kaimuose nėra nedeklaruotų kiaulių, ar kiaulės laikomos tinkamai ir pan. Nelegalūs kiaulių augintojai sulauks baudų, o auginantiems kiaules legaliai taikomi kiti apribojimai – mėnesį laiko draudžiamas kiaulių judėjimas, o sugalvojus pasipjauti kiaulę, teks pirmiau gauti pažymą iš VMVT, kuri užtikrins, ar gyvūnas nėra užkrėstas afrikiniu kiaulių maru. Kaip informavo Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Artūras Šimkus informavo, kad šių patikrinimų metu inspektoriai jau rado dviejose sodybose laikomas nelegalias kiaules. Anot viršininko, Šukėtų ir Bliuviškių kaimų (Griškabūdžio sen.) ūkiuose inspektoriai rado neregistruotas ir nedeklaruotas kiaules. Dabar, anot A. Šimkaus, sodybų šeimininkų laukia nemalonumai – pirmiausia jie patys turės susimokėti už mėginius, kurie nustatys, ar gyvuliai neužsikrėtę afrikiniu kiaulių maru. Toks mėginys kainuoja 55 eurus. Taip pat už kiaules šeimininkams teks sumokėti administracines baudas, kurios gali būti nuo 150 eurų ir daugiau, priklausomai nuo to, ar anksčiau žmogus buvo baustas ir t. t. Pasak tarnybos viršininko, kaimų gyventojai visi yra informuoti apie dabar galiojančius reikalvimus ir kiaulių laikymo taisykles, todėl šios baudos gyventojų nestebina, jie sako žinantys, kad reikia deklaruoti kiaules ir laikytis biosaugos reikalavimų. Tačiau, nepaisant griežtų sankcijų, vis dar atsiranda drąsių žmonių, kurie išdrįsta laikyti nedeklaruotas kiaules.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.