Žemdirbių susirinkimas – ir darbingas, ir emocingas

simaitiene
Kidulių seniūnijos ūkininkė Viktorija Šimaitienė įsitikinusi, kaip Registrų centro vertintojai neteisingai pervertino žemės vertę, ji žėrė kritikos ir savivaldybei, kad per menkai rūpinasi ūkininkais, kad švaisto pinigus. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį penktadienį savivaldybės salėje vykusio žemdirbių susirinkimo metu pasikalbėta išties ūkiškai – gyvulių laikymo, paramos gavimo klausimais, be to, gausiai susirinkę ūkininkai pritarė parengtam kreipimuisi į Vyriausybę, kad nebūtų didinami mokesčiai ir atimtos lengvatos žemdirbiams. Tiesa, susirinkime netrūko ir emocijų: viena Kidulių seniūnijos ūkininkė kėlė klausimą dėl padidėjusios valstybinės žemės nuomos mokesčio, bendros kalbos nerado Šakių rajono žemdirbių asociacijos vadovas ir ūkininkas iš Slavikų.

Į susirinkimą atvykęs Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Artūras Šimkus priminė, kad siekiantys susietosios paramos už ūkinius gyvūnus turėtų neužmiršti gyvulius laiku ir tinkamai suženklinti. Jis dar paminėjo, kad ūkininkai, patyrę žalą dėl vilkų, kreiptųsi į veterinarijos gydytoją, kad įvertintų padarytą žalą, ir tik tuomet galės kreiptis į savivaldybę dėl žalos atlyginimo. A.Šimkus teigė, kad rajone gyvulių bandų skaičius mažėja, nes nyksta tie ūkiai, kuriuose po vieną, dvi karves. Tačiau pačių galvijų skaičius didėja, ypač žemės ūkio bendrovėse. Veterinarijos tarnybos vadovas pasidžiaugė, kad mūsų rajono ūkininkai atsakingai žiūri į pieno kokybę.

Šiuo metu mūsų rajone populiarėja triušininkystė ir paukštininkystė. A.Šimkaus teirautasi, ar laikantiems vištas dedekles taikomi specifiniai reikalavimai. A.Šimkus patikino, kad laikantiems iki 300 dedeklių jokie reikalavimai nekeliami, žmogus gali auginti paukščius savo reikmėms. Tačiau jei norima kiaušinius parduoti, reikia užsiregistruoti kaip kiaušinių pardavėjui, o užsiregistravus reikia registruoti paukštyną. A.Šimkus informavo, kad Šakių teritorijoje nėra registruotų triušių ūkių, žmonės triušius dažniausiai laiko savo reikmėms.

Kalbėta ir apie Europos Sąjungos paramas. Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šakių biuro vadovė Aušrelė Pukinskienė priminė, kad iki gruodžio 31 d. žemdirbiai gali teikti paraiškas dėl valdų modernizavimo, smulkių ūkių rėmimo bei paramos verslo pradžiai kaimo vietovėse. A.Pukinskienė dar paminėjo, kad, teikiant paraiškas, mūsų rajono žemdirbiai dažnai negauna pirmumo balų, nes pas mus, lyginant su Lietuvos vidurkiu, gana mažas bedarbystės procentas.

„Tačiau galiu oriai pasakyti, kad praėjusį ketvirtadienį paaiškėjo, – 100 procentų paramos gaus mūsų rajono ūkininkai, kuriems ruošėme projektus“, – pasidžiaugė A. Pukinskienė.

Į susirinkimą atvykusi ūkininkė Viktorija Šimaitienė iš Kidulių seniūnijos kalbėjo, kad nei Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT), nei savivaldybė nekreipia dėmesio dėl kasmet augančios valstybinės žemės nuomos kainos. V. Šimaitienė įsitikinusi, kad neteisingai Registrų centro vertintojai pervertino žemės vertę. Pasitarime dalyvavęs NŽT Šakių žemėtvarkos skyriaus vedėjas Algirdas Vaičiūnas patikino, kad ūkininkė turėtų Registrų centrui teikti pastabas, o rajono taryba sprendžia, ar atleisti ūkininką nuo mokesčių.

„Rajonas patenkintas, savivaldybė baseiną pasistatė, aikštelę greta, kam ten tuos pinigus kišti? Pramonės nesugeba susikurti, o žemdirbių sąskaita Šakių rajonas sugeba gyventi. Ar reikėjo tuos takučius Kudirkos Naumiesčio kapinėse kloti, šaligatvius kloti, kuriais žmonių mažai vaikšto?“ – piktinosi V.Šimaitienė.

Šakių rajono žemdirbių asociacijos vadovo Rimanto Valiuko iniciatyva buvo parengtas kreipimasis į Vyriausybę, kad mūsų rajono žemdirbiai nepritaria numatomiems mokesčiams. A.Pukinskienė trumpai pristatė, kad žadama didinti aplinkos taršos mokestį, akcizą gazoliui, didės apmokestinamų pajamų tarifas ir kita.

„Praeitą penktadienį Žemės ūkio rūmuose vykusiame tarybos posėdyje šitie klausimai buvo apsvarstyti, žemės ūkio rūmai priėmė deklaraciją, kad visiems šitiems mokesčiams yra nepritariama. Jau vėluoji, Rimai, kokias dvi savaites su visais šitais sprendimais“, – tvirtino susirinkime dalyvavęs ūkininkas Ričardas Lekavičius ir pridūrė, kad parengtame kreipimesi trūksta konkretumo.

Visgi susirinkime dalyvavę ūkininkai pritarė tokiam kreipimuisi, siūlydami jį šiek tiek pakoreguoti.

R.Lekavičius siūlė ūkininkams, prisidedantiems prie kelių taisymo, sumažinti nuosavos žemės mokestį. Susirinkime dalyvavęs tarybos narys Vilhelm Haase turėjo šiuo klausimu savo nuomonę.

„Už kelių priežiūrai skirtas lėšas atsakingi seniūnai, man būtų įdomu sužinoti, kokia yra kelių būklė ir ar verta skirti tokius pinigus – 330 tūkst. eurų. Kadangi yra maža kontrolė ir viską sprendžia vienas seniūnas, kur žvyruoti ar greideriuoti. Tuomet kaip galima patikrinti, kur koks kelias yra taisomas? Seniūnai turėtų duoti ataskaitas ir seniūnaičiams, ir bendruomenei. O dėl ūkininkų prisidėjimo prie kelių tai manau, kad kartais, savavališkai papildami žvyrą, tą kelią galime sugadinti, ne sutaisyti. Manau, tai turėtų atlikti įmonės, atestuotos tokius darbus atlikti“, – svarstė V.Haase.

Beje, R. Lekavičius turėjo ir daugiau klausimų R.Valiukui, prašė pristatyti atnaujintą asociacijos valdybą ir kaip ji buvo išrinkta, kaip buvo į susirinkimą kviečiami asociacijos nariai.

„Pažiūrėkit, kaip jus gerbia asociacijos taryba. Skelbimo tekstą, vos matomą, dėl susirinkimo įdėjo į „Lietuvos rytą“, kad niekas nematytų“, – kalbėjo R.Lekavičius.

Jam buvo pasiūlyta visais rūpimais klausimais kreiptis asmeniškai į R.Valiuką ir nekelti čia ergelio.

Visgi ir kitiems ūkininkams rūpėjo, ar šakiečiai tik raštu kreipsis dėl mokesčių didinimo, o nerengs protesto akcijų rajone, neprisijungs prie kitų Lietuvoje streikuojančių žemdirbių.

„Čia turėtų būti ne kreipimasis, o reikia kalbėti apie streiko organizavimą, mes siunčiam tuos raštus, o paskui sužinom, kad jau įstatymų pakeitimai priimti“, – kalbėjo vienas ūkininkas.

Emocijoms tarp R.Valiuko ir R. Lekavičiaus įsivažiavus, ūkininkai išsiskirstė pripažindami, kad visgi liko neatsakytų klausimų. Be Šakių rajono žemdirbių asociacijos, yra ir Šakių ūkininkų sąjunga, ūkininkams neaišku, kam rajonui dvi tokios organizacijos, ir nuo kurios organizacijos minėtas kreipimasis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.