Protesto akcijoje Briuselyje – ir rajono atstovai

briuselyje zub
Proteste dalyvavę rajono žemdirbių atstovai džiaugėsi palaikymu, teigė nusiteikę viltingai, o Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas Petras Puskunigis (trečias iš kairės) vylėsi, jog ir reikalavimai bus ir išgirsti. Griškabūdžio ŽŪB nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Baltijos šalių žemdirbiai vėl dalyvauja taikioje protesto akcijoje Briuselyje prie Europos Parlamento, reikalaudami suvienodinti tiesiogines išmokas. Proteste dalyvauja 160 žemdirbių atstovų iš Lietuvos, tarp kurių ir rajono delegacija.

Ketvirtadienio akciją, kaip ir vykusią 2018 m. gruodžio mėn., organizuoja Lietuvos žemės ūkio taryba, anksčiau parengusi ir peticiją dėl Lietuvos žemdirbius diskriminuojančių sąlygų.

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos (LŽŪBA) prezidentas, Griškabūdžio ŽŪB pirmininkas Petras Puskunigis įsitikinęs, kad tiesioginės išmokos turėtų būti suvienodintos pagal Europos Sąjungos vidurkį, nes Baltijos šalių ūkininkai gauna mažiausias tiesiogines išmokas, o jų gamybos išlaidos yra didesnės nei Europos Sąjungos vidurkis.

„Per tą laikotarpį atsirado žalinimas (nauja tiesioginių išmokų paramos schema, pagal kurią privalu laikytis klimatui ir aplinkai naudingos žemės ūkio veiklos reikalavimų – red. past.). Mes neabejingi klimato kaitai, bet išmokos taip pat 30 proc. mažesnės nei Europos Sąjungoje“, – pastebi P. Puskunigis.

Ūkininkai susirūpinę, kad dėl Europos Sąjungos ekologinio susitarimo bus didinami mokesčiai, kurie nėra suderinti su tinkamu finansavimu.

„Lietuvos žemės ūkio taryba, neskirstydama ūkių pagal jų dydį, sukuriamos produkcijos kiekį ir pan., atmeta kai kurių veikėjų, pasivadinusių žemdirbių atstovais, siekius priešinti ūkininkus. Vardan teisybės reikia pasakyti, kad šis protestas ir jo reikalavimai daugiau nukreipti ginti vidutinius ir smulkius ūkius“, – pabrėžė pašnekovas.

Kalbėdamas su „Draugu“ LŽŪBA prezidentas džiaugėsi gausiu ne tik Lietuvos žemės ūkio tarybos organizacijų palaikymu, bet palaikymą išreiškė akcijoje dalyvaujanti Europos Sąjungos pieno taryba, vienijanti visų ES šalių pieno gamintojus, su protestuotojais buvo susitikę ir europoralamentarai Vilija Blinkevičiūtė, Bronis Ropė, telefonu kalbėjosi ir Juozas Olekas.

„Tai taiki akcija, mes prašome taikiai ir tuo pačiu palaikome savo šalies prezidentą ir duodame jam žinoti, kad negalima užmiršti žemės ūkio“, – sakė P. Puskunigis, atviravęs, kad nuotaikos Briuselyje viltingos, nes žemdirbiai tikisi būti išgirsti.

„Esam šiek tiek pašalę, šiek tiek pakimę, bet viskas gerai Tikimės, kad atsižvelgs ir Pabaltijo žemdirbiai nebus diskriminuojami“, – viliasi P. Puskunigis.

Ši protesto akcija planuota nuo tada, kai paaiškėjo, kada susitiks Europos valstybių vadovai ir tarsis dėl ES biudžeto bei spręs BŽŪP nuostatas iki 2027 metų.

„Tai aukščiausiojo lygio vadovų susirinkimas ir jo sprendimai lems, kaip gyvensime naujojo finansinio laikotarpio metu“, – akcentavo LŽŪBA vadovas.

Iš rajono kartu su P. Puskunigiu akcijoje dalyvavo sūnus Mantas Puskunigis, taip pat ūkininkai Ramūnas Kaunas, Mindaugas Martinaitis, Lukšių, Plokščių ir Kubilių žemės ūkio bendrovių atstovai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.