Šiltnamiuose pluša nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens

patasiene daigai
Rimutė Patašienė, sėkmingai auginanti arbūzų daigus, ragina ir kitus juos sodinti ir užsiauginti sultingų arbūzų. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Apie 17 tūkst. daržovių daigų šiuo metu šiltnamiuose Naidynės k. (Lekėčių sen.) auginanti Rimutė Patašienė sunerimusi ir svarsto, kur ir kaip reikės realizuoti kasdien į dangų besistiebiančius daigus. 40 metų juos auginanti moteris neišmeta nė vieno daigelio, rankomis kiekvieną sukiša į žemę ir laisto.

Naidynės kaimas – vos du kilometrai nuo kelio Kaunas–Šakiai, čia dviejuose šiltnamiuose R. Patašienė leidžia ir dieną, ir naktį – šiltnamius kasdien reikia kūrenti, nes pastaraisiais rytais vis dar spusteli šaltukas, tad šiltnamyje jai tenka ir nakvoti.

40 metų daržovių daigus auginanti R. Patašienė pasakojo, kad Naidynės kaime esančią sodybą ji paveldėjo iš tetos. Pati kilusi iš netoli esančio Jančių kaimo. Šiuo metu Naidynės kaime gyvena vos keli gyventojai, tačiau likusios sodybos, esančios miško pašonėje, taip pat nupirktos. Pašnekovė čia nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens plušėdama šiltnamiuose mėgaujasi miško apsuptimi ir ramybe. Su vyru užauginusi penkis vaikus, šešiasdešimtmetį perkopusi moteris sako, kad sūnus Algirdas domisi daržininkyste ir padeda jai ūkyje, todėl bus kam perduoti verslą.

Pasak R. Patašienės, su agurkų daigais apie balandžio 20–24 d. jau turėtų išvažiuoti į turgų. Kol kas nežino, kaip bus dėl karantino, todėl gyvena nežinomybėje. Tiesa, padedant sūnui Algirdui, šiemet pradėjo internetinę prekybą. Tačiau pašnekovė sako, kad daigo nesupakuosi ir neišsiųsi per kurjerį.

Daržininkė augina agurkų, pomidorų, paprikų, baklažanų daigus, aštriuosius pipiriukus, neseniai pradėjo auginti melionų, arbūzų daigus, pastarieji, pasak pašnekovės, ypač paklausūs. Rimutė augina ir tokių arbūzų, kuriems sunokus, prapjovę rasime geltoną minkštimą.

„Gali arbūzo daigelį ir į šiltnamį pasodinti jau gegužės mėnesį, o stiebui leisti augti lauke. Šiltnamyje šaknim šilta, todėl augalas gerai auga. Rugpjūtį jau gali skinti vaisių“, – pasakoja daržininkė.

Pasak R. Patašienės, jos ūkyje bene daugiausiai pomidorų veislių – apie 50, populiarūs yra kambariniai-balkoniniai pomidorai, taip pat perkami vyšniniai, kriaušiniai, mėgstami juodi `De Barao`.

„Man skaniausi yra `Rugby` pomidorai, be to, jie atsparūs ligoms, žaliuoja iki pat rudens, kekės tokios didžiulės. Dar labai skanūs, miltingi ir dideli yra `Berberana` veislės pomidorai“, – sako daržininkė.

Ji sėklas perka iš įmonės Vilniuje ir sako, kad sėklos nepigios, nemažai veislių yra rusiškos, pastarosios ypač išbrangusios. Pašnekovė vardija daržovių veisles, pasakoja apie kiekvienos savybes, štai iš agurkų išskiria `Zozulya`, `Mirabelle` veisles.

Daržovės daigelį nėra taip paprasta užsiauginti, kiekvieną reikia pačiupinėti po keletą kartų: tankiai sudygusius daigelius ji išpikuoja į didesnes dėžes, vėliau persodina į polietileno maišelį-vazonėlį, jau skirtą pardavimui. Svarbiausia – visa tai rankų darbas. Pašnekovė pripažįsta, kad darbas labai monotoniškas, stovimas, reikalaujantis kantrybės, krapštinėtis tenka prie kiekvieno daigelio. Daržininkė puodeliu kiekvieną daigą palaisto, šiek tiek patręšia.

„Kai pikuoju, nė vieno, net ir mažiausio daigo neišmetu, man gaila. Susodinu atskirai, dažniausiai išauga gražiausi daigai“, – sako sentimentų savo darbui ir pomėgiui neslepianti moteris ir priduria, kad dirbdama šiltnamyje dažniausiai klausosi radijo.

Dosni ta Naidynė, pasak pašnekovės, greta miške auga grybai ir uogos, kurių kasmet prisirenka. Daržininkė sako, kad susiduria ir su iššūkiais – didelėmis miško skruzdėlėmis, kurios mėgsta panaršyti po šiltnamį, bei kurmiais, tačiau jų nevaiko, nes šie puikūs kurklių naikintojai.

R. Patašienė negaili patarimų pirkėjams, sako, kad dažniausiai šie pageidauja ankstyvų veislių pomidorų, todėl ji pasiūlo įsigyti `Polfast`, `Betalux`, kiti nori skinti pomidorus iki vėlyvo rudens – tokie yra `Tolstoi` ir kiti. Moteris džiaugiasi, kad nepatenkintų klientų pasitaiko retai, tik būna, kuomet vieną kitą daigą sumaišo, tuomet vietoj norimo raudono žmogus užsiaugina slyvinių pomidorų kekę...

Teiraujamės apie šių metų naujas veisles. R. Patašienė mini geltonuosius pomidorų `Bendida`, `Puzata chata`, pastarųjų vaisiai mėsingi, stambūs – 200–300 g., minkštimas šiek tiek grūdėtas.

Daržovių daigus realizuoja maždaug iki Šv. Antano, o kai atsilaisvina šiltnamiai, tuomet R. Patašienė sodina jau paūgėjusius agurkų, pomidorų daigus, o užaugintas daržoves taip pat parduoda. Pasiteiravus apie šių metų daržovių daigų kainas, pašnekovė atvirauja, kad vieno kaina – euras, agurkų sieks net du eurus.

R. Patašienę visuomet sutiksi prekiaujančią Zanavykų turguje, moteris sako, kad daigų augintojų konkurencija rajone nemenka, bet ji turi nuolatinius klientus. Darbai šiltnamyje baigiasi iki užšąla, tik žiemą ji bute, Šakiuose, šiek tiek atsipučia, lanko vaikus užsienyje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.