Įsirengti saulės elektrines – dar daugiau galimybių

Įvertinusi didelį gyventojų susidomėjimą saulės elektrinėmis, Energetikos ministerija kartu su Aplinkos projektų valdymo agentūra rengiasi naujam paraiškų teikimo etapui – pirmasis numatytas jau liepos 1 dieną. Taip pat numatyta, kad paramą jau gavusiems gyventojams kompensacijos bus išmokėtos greičiau nei planuota.

Kvietimas kreiptis dėl paramos saulės elektrinėms iš saulės parkų įsigyti bus paankstintas ir skelbiamas šių metų liepos 1d., o paramos saulės elektrinės įsirengimui ant savo stogo kvietimas bus paskelbtas spalio 1 d., anksčiau šiuos kvietimus buvo numatyta skelbti 2021 m. sausio 2 d. Tokį sprendimą ministerija priėmė dėl to, kai pamatė, jog šios priemonės susilaukė didžiulio populiarumo, todėl buvo nutarta paankstinti būsimus kvietimus. Manoma, kad paankstinimas prisidės ir prie ekonomikos skatinimo, taip pat paspartins kompensacijų išmokėjimus gyventojams, kurie jau įsirengė ar artimiausiu metu įsirenginės elektrines.
 
 Numatyta ir dar viena svarbi naujovė – gyventojai, kurie neturi galimybės įsirengti saulės elektrinės nuosavomis lėšomis ir darys tai išsimokėtinai, galės gauti ir didesnę – ne 323 eurų, o 381 eurų fiksuotą išmoką už 1 kw elektrinės galios. Tokiu būdu bus kompensuojama dalis palūkanų. Tam ministerija numačiusi skirti 5 mln. eurų iš Klimato kaitos programos.

Karantino metu paramos išmokėjimo terminas trumpinamas dvigubai. Iki šiol buvo numatyta finansavimo lėšas fiziniams asmenims, gavusiems paramą, išmokėti ne vėliau kaip per 60 kalendorinių dienų nuo kompensavimo prašymo ir visų privalomų pateikti dokumentų registravimo. Nuo šiol šis terminas bus trumpinamas iki 30 dienų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.