Vieni jau sodina, kitų produkcija dar sandėliuose

burokeliai
Stambiems rajono daržovių augintojams iki šiol nepavyko realizuoti burokėlių, tiesiog nėra poreikio, nes dėl karantino buvo uždarytos tarpvalstybinės sienos, viešojo maitinimo įstaigos, mokyklos. ŽŪR nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Virusas skaudžių pasekmių atnešė ir daržininkams, ne vieno rajono ūkininko sandėliuose nerealizuota pernykštė produkcija – burokėliai. Tiems daržovių augintojams, kurie jau pasodino daržoves, nerimą kelia nepaprastai sausi orai, daržoves teko sėti ir sodinti į perdžiūvusią dirvą.

Dėl Lietuvoje susiklosčiusios ekstremaliosios situacijos, susijusios su korona viruso plitimu, buvo uždarytos mokyklos, vaikų darželiai, maitinimo įstaigos, prekybos centrai, sustabdytas eksportas iš šalies. Kalbintas didžiausią rajone daržininkystės ūkį turintis Kriūkų seniūnijos ūkininkas Martynas Laukaitis sako, kad dėl šių priežasčių ūkio sandėliuose liko dalis nerealizuoto praeitų metų derliaus – daugiau kaip 6 tūkst. tonų burokėlių, laimei, kitas daržoves pavyko parduoti.

„Kažkiek tikimės parduoti, tik neaišku – kiek. Dar per 10 ūkininkavimo metų nesame tokioje situacijoje buvę, todėl negaliu atsakyti, ką darysiu su likusia burokėlių produkcija“, – kalbėjo M. Laukaitis.

Nežiūrint visko, daržininkystės ūkyje darbai vyksta, jau pasodintos bulvės ir ankstyvieji burokėliai. O šiltnamiuose – cukinijos ir moliūgai. M. Laukaitis sako, kad nerimo žvelgiant į laukus jau yra – sausra.

Naumiestietis ūkininkas Linas Pukelis augina bulves ir burokėlius, pastarųjų pernai sėjo 46 ha. Pasak pašnekovo, iš praeitų metų derliaus dar nė vienas burokėlis neparduotas – beveik 2,5 tūkst. tonų. Todėl nauja burokėlių sėja dar nepradėta.

„Esu kooperatyvo „Suvalkijos daržovės“ narys, tačiau kol kas laukiu eilės, kad burokėlius pagaliau nupirks. Būtų smagu, kad produkcija prieš naują sėją būtų jau parduota“, – tokiomis nuotaikomis gyvena ūkininkas.

Šiuo metu mažesni daržovių augintojai daržovių laukus jau beveik apdirbę. Nuo balandžio 11 d. darbus pradėjęs liepalotiškis Tomas Skaizgirys laukus užsodino bulvėmis, svogūnais bei krapais, sako, kad šiemet į laukus išėjo keliomis dienomis anksčiau nei pernai. Kol kas daržovės dar nesudygusios, tik vienas kitas svogūno laiškas stiebiasi. Ūkininkas sako, kad jei bent dvi savaites nebus lietaus, drėgmės stygius turės įtakos būsimam derliui. Laistyti laukus ūkininkas kol kas galimybės neturi, tad laisto tik šiltnamiuose augančius agurkus, ridikėlius.

„Dėl sausros galima vos 20 proc. derliaus gauti“, – svarstė daržininkas.

Daržininkė Roma Drevininkaitienė jau beveik baigė daržovių sėją: Giedručių kaimo laukuose šiemet užsodino 4 ha bulvių, apie 11 ha daržovių. Sako, kad nuo balandžio 6 d. pradėjo sodinti svogūnus, užtruko dešimt dienų, po kelių dienų – ankstyvuosius burokėlius, o balandžio viduryje pasėjo morkas.

„Kai sėjom, sodinom daržoves, kur dirva buvo su priemoliu, drėgmė dar laikėsi, o kur priesmėlis – labai sausa. Kas kelinta diena apvažiuojam laukus, kol kas nedygsta niekas, šiek tiek svogūnai kalasi, jei būtų drėgna, pradėtų viskas dygti. Lietaus be galo reikia. Atrodo, giliai žemėje tos drėgmės yra, bet morkas sėjom į vagas, dirva tiesiog išpustyta“, – pasakojo daržininkė.

Rudenį R. Drevininkaitienė pasodino žieminius česnakus, sako, kad šiek tiek pavasario šalnos pakando, bet šiuo metu atrodo neblogai. Šią savaitę daržininkė rengiasi sodinti kopūstus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.