Prasidėjo lietuviškų braškių sezonas

laurynaitis robertas
Nors Robertas Laurynaitis šiemet pirmąsias braškes skinti pradėjo gana vėlai, tačiau gero derliaus tikisi iš vėlyvesnių rūšių braškių. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę ir rajono braškių augintojai pradėjo lietuviškų braškių sezoną bei džiaugiasi geru derliumi. Žmonės kol kas braškes perka tik valgymui, uogų galima išsirinkti pagal skonį ir piniginės storį. Braškių augintojai sako, kad šiemet pirmąsias lietuviškas braškes skinti pradėjo vėliau nei pernai.

Degutinėje (Griškabūdžio sen.) prieš aštuonerius metus braškes auginti pradėjęs ūkininkas Robertas Laurynaitis sako, kad beveik hektaro plote susitvarkyti padeda šeimos nariai, tik prinokus uogoms samdomi skynėjai. Smalsu, kaip vyriškis susidomėjo braškių auginimu.

„Teko Anglijoje vieną sezoną padirbėti prie braškių, grįžęs nusprendžiau pabandyti auginti čia. Pradėjom nuo 20 arų, prisimenu – kitais metais buvo superinis derlius, per sezoną priskynėm apie šešias tonas uogų, pirmas uogas pardavėm po septyniolika litų. Vėliau buvom braškynus prasiplėtę iki trijų hektarų, tuomet per dieną priskindavom iki 2,5 tonų, šiuo metu pasilikom 80 arų, nes problema su braškių skynėjais, nėra kam skinti“, – braškių auginimo pradžią prisimena R. Laurynaitis ir priduria, kad braškės – jų šeimos verslas, kuriuo nuo 15 metų užsikrėtė ir sūnus Lukas.

Lankantis pirmajame 40 arų lauke, pašnekovas rodo ir pasakoja, kad čia auginamos dvi braškių veislės – ankstyvosios `Aura` ir vidutinio ankstyvumo `Azija`. Beje, skinti šiemet sako pradėję vėlai – birželio 14 d. (pernai gegužės 27 d.). Tokio vėlyvo derliaus priežastis – šaltas pavasaris.

„Garsus braškių augintojas Vidas Juodsnukis rekomenduoja leisti, kad lysvėse būtų žolių, mat braškė yra toks augalas, kuris konkuruoja su kitais. Ten, kur yra žolių, braškė pasiima tai, kas yra vertinga jai. Visas kitas medžiagas sunaudoja piktžolės“, – sako pašnekovas ir priduria nebijantis braškių lysvėse žolių, o ir braškės saldesnės būna.

Braškių augintojas uogienojus pavasarį dengė nuo šalnų, yra įsirengęs laistymo sistemą.

Pašnekovas sako, kad braškės šiemet gražesnės, gavo daug drėgmės, tiesa, pašnekovas pastebi, kad kai kurios braškės dėl drėgmės pertekliaus jau pūva. Per dieną ankstyvųjų braškių skina iki 300–400 kg, o didžiąją dalį derliaus išveža iš rajono ir parduoda kituose miestuose.

R. Laurynaitis atskleidžia, kad turi labai vėlyvų veislių braškių, kurios šiuo metu tik leidžia pumpurus, braškes skins tik rugpjūčio pradžioje.

Teiraujamės, ar šiemet braškės saldžios. R. Laurynaitis patikslina, tai priklauso nuo veislės – saldžiausios `Sonata`, `Polka`.

„Aišku, kasmet gilini žinias, domiesi ir bandai naujas braškių veisles. Štai `Aurą` reikia daugiau panokinti, jos rūgštokos, o man skaniausia `Sonata`“, – tvirtina R. Laurynaitis ir priduria, kad jo žmona dažniausiai ruošia kefyro želė desertą su braškių uogomis.

Braškių ūkį turinti Tarpučių II (Sintautų sen.) kaimo gyventoja Gintarė Ražanauskienė sako, kad ankstyvas `Rumba` ir `Kleri` veislių braškes skinti šiemet taip pat pradėjo vėliau nei pernai – birželio 15 d., sako šiemet braškių net nedengusi plėvele. Ūkininkė pastebi, kad `Rumba` ir `Kleri` – populiariausios ankstyvosios veislės.

„Tiesa, neseniai iškritę ledai šiek tiek sukapojo uogas, tačiau jos didelės, gražios“, – pirmąjį braškių derlių vertina uogų prekiautoja ir priduria, kad per dieną priskina 100 kg.

Anot jos, prekyba kol kas sekasi sunkiai, pirkėjai perka uogas tik valgymui, po kilogramą, nes kaina dar baugina, nors sako turėjusi klientų, kurie pirko ir po 3–4 kilogramus.

G. Ražanauskienė nedrįsta spėlioti, koks bus visas šiųmetis derlius, nes dar laukia vidutinio vėlyvumo `Sonata` ir `Florencija` veislės, o vėlyvąsias `Malvina` veislės braškes skins iki rugpjūčio pradžios. Moteris braškes auginti pradėjo prieš penkerius metus, produkciją realizuoja daugiausia Šakiuose, Kalvarijoje.

Užsukę į Zanavykų turgų pirmiausiai pakalbiname daržininkę Dainą Žebrauskaitę, ši pasakojo, kad šiemet braškes pabandę auginti šiltnamyje, pirmąsias skynė jau gegužės 11d., o lauke – po savaitės.

Šeštadienio rytą Zanavykų turguje braškėmis prekiavo penki prekeiviai, pakalbinus kelis rajono braškių augintojus, jau galima palyginti ir šiųmečių braškių kainas.

Už pačias pirmąsias braškes, pasirodžiusias gegužės viduryje, vieni augintojai prašė 9–10 eurų už kilogramą, praeitos savaitės pradžioje – penkis eurus, o jau šeštadienį turguje kilogramą braškių buvo galima nusipirkti už 2,5 euro.

Turguje kalbinta lukšietė Ramutė Stačiokienė, prekiaujanti savo užaugintomis braškėmis, pasakojo, kad skinti braškes pradėjo tik birželio 19 d., jas augina pusės hektaro plote, ji ypač džiaugiasi `Asia` veisle, nors augina ją pirmi metai.

„Pirmą kartą paragavau, jos turi žemuogių skonio. Uogos didelės, saldžios, sultingos“, – pasakojo Ramutė.

Kiek braškių kainos nukris, kalbinti braškių augintojai nebuvo linkę spėti, sako, kad pernai vasaros pabaigoje braškių kilogramas šoktelėjo iki šešių eurų už kilogramą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.