Artėjant šildymo sezonui, vyksta intensyvus pasiruošimas

rauckis 09 01
Anot Raimondo Rauckio, baigiantis šildymo sezonui sutrūko katilas, tai visą vasarą vyksta intensyvūs jo tvarkymo darbai, kuriuos atlikti reikia iki kito sezono, nes kito varianto nėra. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šią vasarą UAB „Šakių šilumos tinklai“ turėjo susiveržti diržus – per praėjusį šildymo sezoną nepavyko susikaupti rezervo, kad galėtų atsipalaidavę pragyventi vasarą, negana to, teko ieškoti finansų sutrūkusiam katilui sutvarkyti.
 
Pasak direktoriaus Raimondo Rauckio, rugsėjo mėnesį įmonė ruošiasi galutiniam UAB „Šakių šilumos tinklai“ ir UAB „Šakių komunalinis ūkis“ susijungimui. Šiuo metu padėtis tokia, kad su komunalininkų tiekėjais atsiskaityta, o kažkada iššvaistytas UAB „Šakių komunalinis ūkis“ gyventojų kaupiamojo fondo lėšas žada kompensuoti savivaldybė. Avarijų likvidavimo kaštai nėra įtraukti į tarifą, todėl ši paslauga kol kas, anot direktoriaus, neša nuostolį, todėl ateityje šiuo klausimu reikės kažką galvoti.

Praėjusio šildymo sezono pabaigoje sutrūko pagrindinis biokuro katilas, statytas 2014 m., todėl įmonei teko ieškoti rangovo, kas tą katilą šią vasarą suremontuos.  

„Atsieis 35 tūkst. eurų, bet kitos išeities nebuvo, nes prieš baigiantis sezonui sutrūko katilas, tai dabar vyksta darbai. Turime spėti, nes kito varianto nėra“, – pasakoja R. Rauckis.

Direktorius atvirauja, kad reikėtų kito, rezervinio katilo, kuris būtųneatgyvenęs kaip dabar turimas dujinis katilas ir nebūtų toks galingas kaip šis, pagrindinis biokuro katilas (5 MW), juo galėtų šildyti rudenį ir pavasarį, o galingesnį katilą pasiliktų pačiam sezono įkarščiui. Beje, R. Rauckis apgailestauja, kad nepavyko suspėti į šį 2013–2020 m finansavimo etapą, kur buvo numatyta kompensacija ir šildymo katilams, ir Šakiai nesuspėjo įšokti į nuvažiuojantį traukinį. Tad dabar įmonei reikia galvoti, kaip susiramstyti senus katilus, kurie, kaip sako direktorius, jau neefektyvūs, dažnai genda ir visada kelia įtampą.

Džiugu, kad įmonė kitais metais pradės renovuoti šilumos trasas, tiksliau, jų dalį, nupirkusi rangos darbus. Šios trasos, pasak direktoriaus, montuotos dar 1970 metais, bet yra ir neseniai renovuotų trasų, kurios apima 4 kilometrus. Tačiau su renovuotomis trasomis ne viskas taip paprasta, pasirodo, jose ne viskas buvo atlikta iki galo.

„Niekas neizoliuota, pilna vandens, reikia valyti drenažus, izoliuoti viską, angos turi būti atmūrytos, turi būti švaru tvarkinga, o kamerose nėra netgi kopėtėlių. Kad ir savom jėgom darant, sutvarkant ten viską, vis tiek reikia tiek papildomų pinigų, tiek žmonių darbo įdėti“, – sako direktorius ir pasidžiaugia, kad tvarkant bent jau tą dalį, kuriai gauna finansavimą dabar iš projekto, ten bus viskas sutvarkyta iki galo. Pagal šį projektą įmonė net 50 proc. lėšų gaus iš Europos Sąjungos fondų. Su tuo projektu bus atnaujinta 2 km 800 m Šakių mieste esančių trasų (iš viso jų bendrovė turi 7 km 500 metrų). Prasidėjus darbams Šakiai gali būti iškasinėti „kaip per karą“, tačiau tai yra neišvengiama, norint pagerinti šilumos izoliaciją. Direktorius sako, kad dėl senų trasų įmonė nuo parduotos šilumos kiekio patirdavo nuo 30 iki 40 proc. nuostolio, todėl apie investicijų naudą ir atsiperkamumą diskutuoti net neverta. Iš viso šis projektas įmonei atsieis 1 mln. 100 tūkst. eurų, o 50 proc. prisidėjimui reikalingos sumos bendrovė žada skolintis iš banko.

Pernai buvo pagerintos sąlygos įmonės administracijos darbuotojams, nes įmonės administraciniame pastate buvo padarytas remontas. Pirmame aukšte atidaryta suremontuota abonentinė tarnyba, kur aptarnaujami klientai. Čia įsikūrė už daugiabučių namų administravimą atsakinga specialistė ir dvi abonentinio skyriaus darbuotojos. Taip pat sutvarkytos ir darbuotojų persirengimo patalpos, nes jos buvo labai apleistos.

R. Rauckis sako, kad pagrindinis uždavinys dabar susirasti rangovus ne tik šilumos trasų renovavimui, bet ir kitiems daugiabučiams tvarkyti, nes aštuoni daugiabučiai namai jau yra tam etape, kur reikia tik sulaukti rangovų. Dar trijų daugiabučių namų paraiškos bus pateiktos į šį, jau aštuntą, etapą, o įmonės darbuotojai kryptingai dirba su daugiabučių namų gyventojais, kad ir kiti namai nebijotų renovacijos proceso, o jame dalyvautų.

Beje, direktorius pastebi, kad gyventojai skambina ir domisi „mažąja renovacija“, kada gyventojams kompensacijos skiriamos vien tik šilumos įrenginių atnaujinimui.

Pasak R. Rauckio, pagrindinis šildymo katilas tikrai bus baigtas tvarkyti iki ateinančio sezono, tad gyventojams nuogąstauti nėra ko, o šilumininkai tikisi pelningesnio sezono, kad vasarą nereikėtų taip kaip šįmet susiveržti diržų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.