Šeimos ūkį – lazdynų sodus – įkūrę šakiečiai savo veikloje mato perspektyvas

mozuratis darius
Darius Mozūraitis įsitikinęs, kad riešutai visuomet bus paklausūs, tad nebus realizavimo problemų, o šiais metais džiaugiasi pirmu gausesniu riešutų derliumi ir planuoja veiklą plėsti. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Šakių rajone netrūksta auginančių grūdines, ankštines kultūras ar įvairias daržoves, gana gausus ir uogų pasirinkimas, tačiau, ko gero, nedaugelis žino, jog yra puoselėjančių ir lazdynų sodus.

Tiesa, ši šakiečių Rimos ir Dariaus Mozūraičių veikla gana šviežia – ūkis oficialiai įkurtas 2016 metais, realiai tik šiais metais sulaukta gausesnio derliaus, tačiau veikla šeimą džiugina, o planuose ir ūkio plėtra, ir užmojai gyventi tik iš ūkio.
Iš viso ūkis užima 7,5 ha, tačiau jis yra skirtingose vietose – dalis Duobiškiuose, dalis Paluobiuose, kur atskirame plote dar auginami ir sodinukai. Sutuoktiniai patys daugina lazdynus atlankomis ir tik įsitikinę, kad augalas kokybiškas, su stipria šaknų sistema, jį parduoda ar perkelia į nuolatinę augimo vietą.

„Norisi parduoti kokybišką daiktą, o ne sąžinę. Jei matau, kad augalas nėra geras, jo tiesiog neparduodu“, – patikina pašnekovas, aprodydamas tvarkingą sodą Paluobiuose.

Visgi pirmiausiai smalsu, kaip jauni žmonės, turėdami ir tiesioginius, nieko bendro su ūkiu neturinčius darbus, nusprendė auginti riešutus. D. Mozūraitis patikina, kad tiesiog norėjosi papildomos veiklos, o dabar ūkis – pagrindinė jo, buvusio pasieniečio, veikla. Kiek galėdama prie šeimos ūkio puoselėjimo prisideda ir grožio srityje dirbanti sutuoktinė Rima. Svarstymų, kokią konkrečiai kultūrą rinktis, būta nemažai, bet viską lėmė argumentai, ką pats valgytum ir už ką mokėtum pinigus, taip pat stengėsi pasirinkti mažiau rizikingus augalus.

„Su lazdynu tu ilgalaikėj perspektyvoj, nes ne tik tau, bet ir tavo vaikams bus, jeigu tu jo neapleisi. Be to, žiedai nebijo pavasarinių šalnų“, – pasirinkimo motyvus aiškina D. Mozūraitis, pridurdamas, kad čia ir ne uoga, kurią nuskynus reikia greitai realizuoti.

Kaip privalumą šeima įžvelgė ir tai, kad Lietuvoje ši rinka neužpildyta, mano, jog riešutai visuomet turės paklausą, tad nebus ir realizavimo problemų, be to, kasmet, priešingai nei kitų kultūrų, nereikia naujai atsodinti, nebent su augalu kažkas negerai.

Žinoma, pirmaisiais metais teko tik investuoti, sodinti, prižiūrėti, nes derėti lazdynai pradeda bemaž po penkerių metų, tad tik šie metai pirmieji, kada derlius gausesnis – šeima iš viso planuoja priskinti apie toną riešutų, pernai derlius buvo perpus mažesnis. Beje, skina, aižo lapų goželes ir pakuoja patys, nes kol kas, sako pašnekovas, dar niekas galutinai nesustyguota. Šiuo metu kilogramą riešutų Mozūraičiai pardavinėja po 4 eurus.

„Kol kas realizuodavome tarp savų, per pažįstamus. Susidomėjimas išaugo pasiskelbus feisbuke. Labai plačiai irgi nenorime, nes tiesiog kiekiai dar riboti“, – paaiškina D. Mozūraitis ir sako, jog ateityje ūkį planuoja plėsti, riešutus nuimti specialia technika, o priduoti supirktuvėse. Sodų plotus norėtų išplėsti bent iki 10 ha ir mano, jog ateityje tai bus pagrindinė veikla, kuo šeima versis ir iš ko pragyvens.

„Jau ir kitais metais galvojam su specialia rankine technika surinkti, leisime, kad nukristų, o šiais metais dar skiname patys“, – pasakoja D. Mozūraitis, pripažindamas, kad šiais metais veikloje bei iki šiol įdėtame darbe mato kur kas didesnę prasmę bei perspektyvą.

Nors ūkis visuomet jį traukė, bet veiklą pradėjo faktiškai nuo internetinių, gal šiek tiek paviršutiniškų žinių, vėliau pradėjo važinėti po ūkius Lenkijoje, konsultuotis su ūkininkais, plėsti pažinčių ir bendraminčių ratą. Tiesa, žvelgdamas į veiklos pradžią jis mato ir nemažai klaidų, nemažai pirmais metais sodintų sodinukų teko atsodinti. Atvirauja, kad dabar augalus sodintų daug didesniais tarpais, atsakingiau rinktųsi, iš ko perka sodinukus. Pavyzdžiui, buvo atvejų, kad pirko vieną veislę, o pradėjus vesti riešutus paaiškėjo, kad įsigijo hibridus. Tad artimiausiu metu planuoja pakeisti apie 90 medelių.

„Patariu pirkti iš žmogaus, kuriuo pasitiki, gali paskambinęs pasikonsultuoti. Pats augalas turėtų būti su stipria šaknų sistema“, – pataria vyras ir sako, jog ūkyje visuomet laukiami norintys pasikonsultuoti ar įsigyti ne tik riešutų, bet ir sodinukų.

Štai net Duobiškiuose sodas, kuris sodintas vėliau nei Paluobiuose, jo vertinimu, atrodo geriau, yra pakankamai brandus turint omeny, kad yra gana jaunas.

Šiuo metu šeimos ūkyje auginami keturių veislių lazdynai, bet daugiausiai `Katalonijos`, kurie sudaro apie 80 proc. visų riešutmedžių.

Darbo, norint turėti produktyvų sodą, į valias – ankstyvą pavasarį reikia genėti, retinti, saugoti nuo kenkėjų. Beje, lazdynai žydėjimo metu genimi ir dėl to, kad sujudinus žiedus pabyra daugiau žiedadulkių. Reikia prižiūrėti ir tarpueilius tarp lazdynų, kur yra ne žolė (mažesnė kenkėjų grėsmė), o pūdymas, ypač pirmaisiais metais svarbi ir drėgmė, kad augalai gerai prigytų, įsišaknytų.

D. Mozūraitis juokauja, kad riešutus mėgsta ir pelės, tad kovoti tenka ir su jomis, nors nuo stambesnių žvėrių sodus saugo tvora.

„Pernai dar po nuskynimo nupurtėm, paskaičiavau, kad nuo lauko bent apie 50 kg turėtų būti, ir atvažiavęs žiūriu, kad neliko nė vieno. Matau, kad yra pelių urvelių, paskui žiemą atšilimas buvo ir žiūriu, jog iš kurmiarausių verčiasi sunešti riešutai“, – apie pelių pokštus pasakoja vyriškis.

Jis pripažįsta, kad ne tik pradžioje, bet ir dabar pasigirsta skeptiškų nuomonių, ar reikėjo šeimai nerti į šią veiklą, bet nei Rima, nei Darius neabejoja, kad užsiima tuo, ko trokšta širdis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.