Įmonei pavyko įrodyti savo veiksmų teisėtumą

bagusinskas teismas
Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Bagušinskas sako, kad, išgirdus galutinę palankią Aukščiausiojo Teismo kolegijos nutartį, net nekyla abejonių, jog buvo verta teismuose nueiti ilgą bylinėjimosi kelią. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Po ilgų teisinių ginčių spalio 14 d. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo civilinių bylų kolegija priėmė galutinį ir neskundžiamą sprendimą, jog vis dėlto savo teisės ir visuomenės interesus gynęs UAB Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras (MAATC) buvo teisus nutraukdamas sutartį su mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginių operatore UAB „NEG Recycling“. Teismas nusprendė, kad šių bendrovių sutarties galiojimo atkūrimas nėra įmanomas.

Jau 2018 m. esame rašę, kad „NEG Recycling“ nesilaikė sutarties sąlygų su MAATC ir nevykdė reikalavimų. Kai MAATC nutraukė sutartį su šia bendrove, ji pradėjo teismuose reikalauti, kad sutarties nutraukimas būtų pripažintas neteisėtu. Dabar mechaninio biologinio atliekų apdorojimo (MBA) įrenginius ir veiklą perėmė pats MAATC, įrenginiai dirba sėkmingai, pasiekti daug geresni atliekų rūšiavimo rezultatai.

„Įrodėme, kad  nesilaikančio sutarties sąlygų operatoriaus paslaugų atsisakėme teisėtai, o kartu apgynėme ir visų Marijampolės apskrities gyventojų interesus“,– sako MAATC direktorius Algirdas Bagušinskas.

UAB „NEG Recycling“ buvo laimėjusi MAATC viešąjį konkursą šalia Marijampolės regioninio sąvartyno pastatyti mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginius ir juos eksploatuoti ne mažiau kaip 10 metų. Operatorė buvo įsipareigojusi nepertraukiamai rūšiuoti ir apdirbti visas Marijampolės regiono mišrias komunalines atliekas, atskirti ir realizuoti antrines žaliavas, gaminti techninį kompostą. Pagal sutarties dokumentus „NEG Recycling“ buvo įsipareigojusi iš mišrių komunalinių atliekų srauto atrinkti ne mažiau kaip 10 procentų antrinių žaliavų, gaminti kietąjį atgautąjį kurą ir jį realizuoti.

„NEG Recycling“ privalėjo paleisti mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginius 2016 m. sausio 1 d., tačiau darbai vėlavo, gamykla pradėjo veikti tik 2016m. balandžio 11 dieną. Tai jau buvo sutartinių įsipareigojimų nesilaikymas, – priminė A. Bagušinskas. – Nė vieną mėnesį operatorius nevykdė įsipareigojimo atrinkti 10 proc. antrinių žaliavų, jų tebūdavo atrenkama tik apie 2 proc. Dar vėliau „NEG Recycling“ pradėjo reikalauti, kad mes paimtume ir išvežtume deginti atrinktas degias atliekas, kurių operatorius sukaupė gamyklos teritorijoje apie 7 tūkst. 500 tonų ir niekur jų nerealizavo, nes už degių atliekų deginimą reikėjo mokėti jėgainėms.“

Nutraukus sutartį MAATC šias operatoriaus sukauptas degias atliekas teko išvežti į Klaipėdos „Fortum“ jėgainę sudeginti, už tai teko sumokėti po 65 eurus už toną. O pagal sutartį „NEG Recycling“ bendrovė buvo įsipareigojusi iš marijampoliečių atliekų gaminti produktą – kietąjį atgautąjį kurą – ir jį parduoti, tačiau to nedarė. Kai MBA įrenginių teritorijoje buvo sukaupta 7 tūkst. 500 tonų degių atliekų (o tai gerokai viršijo taršos leidime leistinus kiekius) ir įrenginių teritorijoje tapo nesaugu net ten dirbantiems žmonėms, aplinkosaugos inspektoriai pagrasino, kad įrenginių gamyklos veikla bus nutraukta.

„NEG Recycling“ 2017 metų rugsėjo 27 d. pati savavališkai sustabdė MBA įrenginių veiklą ir atsisakė priimti apdorojimui Marijampolės regiono mišrias komunalines atliekas. Kartu pradėjo prieš UAB MAATC  bei jo direktorių A. Bagušinską nukreiptą plačią šmeižto kampaniją. Vėliau tas publikacijas ir žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba, ir visuomenės informavimo etikos komisija pripažino tikrovės neatitinkančiomis ir įpareigojo paskelbti paneigimus.

Operatorius visur skelbė, kad neveikiant MBA įrenginiams Marijampolei gresia ekologinė katastrofa, grėsmę kelia aplink MBA įrenginius sukaupti tūkstančiai tonų netvarkomų degių atliekų. Buvo bandoma eskaluoti žinią, kad dėl  už ES paramos lėšas statytų Marijampolės MBA veiklos nutraukimo Lietuvai gali tekti mokėti baudas ir grąžinti Europos Sąjungai 10 mln. eurų.

„Mes pasirinkome teisinį kelią – kreipėmės į teismą. Kai 2018 m. kovo 13 d. teismas pripažino, kad  MAATC ir UAB „NEG Recycling“ sutartis yra nutraukta teisėtai ir ji nevykdo veiklos, paprašėme operatorių mums perduoti MBA įrenginius. Tačiau geranoriško bendradarbiavimo nebuvo, todėl 2018 m. balandžio pradžioje pagal teismo sprendimą MBA įrenginius perėmėme su antstolių pagalba, atnaujinome jų veiklą“, – sakė MAATC veiklos administravimo skyriaus vadovė Irma Petrauskienė.

Dabar visos marijampoliečių mišrios komunalinės atliekos yra MBA įrenginiuose išrūšiuojamos ir perdirbamos. Nors antrinių žaliavų mišriose komunalinėse atliekose dėl objektyvių priežasčių (geresnio rūšiavimo namų ūkiuose, kuriems buvo išdalinti atskiri stiklui, antrinėms žaliavoms surinkti skirti konteineriai; taros depozito sistemos atsiradimo) yra mažiau, Marijampolės MBA jų atrenkama daugiausiai Lietuvoje – 4,3 proc. (šalyje – apie 3 proc.).

Tiek direktorius, tiek skyriaus vadovė primena istoriją, kaip MBA įrenginius (kurių vertė per 10 mln. eurų) už Europos Sąjungos paramos ir savo lėšas pastatė MAATC, o UAB „NEG Recycling“, net ir nevykdydama savo sutartinių reikalavimų ir pati nutraukusi MBA veiklą, gviešėsi ir toliau čia gauti nemažų pajamų. Ji kreipėsi į teismus ir paprašė, kad teismas ne tik atkurtų sutarties galiojimą, bet ir pakeistų pasirašytos sutarties sąlygas – leistų nevykdyti sutartinių įsipareigojimų atrinkti 10 proc. antrinių žaliavų, leistų negaminti sutartyje numatyto kietojo atgautojo kuro.

Tačiau Kauno apygardos teismas „NEG Recycling“ ieškinius atmetė, o Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija priėmė naują sprendimą – teismo sprendimu nutraukti sutartį tarp šių įmonių. Apeliacinis teismas nenagrinėjo sutarties nutraukimo sąlygų ir šį klausimą grąžino nagrinėti pirmos instancijos teismui – Kauno apygardos teismui. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šią apeliacinio teismo nutartį paliko nepakeistą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.