Cukrinių runkelių augintojai ruošiasi sėjai

paliskis almantas
Kooperatyvo „Marijampolės regiono cukriniai runkeliai“ valdybos pirmininkas Almantas Pališkis tikisi, kad šiemet cukrinių runkelių sėja prasidės laiku. D. Pavalkio nuotr.

Saulė kasdien kyla vis aukštyn, cukrinių runkelių augintojai naują cukrinių runkelių sezoną pasitinka šiek tiek ramiau, laukia atkeliaujančios sėklos, kurią į laukus planuoja išberti jau kitą savaitę.
 
Kaip pasakojo ŽŪK „Marijampolės regiono cukriniai runkeliai“ valdybos pirmininkas Almantas Pališkis, jau sudarytos ir auginimo sutartys su UAB „Žvalguva“, kuri iš ūkininkų pasirengusi supirkti ir perdirbti runkelių derlių. Sėkla užsakyta, į kai kuriuos ūkius jau ir pristatyta. Kooperatyvo „Marijampolės regiono cukriniai runkeliai“ nariai renkasi iš dviejų vokiškų selekcijos kompanijų šiuolaikiškas, derlingas ir cukringas veisles.

Kooperatyvui iš viso priklauso 84 nariai, pasak A. Pališkio, cukrinių runkelių augintojų net padaugėjo. Iš viso cukraus gamybos fabrikui Marijampolėje cukrinius runkelius tiekia apie 100 augintojų. Šiuo metu bendrovei „Lietuvos cukrus“, kuriai priklauso fabrikas, vykdoma bankroto procedūra.

Anot A. Pališkio, pernai metai cukrinių runkelių augintojams buvo kupini nerimo ir nežinomybės. Pavasarį sutartys buvo pasirašomos paskutinę minutę, todėl vėlavo sėja.

„Išsidirbę laukus laukėm, kada sėkla parvažiuos, o iki rudens žemdirbiai nežinojo, ar fabrikas apskritai dirbs, ar ūkininkų užauginta produkcija bus perdirbama“, – pasakojo A. Pališkis ir pasidžiaugė, kad visgi praeito sezono cukrinių runkelių perdirbimas praėjo sklandžiai, už pernykštį derlių „Žvalguva“ sumokėjo laiku.

„Šiemet pasirengę užauginti daugiau runkelių negu pernai. Sudaryta sutarčių apie 230 tūkst. tonų cukrinių runkelių“, – teigė kooperatyvo valdybos pirmininkas A. Pališkis.

Kol kas mūsų krašto ūkininkai tradicijos auginti šią kultūrą neatsisako ir tikisi sėkmingo cukrinių runkelių sezono ir didesnės cukrinių runkelių supirkimo kainos bei aiškumo dėl tolesnės Marijampolės cukraus fabriko veiklos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.