Maisto produktų prekiautojai turguje liko be prekybos vietos

turgus be darzoviu
Jau kuris laikas Šakių miesto Zanavykų turgaus maisto produktų pardavėjai prekiauja ne pačioje turgavietėje, o už tvoros. Tarnybos sako, kad už tvoros vyksta nelegali prekyba, už kurią prekybininkai gali būti ir nubausti. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šakių miesto Zanavykų turgaus maisto prekių prekiautojai jau kuris laikas prekiauja ne pačiame turguje, o prie jo esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje. Pasirodo, pats turgavietės šeimininkas paprašė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų išregistruoti maisto prekybos veiklą, kai šie, darydami patikrinimą, ten nustatė pažeidimų.

Ne maisto produktų prekyba VMVT specialistų nedomina ir ši prekyba Zanavykų turguje vyksta toliau, tačiau dėl kitų pažeidimų VMVT Marijampolės departamento specialistai surašė turgavietės šeimininkui Alfonsui Kalesinskui sąrašą trūkumų, kuriuos šis privalėjo per tam tikrą laiką pašalinti. Tačiau, anot VMVT Marijampolės departamento direktoriaus Gedimino Gvazdaičio, netrukus tarnyba sulaukė iš šeimininko prašymo išregistruoti šią veiklą.

„Turgavietės veikla buvo sustabdyta, reikėjo pašalinti trūkumus, tačiau jos savininkas priėmė kitą sprendimą – nusprendė, kad jiems iš viso nereikalingas maisto tvarkymo pažymėjimas, registravimas. Jeigu jie (prekybininkai) vykdo tą veiklą kažkur kitur, bet neturi pažymėjimo, tai yra viešosios tvarkos pažeidimas, kurį turėtų vertinti jau policija. Pirmiausiai prekiautojai maisto produktais turi turėti savivaldybės išduotą leidimą prekybai, o antra – ta vieta turi būti suderinta su VMVT tarnyba“, – aiškino G. Gvazdaitis.

Pasak VMVT direktoriaus, kitas VMVT žingsnis bus toks – visi prekiautojai maisto produktais, kurie buvo registravęsi savo veiklą Zanavykų turguje, turės tarnybai nurodyti kitas prekybos vietas, kurias jie nusimatę, ir nurodyti kitą administratorių, kur jie tą prekybą vykdys.

Anot Šakių rajono policijos komisariato viršininko Aušrio Kvederevičiaus, policija jau gavusi iš VMVT Marijampolės departamento pranešimą, kad Zanavykų turguje laikinai prekyba maisto produktais sustabdyta. Dėl to, kad maisto produktų prekyba ir toliau vyksta automobilių stovėjimo aikštelėse prie turgaus, anot viršininko, policija šiuo metu pradėjusi administracinį tyrimą.

Šakių seniūnijos seniūnas Dalius Jasevičius sako, kad jokių leidimų prekiauti minėtoje vietoje nėra išduota, nes ten nėra seniūnijos teritorija – žemė, kurioje yra automobilių stovėjimo aikštelė, yra valstybinė, ir ją, kiek seniūnui žinoma, nuomojasi pats turgaus savininkas.  

„Yra aiškiai numatyta tvarka, kuria vadovaujantis mes išduodame leidimus, kur mūsų teritorijoje galima kažką prekiauti. Tokių vietų, kur galima būtų prekiauti maisto produktais, netgi mieste neturime, išskyrus įvairias muges ir šventes, kada yra tiksliai nurodytos vietos, kur galima prekiauti. Dar mes leidžiame ir lauko prekybą gėlėmis, pavyzdžiui, prie kapų ar centrinės miesto turgavietės, bet ji vyksta irgi aiškiai nustatytose vietose ir suderintu laiku, pavyzdžiui, per tam tikras šventes“, – sako Šakių seniūnas D. Jasevičius.

Anot seniūno, prekyba maisto produktais vyksta ir prie Šakių Vytauto bei V. Kudirkos gatvių sankirtos, kur yra ne savivaldybės, o privati teritorija, tad leidimų seniūnija čia prekiauti taip pat neišduoda. Tokiu atveju prekiautojams tereikia suderinti vietą su VMVT tarnyba.

Laikraščio „Draugas“ žiniomis, Zanavykų turgavietės maisto produktų prekeiviai ieško kitų alternatyvių prekybos būdų ir vietų, kur be jokio streso galėtų prekiauti savo produkcija. Ar Zanavykų turgavietėje taip ir nebus prekiaujama maisto produktais, parodys laikas. Turgaus savininkas A. Kalesinskas situacijos plačiau nekomentuoja, o „Draugo“ žiniomis „jeigu veterinarija neieškos, ko nepametusi“, galbūt, pašalinus rastus trūkumus, prekeiviai maistu į turgavietę galės sugrįžti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.