Skaitmeninių inovacijų centras Šakiuose – kur, kada, kodėl?

alesiunas jakavicius
UAB „ART21“ vadovas Augustas  Alešiūnas (kairėje) susitikęs su rajono vicemeru Dariumi Jakavičiumi aptarė galimybę Šakiuose įkurti skaitmeninių inovacijų dirbtuves, teigdamas, kad Šakių kraštas turi visas galimybes tapti agro-maisto technologijų kūrimo ir bandymų centru. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Skaitmenizacija neišvengiama ir žemės ūkio sektoriuje.Pirmadienį su rajono savivaldybės atstovais susitikęs skaitmeninių inovacijų įmonės „ART 21“ direktorius Augustas Alešiūnas aptarė galimybę Šakiuose įkurti skaitmeninių inovacijų dirbtuves, padėsiančias sparčiau žemės ūkio bei maisto sektoriuje diegti naujas skaitmenines technologijas.

Potencialų investuotoją Šakiuose – UAB „ART21“ vadovą A. Alešiūną į Šakius atlydėjo Seimo narys Giedrius Surplys.

„Kodėl aš pakviečiau „ART 21“ pasidomėti galimybe investuoti Šakiuose? Todėl, kad Šakiai nuo seno garsėja ne tik kaip pirmaujantis žemdirbystės kraštas, bet turi tokį inovatyvumo kodą – kalbant apie Selindžerį, Šakių „Vyčio“ klubą, dvarų istoriją.Todėl „ART21“ nori Šakiuose kurti agro-maisto inovacijų bandymo poligoną. Šiandien turėjome produktyvų pokalbį su savivaldybės atstovais, džiugu, kad yra abipusis susidomėjimas“, – po pokalbio su savivaldybės atstovais kalbėjo G. Surplys.

Skaitmeninių inovacijų bendrovės „ART21“ direktoriaus A. Alešiūno nuomone, reikia naujų žemės ūkio modelių, kurie padėtų vykdant skaitmenizaciją, rasti balansą tarp aplinkosaugos ir žemės ūkio sektoriaus pelningumo.

„Šiandien ieškome strateginio miesto ar rajono, partnerio, su kuriuo būtų galima sukurti skaitmeninių technologijų poligoną tiek žemės ūkio, tiek maisto sektoriui. Mūsų tikslas – naujas technologijas leisti išbandyti ūkininkams bei maisto pramonės atstovams. Šiandien visuomenė kalba apie tai, kad ūkininkavimas turi vykti tvariai, tausojant gamtą. Kalbame apie tai, reikalaujame iš ūkininkų, kad šie tausotų gamtą, tačiau aš nematau balanso tarp visuomenės ir žemdirbių. Manau, ateinantis skaitmeninių technologijų dešimtmetis turi atvesti prie to balanso“, – kalbėjo A. Alešiūnas.

Svečio nuomone, daugeliui skaitmeninės technologijos ūkyje vis dar yra naujovė, galbūt todėl daugelis dar nėra pasiruošę investuoti į jų diegimą. Būtent tokiame skaitmeninių inovacijų centre ar dirbtuvėse bus galima pamatyti, susipažinti, pavyzdžiui, su ūkio valdymo sistemos, pasėlių skenavimo, siekiant nustatyti ligas ir trąšų poreikį, ir kitomis technologijomis.

„Norint demonstruoti tas technologijas, turi būti tam skirta vieta. Mes kalbame apie pilotinį fabriką, ūkį, kuriame būtų vykdomi demonstraciniai bandymai bei realios gamybos imitavimas. Tai turėtų būti vieta, kur taip pat būtų galima rengti mokymus, konsultacijas, edukacijas bei renginius ūkininkams, mūsų klientams“, – tokia skaitmeninių inovacijų dirbtuvių vizija dalinosi svečias, pridurdamas, kad Šakiai jam tinkama vieta dar ir todėl, kad šalia žemės ūkis, bandymams skirti laukai, netoli mokslo įstaigos, be to, Šakius yra patogu ir lengva pasiekti ir iš didžiųjų miestų.

„Kur galėtų įsikurti skaitmeninių inovacijų dirbtuvės? Aukštųjų technologijų kūrimas reikalauja jaunų talentų, perspektyvių specialistų, todėl, manau, vieta, kur vyktų šis darbas, turi būti patraukli, kūrybiška, progresyvi. Mano vizija, kad tai turėtų būti objektas, turintis istorinę vertę, tai galėtų būti kažkokia Šakių rajone esanti kultūros paveldo vieta, kuri būtų patraukli tiek dirbantiems, tiek į ją atvykstantiems klientams“, – kalbėjo potencialus investuotojas pridurdamas, kad tikrai inovacijų centras nebus statomas ant plyno lauko.

Anot A. Alešiūno, jei Europos Komisija palaimins į agro-maisto sektorių orientuotą Europos skaitmeninių inovacijų centro kūrimo projektą, tokiame centre Šakiuose būtų sukurta apie 100 darbo vietų.

Po pokalbio su bendrovės „ART 21“ vadovu A. Alešiūnu rajono vicemeras Darius Jakavičius siūloma idėja susižavėjo, anot jo, Šakių krašte yra auginama beveik viskas, nuo bulvių iki daržovių fasavimo ir eksporto, neseniai įsikūrė paukštininkystės ūkis.

„Tas inovacijų centras būtų patraukli investicija pačiam rajonui ir galbūt sugrąžintume dalį jaunų žmonių, kurie vis palieka mūsų rajoną, nors įgyja specialybes, kurias galėtų pritaikyti čia. Tačiau neatsiranda tos terpės“, – svarstė vicemeras.

Tiesa, susitikimo pabaigoje kalbėjęs G. Surplys pripažino, kad „ART21“ siūlomomis paslaugomis gali pasinaudoti tik didžiosios Lietuvos žemės ūkio bendrovės arba stambieji ūkininkai, tačiau siūlė nebijoti  ir visiems ūkininkams, besidomintiems inovacijomis, juolab kad dalį jų įsigijimo finansuos Europos Sąjunga.

Po susitikimo dalyviai apsilankė keletoje rajonų vietų, kur galėtų įsikurti skaitmeninių inovacijų dirbtuvės, tačiau kur galbūt potencialus investuotojas „ART21“ įsikurs, spaudai neatskleidė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.