Valių kaime pupų derlių nukūlė kruša

pupos zala
Vos už kelių kilometrų nuo Šakių esančiame Valių kaime penktadienį iškritusi gausi kruša 10-ies hektarų lauke augusias pupas sumaitojo visiškai, o netoliese esančiame 15-os hektarų lauke pupų stiebai nukapoti per pusę, tačiau derliaus iš abiejų laukų ūkininkas Vidmantas Martinaitis jau nesulauks. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Valių kaime (Šakių sen.) ankštinių pupų pasisėjusiam ūkininkui derliaus šįmet kulti nebereikės – jį nukūlė penktadienį iškritusi gausi kruša. Smarkiai penktadienio popietę apie valandą siautėjusi audra pasibaigė tuo, kad trumpam dalyje rajono buvo dingusi elektra, o kruša itin pakenkė pupų laukams.

Apie Šakius išsidėsčiusioje savo ūkio žemėje ūkininkas Vidmantas Martinaitis šįmet Valių kaime buvo pasėjęs du laukus pupų – viename 10 ha, kitame – 15 ha ankštinių kultūrų. Anot ūkininko, po penktadienio krušos viename lauke pupų stiebai nukirsti tik per pusę, o kitas laukas nusiaubtas visiškai. Ūkininkas sako, jog dar laukia atstovų iš draudimo kompanijos, kad įvertintų nuostolius, o po to laukus išdirbs, nes palikti juos tokius jau nėra tikslo.

„Bėda ta, kad pupos ankštis brandina pačioje viršūnėje, todėl ir likus dar sveiko pusei stiebo naudos iš to nebus. Jokio rezultato“, – apibendrino V. Martinaitis.

Tiesa, smarki audra neaplenkė ir kitų kultūrų – kviečių ar rapsų laukų, tačiau šioms kultūroms pakenkta mažiau, jos tik išguldytos, išvartytos į šonus, derlių pavyks nuimti.

„Pupų labai liaunas stiebas būna, kol subręsta ir sutvirtėja. Todėl šiuo momentu, kol jos auga ir brandina derlių, yra labai liaunos, pažeidžiamos“, – apibendrina krušos pasekmes žemdirbys.

Ūkininkas sako, jog pasėliai yra apdrausti, tačiau užsiauginus ir pardavus pupas pajamos iš derliaus būtų visai kitokios negu dabar, kai tik dalelę nuostolių kompensuos draudimas. V. Martinaitis sako, kad nuostolių ūkininkaujant kartais išvengti tiesiog nepavyksta. Pavyzdžiui, ir šį pavasarį jis turėjo iš naujo atsėti vieną lauką, kuris yra visai prie pat Siesarties ir pavasarį buvo apsemtas. Tačiau viskas vyko dar ankstyvą pavasarį, todėl buvo galima sėti iš naujo, o dabar atsėti pupų laukų jau nebėra prasmės – teliks paruošti buvusius pupų laukus kitų metų derliams. Anot V. Martinaičio, smarki liūtis praėjo nevienodai – jeigu Girėnuose tą pačią dieną buvo iškritę tik 4 mm kritulių, tai kitoje Šakių pusėje, prie Giedručių, buvo užfiksuota jau daugiau kaip 10 mm kritulių kiekio.

Žmonės pasakoja, jog didelis smulkių krušos kristalų kiekis tądien buvo pastebėtas ir prie Pervazninkų kaimo (Sudargo sen.),  kur pamiškėje pakelė kelias valandas buvo pasidengusi baltu ledukų sluoksniu. Šakių savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vedėja Irena Žemaitienė sakė, jog kol kas apie penktadienį stichijos pridarytus nuostolius pranešė tik ūkininkas V. Martinaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.