Kukarskės globos namams – investicijos

kukarske pastatas
Prioritetiniai darbai, kuriuos Kukarskės globos namuose nusimatė savivaldybės administracijos direktoriaus Dainiaus Grincevičiaus sudaryta komisija, yra keltuvo įrengimas. Taip pat ketinama spręsti ir valgyklos bei sandėliavimo patalpų klausimus. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Panašu, kad Kukarskės globos namai jau artimiausiu metu sulauks savivaldybės finansinės injekcijos, mat spręstinų problemų yra ne viena ir ne dvi, o Seimo kontrolieriaus rekomendacijos pačios irgi neįsigyvendina. Administracijos direktorius Dainius Grincevičius sutinka, kad galbūt iniciatyvos reikėjo imtis anksčiau, mat savivaldybei adresuotų prašymų netrūko, tačiau dabar ilgai laukti neketina ir planuoja, kad per vasarą dalis darbų turėtų būti atlikta.

Ūkio ir verslo komiteto posėdžio metu administracijos direktorius sakė prisiimantis atsakomybę, kad problemų nesprendė anksčiau, nors netrūko nei direktorės Astos Pranaitienės raštų, žinomi ir 2018-ųjų bei 2019-ųjų Seimo kontrolieriaus reikalavimai, tad dabar ketinama „sudėti problemas į vieną vietą ir spręsti iš esmės“. Situacijai analizuoti bei išsikristalizuoti pagrindines problemas buvo sudaryta ir speciali, paties administracijos direktoriaus vadovaujama komisija, administracijos atstovai aptarti situacijos ir ieškoti sprendimų vyko ir į Kukarskės globos namus. Esminiai dalykai, kuriuos artimiausiu metu ketinama daryti, yra keli: keltuvo ar, paprasčiau kalbant, lifto įrengimas, valgyklos bei sandėliavimo patalpų klausimas.

Apie būtinybę Kukarskės globos namuose įrengti keltuvą kalbama ne vienerius metus. Direktorė buvo svarsčiusi keltuvą įrengti iš lauko pusės, tačiau D. Grincevičius informavo, kad dabar apsistota prie minties keltuvą rengti iš vidaus, nors tam teks paaukoti porą kambarių.

„Bet mintis tokia, kad iš vidaus, ne iš lauko reikia patekti“, – argumentus dėstė D. Grincevičius ir pridūrė, kad direktorė jau apgalvojusi, kaip spręs gyventojų apgyvendinimo klausimą, be to, prie dabar numatytos vietos reikalui esant patogiai galės privažiuoti ir greitoji pagalba.

Pasak administracijos direktoriaus, jau surasta konkreti tuo užsiimanti įmonė, pateikta ir galima darbų sąmata (keltuvo įrengimas be pamato galėtų atsieiti apie 23 tūkst. eurų, tačiau konkrečios sumos paaiškėtų tik po pirkimų).

Nekart globos namų direktorė yra kėlusi ir sandėliavimo patalpų klausimą, mat įstaiga gyventojų rūbus, net dalį reikalingų darbo priemonių laiko tiesiog pagalbinio pastato pusrūsyje, kuriame drėgna, patalpos nešildomos, o apie komfortą nėra net kalbos. Šie klausimai gvildenti dar 2019-aisiais vietoje vykusio pasitarimo metu, tačiau iki šiol sprendimai nebuvo rasti. Dabar D. Grincevičius siūlo įsigyti mobilų konteinerinį namelį ir sandėliavimo patalpą įrengti būtent jame, galbūt dalį stambesnės įrangos, administracijos direktoriaus matymu, galima sandėliuoti atsilaisvinusiose Sudargo mokyklos patalpose.

A. Pranaitienė turėtų ir kitokį matymą. Ji birželio pradžioje savivaldybei pateikė dar vieną prašymą dėl galimybės iš privataus asmens įsigyti patalpas (prašoma 30 tūkst. eurų) globos namų kaimynystėje, kur matytų galimybę įsteigti penkias papildomas gyvenamas vietas, išsispręstų sandėliavimo patalpų klausimas, būtų galimybė įsirengti patalpas izoliacijai ar laikinam atokvėpiui ir pan.

„Pirmas dalykas, į ką turėtume kasmet orientuotis, tai globos namų plėtra. Tai pagrindinis prioritetas. Turime galvoti, kaip spręsti šį klausimą. Įsigijus patalpas būtų viskas vientisa, priklausytų Kukarskei ir, kaip minėjau, prasiplėstume“, – kalbėjo A. Pranaitienė, pabrėžusi, kad kuo mažiau globos namuose gyventojų, tuo ir globos kaina didesnė.

Dabar Kukarskės globos namuose gyvena 45 senoliai, A. Pranaitienė skaičiuoja, kad jeigu čia galėtų gyventi 50–60 žmonių, eitų normaliai, oriai išgyventi.

„Bus taip, kad gruodį vėl turėsime kelti kainą, nes gyventojų mažai. Todėl ir sakau, kad reikia galvoti apie plėtrą“, – sako įstaigos direktorė.

Administracijos direktorius nuo šio pirkinio linkęs susilaikyti, nes neabejoja, kad kaina dirbtinai iškelta, o investicijų, šias patalpas pritaikant naudojimui, reikėtų išties nemažai. Direktorė skaičiuoja, kad vienam žmogui vietos pritaikymas galėtų kainuoti apie 20 tūkst. eurų, o kalbėdama apie už patalpas prašomą sumą ji svarsto, kad kaina tik pradinė ir visa tai yra derybinis klausimas. D. Grincevičiaus įsitikinimu, net ir įsigijus patalpas, nebūtų galutinai išspręstos problemos bei įgyvendintos kontrolieriaus rašte nurodytos rekomendacijos.

Be jau minėtų dalykų, pagal Seimo kontrolieriaus reikalavimus reikalingas ir valgymo patalpos įrengimas vaikštantiems gyventojams. Anot D. Grincevičiaus, su įstaigos direktore šis klausimas aptartas, galimybė valgyti bendroje patalpoje būtų sudaryta pagal grafiką atskiriems kambariams, o didžioji dalis globos namų gyventojų yra nevaikštantys, tad srautas valgykloje būtų minimalus – apie septynis žmones.

Nors D. Grincevičius dar nežino, kiek apskritai visiems darbams gali reikėti lėšų, tačiau šaltinis jau numatytas – iš savivaldybės parduotų pastatų ir už juos gautų pajamų. Jis sako, kad ir pats pastatas senas, pamatai eižėjantys, tačiau tai – ateities klausimas.

Kukarskės globos namai taip pat nesėdi sudėję rankų – gegužės 31 d. su Šakių karšto vietos veiklos grupe pasirašė projekto finansavimo sutartį (jo vertė 63 tūkst. eurų) ir senyvo amžiaus, negalią turintiems žmonėms ketina teikti rekreacines terapijos paslaugas. Projekto įgyvendinimo metu bus praplėstos globos namų erdvės bei įrengta šildoma lauko terasa, numatyta įsigyti ir nemažai įvairios įrangos tiek fizinei, tiek psichinei sveikatai stiprinti.

„Labai džiaugiuosi, kad judame į priekį, galėsime stiprinti žmonių sveikatą, turėsime galimybę pasigražinti aplinką. Be to, rėmėjas iš Vilniaus mums yra padovanojęs ir lauko terasą, kur nusimatę įsirengti tokią lauko arbatinę, bet, kaip sakiau, mums ypač svarbi plėtra, kad galėtume apgyvendinti daugiau žmonių“, – kalbėjo globos namų direktorė A. Pranaitienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.