Obuolių derlius šįmet nedžiugina – baigėsi vos prasidėjęs

navikauskiene l
Jau ne vienerius metus Lukšiuose sultis spaudžiančios Laimutės Navikauskienės šeimai priklausančioje sulčių spaudykloje obuoliai šį rudenį retenybė – obuolių mažai, o sulčių spaudimui jų mėgėjams tenka rinktis kitus vaisius ar daržoves. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šie metai negailestingi sulčių spaudėjams ir obuolių supirkėjams. Jų pagrindinė duona – obuoliai, o šiemet jų derlius itin prastas, tad ir spaudykloms ir supirkėjams nekokie metai. Šiomis veiklomis užsiimantys žmonės liūdnai juokauja, jog šįmet obuoliai tapo aukso vertės.

Prognozuojama, jog šįmet, pasibaigus sezonui, obuolių sulčių bus išspausta maždaug trečdalis, o kai kur – vos 10 proc. pernykščio kiekio. Obuolių derliui atsiliepė permainingi orai. Soduose obuolių mažai, jie smulkūs ir neišvaizdūs, daug nukrito ant žemės taip ir nesunokę. Tam įtakos turėjo sausra ir karštis – obuoliai negalėjo augti, o pradėjus lyti, vaisiai ėmė kristi nuo medžių. Šakiuose, V. Kudirkos gatvėje įsikūrusiame UAB „Vaiskona“ obuolių supirkimo padalinyje, galima sakyti, sezonas taip ir neprasidėjo – išvežę į Vilkaviškį porą sunkvežimių iš gyventojų supirktų obuolių, veiklą sustabdė, nes obuolių tiesiog niekas neparduoda. Šiame supirkimo punkte anksčiau veikė ir sulčių spaudykla, tačiau jau keletas metų tuo nebeužsiimama.
„Kelias savaites dirbome, bet naudos jokios. Atvežė pavieniai žmonės parduoti obuolių ir viskas. Negalima sakyti, kad visiškai nėra obuolių – kai kur jų kaip tik labai daug, bet nėra kas juos surenka, priduoda. Mūsų vadovas anksčiau pats organizuodavo obuolių surinkimą pas atokiau kaimuose gyvenančius vyresnius žmones, nes jie to nepajėgia daryti, bet šįmet net neradome, kas tokį darbą darytų, kas tuo rinkimu užsiimtų – nėra žmonių“, – pasakoja padalinio kieme vaikštinėjusi ir obuolių supirkimu besirūpinusi šakietė.

Anot moters, šįmet į Vilkaviškį išvežti vos keli sunkvežimiukai supirktų obuolių, tad supirkimo sezoną neapsimokėjo tęsti ir jis jau trys savaitės uždarytas.

Obuolių supirkimo sezoną jau užbaigė ir Laimutės ir Arūno Navikauskų punktas Lukšiuose – obuolių tiesiog nėra, o jeigu žmonės ir turi dar šiek tiek obuolių, tai iš jų spaudžia sultis arba sandėliuoja žiemai.

„Prasti metai šįmet su obuoliais. Net ir sultims kai kurie neturi, ieško aplinkui, gal kam atlieka. Mes irgi pajutome, kad šįmet be jokio streso, neskubėdami galime aptarnauti klientus, spaudykloje nėra tokių eilių kaip pernai“, – sako L. Navikauskienė.
Anot moters, žmonės yra sumanūs – kai nėra obuolių, stengiasi išsispausti kitokių sulčių, nes tie, kurie mėgsta sultis, tiesiog be jų jau nebegali gyventi. Populiarios, kaip visuomet, yra daržovių sultys – morkų, moliūgų, o dėl sveikatos į jas įmaišoma įvairių uogų: aviečių, aronijų. Tarp mėgstamų vaisių vis dar pozicijų niekam neužleidžia apelsinai, bananai, bandoma į sultis įmaišyti ir svarainių – nors ir rūgštoka, bet sveika. Šiais metais į Lukšiuose esančią spaudyklą buvo atsivežta spausti ir arbūzų.

„Skonio reikalas – kas ką turi, tas iš to ir spaudžia“, – apibendrina klientų sumanumą moteris.

L. Navikauskienė sako, jog kol kas sulčių spaudimo sezonas dar nesibaigia, nes tik dabar įpusėjo metas, kada žmonės veža spaustis sultims įvairias daržoves. Tačiau pašnekovė neslepia, kad kai toks prastas sezonas ir obuolių užderėjo nedaug, sulčių spaudyklos daug neuždirbs.

„Spaudyklų darbas – sezoninis, tad ir uždarbis sezoninis. Būna geresnis sezonas, būna blogesnis, o šiemet kaip tik toks, bet ką darysi, tokie metai“, – sako lukšietė.

Moteris pastebi, jog prastai ne tik su rudeniniais obuoliais, bet ir su tais, kurie turėtų išsilaikyti per žiemą, nes jie pūva tiesiog ant medžių.

„Ko gero, neišbus ir tie žieminiai, kaip anksčiau. Yra veislių, kurios išbūdavo net iki liepos mėnesio, bet dabar jau matome, kad tiesiog dalis supuvę ir ant medžių...“ – dalinosi mintimis L. Navikauskienė.

Kaip skelbiama respublikinėje žiniasklaidoje, obuolių derlius prastas ne tik Šakių rajone, bet ir visoje Lietuvoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.