Suvalkietiškas kanapių aliejus įvertintas aukso medaliu

jorus komanda
Šiuo metu prie „Jorus“ vairo sėdi trise (iš kairės) Rita Čižauskienė, Irma Balevičienė, Ieva Stankevičiūtė, jos turi unikalią galimybę stebėti žaliavos vystymosi procesą nuo sėklos pasėjimo iki derliaus nuėmimo, nes pluoštinės kanapės auga jų šeimų ūkiuose. Asmeninio archyvo nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Spalio 15 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje vyko tryliktoji paroda „Rinkis prekę lietuvišką 2021“. Tarp geriausiųjų aukso medaliu įvertintas ir kanapių sėklų aliejus „Jorus“, gaminamas Baltrušiuose ūkininkaujančių Povilo ir Irmos Balevičių ūkyje.

Pilviškiuose gimusią, Vilniuje kurį laiką gyvenusią I. Balevičienę į Baltrušius atvedė meilė, čia  atsirado ir verslo užuomazgos. Pasak pašnekovės, ji jau kuris laikas stebėjo savo vyro Povilo darbą, ieškojo idėjų, ką būtų galima daugiau sukurti iš ūkyje auginamų augalų. Anot pašnekovės, visgi pirma mintis išspausti kanapių sėklų aliejų kilo vyro tėčiui Algirdui Balevičiui.

„Tai buvo pirmieji metai, kai vyro ūkyje buvo pradėta auginti ši kultūra. Buvau girdėjusi apie šių produktų naudingą poveikį sveikatai. Žinojau, kad šių augalų sėklų aliejus yra ypač naudingas, dėl to ir kilo idėja jo daugiau išspausti kalėdinėms dovanoms. Paragavome ir supratome, kad būtina šiuo gėriu pasidalinti ne tik su savo artimaisiais, bet ir su kitais žmonėmis, besirūpinančiais savo sveikata. Ši akimirka ir buvo viso ko pradžia, lėmusi prekės ženklo „Jorus“ gimimą“, – pokalbį pradeda I. Balevičienė.

Jos idėją gaminti kanapių produktus palaikė ir pažįstamos marijampolietės Ieva Stankevičiūtė ir Rita Čižauskienė. Pasak pašnekovės, visos jos turi skirtingas patirtis, skirtingą išsilavinimą ir skirtingą požiūrį į kai kuriuos dalykus, o tai, anot pašnekovės, padeda sugalvoti nestandartines idėjas.

„Esame šiek tiek pasiskirsčiusios darbais, tačiau daugumą sprendimų priimame visos trys pasitarusios“, – sako pašnekovė.

jorus irma
Irma Balevičienė, kalbėdama apie verslo pradžią, prisimena, kad iš vyro auginamų kanapių kartą nusprendė pasigaminti kalėdinių dovanų, tuomet ir nutarė savo pačių rankomis sukurtu gėriu pasidalinti su kitais. Asmeninio archyvo nuotr.

I. Balevičienė neslepia, kad galvojant prekės ženklo pavadinimą, buvo labai svarbu lietuviškumas. Teko ilgokai ieškoti, tačiau galiausiai lietuvių kalbos žodyne akys nukrypo prie žodžio „jorus“ – tai senas lietuviškas būdvardis, kurio reiškmė – šviesiai žalias, o tai, pasak pašnekovės, puikiai apibūdina kanapės augalą ir žalius laukus.

„Ir nutarėme, kad su juo reikia keliauti toliau“, – sako moteris.

Kalbant apie „Jorus“ asortimentą, pasak I. Balevičienės, bene populiariausias produktas nuo veiklos pradžios išliko kanapių sėklų aliejus.

„Asortimente taip pat turime lukštentas kanapių sėklas, augalinius kanapių baltymus, praturtintus šaltyje džiovintais vaisiais ir uogomis, moliūgų sėklų aliejų, taip pat užtepėles, pesto pagardus, rankomis rinktas kanapių žiedų ir lapų arbatas, šokoladus su kanapių ir moliūgų sėklomis. Taip pat turime ir kosmetikos gaminius, kurie praturtinti kanapių aliejumi“, – vardija I. Balevičienė.

Prašome papasakoti apie kokį ypatingą „Jorus“ produktą. I. Balevičienė nedvejodama išskiria moliūgų aliejų, kadangi jų ūkyje ši kultūra yra auginama.

„Moliūgų aliejus mūsų asortimente atsirado ne per seniausiai, tačiau jau pelnė nemažą susidomėjimą ir gausybę gerų atsiliepimų, kuo labai džiaugiamės. Smagu, kad jau per porą ateinančių savaičių galėsime pristatyti ir naują produktą – džiovintas lukštentas moliūgų sėklas, kurios, neabejoju, sulauks susidomėjimo“, – savo sėkme ir ateities planais dalinasi pašnekovė ir džiaugiasi, kad turi galimybę stebėti žaliavos vystymosi procesą nuo sėklos pasėjimo iki derliaus nuėmimo, mat Balevičių šeima turi gilias ūkininkavimo tradicijas, Irma su vyru Povilu jau yra trečia karta, kuri ūkininkauja šeimos žemėse Šakių rajone.

„Vyras ūkį įkūrė dar 2007 m., aš – tik šiais metais. Pluoštines kanapes pradėjome auginti prieš dvejus metus, o moliūgus – dar metais anksčiau. Todėl esame puikiai susipažinę su šiomis kultūromis ir auginimo technologijomis. Taip pat ir mano kolegių Ritos ir Ievos šeimos ūkininkauja. Visa „Jorus“ produktams naudojama kanapių ir moliūgų žaliava yra užauginama mūsų ūkiuose, tad galime užtikrinti kokybę nuo sėklos pasėjimo iki galutinio produkto“, – tikina pašnekovė.

jorus pl
Parodoje „Rinkis prekę lietuvišką 2021“ aukso medaliu apdovanotas mūsų rajone ūkininkaujančių verslininkų kanapių sėklų aliejus „Jorus“, kuris pradėtas gaminti daugiau nei prieš metus. Asmeninio archyvo nuotr.

Kalbamės ir apie ateities perspektyvas. Pasak I. Balevičienės, šiuo metu Baltrušių kaime yra įrenginėjamos gamybinės patalpos šalia šeimos ūkio sandėlių ir pasėlių laukų. Moteris neslepia, dalį įrengimų perka ES paramos lėšomis, tačiau nemažai tenka investuoti ir patiems.

„Mintyse turime naujų darbo vietų kūrimą, tad neabejotinai, augant pajėgumams, augs ir komanda, – sako verslą plėtojanti moteris ir priduria: – Tiek mano vyras, tiek ir šeima mūsų su merginomis veiklą labai palaiko. Iš tikrųjų nuosavas verslas reikalauja labai daug laiko, energijos ir idėjų, todėl šeimos supratimas, palaikymas ir bendros vizijos matymas yra labai svarbus.“

Spalio 15 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje vykusioje tryliktojoje parodoje „Rinkis prekę lietuvišką 2021“ tarp geriausiųjų  aukso medaliu įvertintas ir kanapių sėklų aliejus „Jorus“. I. Balevičienė atvirauja – įmonė nėra aktyvūs parodų dalyviai, tačiau kas kartą, kai jose dalyvauja, džiaugiasi  galėdami realiai pabendrauti su klientais, pristatyti naujienas.

„Tikrai smagu būti apdovanotiems ir įvertintiems už pastangas. Mūsų kanapių sėklų aliejus yra pats pirmasis produktas, nuo kurio ir pradėjome veiklą. Tad smagu, jog jis sulaukė įvertinimo ne tik iš klientų, bet ir iš kompetentingos komisijos. Pluoštinių kanapių sėklų aliejų spaudžiame šaltuoju būdu, jo nefiltruojame, tad taip yra išsaugomos visos geriausios aliejaus savybės. Kokybiškas kanapių sėklų aliejus turi būti sodriai žalios spalvos, malonaus riešutų kvapo ir skonio ir jokiais būdais nekartus. Kanapių sėklų aliejus labiausiai vertinamas dėl jame esančių riebiųjų rūgščių, įvairių mineralų: kalcio, kalio, magnio bei vitaminų, tokių kaip vitaminas D. Toks produktas tikrai yra tinkamas bet kurioje virtuvėje, net ir vegetariškoje ar  veganiškoje“, – aukso medaliu apdovanotą produktą apibūdina jo kūrėja.

Pokalbio pabaigoje pašnekovė priduria, kad kol kas aktyviausia prekyba vyksta internetinėje parduotuvėje, taip pat Kaune, Vilniuje, Marijampolėje, o netrukus ir kituose Lietuvos miestuose bus galima užsukti į jaukias gurmaniško ir sveiko maisto parduotuvėles, kur įsikūrė ar įsikurs „Jorus“ produkcija.

„Gyvenant įtemptu ritmu labai svarbu maitintis sveikai. Mes norime paneigti mitą, jog kas sveika, tas nėra skanu. Tad mūsų produktai apjungia šiuos du elementus. Tarkim, valgant gardžią užtepėlę organizmas tuo pat metu gauna naudą iš joje esančių kanapių ir moliūgų sėklų bei aliejaus. Taigi produktas suteikia ne tik pasimėgavimą skoniu, bet ir papildo mitybą trūkstamais mikroelementais. Norisi, kad kuo daugiau žmonių atrastų kanapių sėklų produktus, kuriais gali ne tik praturtinti savo mitybos racioną, bet ir suteikti naujų skonių savo patiekalams“, – pokalbį užbaigia I. Balevičienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.