Ūkininkai reikalauja žemės ūkio ministro atsistatydinimo

lzut navickas
Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas (priekyje) susitikęs su žemdirbiais sulaukė gausybės priekaištų, kad neatstovauja jų interesams, todėl turi pasitraukti. Ministras pareiškė, kad nebūtinai žemdirbių siekiai turi būti vykdomi. Organizatorių nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Dešimt žemdirbių asociacijų vienijanti Lietuvos žemės ūkio taryba pareiškė nepasitikėjimą žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku ir jo vykdoma veikla. Pasak žemdirbių atstovų, ministerija tinkamai neatstovauja ūkininkų interesų. Spalio 21 d. Žemės ūkio akademijoje Kaune ministras dalyvavo Žemės ūkio tarybos išplėstiniame posėdyje, kur žemdirbiai, tarp kurių ir Šakių rajono atstovai, jam pareiškė daugybę priekaištų.

Posėdį pradėjęs Žemės ūkio tarybos pirmininkas Jonas Vilionis pabrėžė, kad padėtis žemės ūkyje kritinė: krenta grūdų derlius, mažėja pieno gamyba, kritinė situacija kiaulienos sektoriuje. Jis piktinosi, kad konkuruojanti organizacija Žemės ūkio rūmai gauna valstybės paramą, o taryba – ne.

„Vis daugėja mokesčių. Jau ir vanduo bus apmokestintas, negalėsim nemokamai pagirdyti karvės tvenkinyje, nebaigtos mėšlo tvarkymo taisyklės. Tvarka, kuri kuriama, mums pražūtinga“, – kalbėjo J. Vilionis.

Ministras K. Navickas sutiko, jog asociacijos turi spausti valdžią, bet, anot jo, ministras pirmiausiai yra Vyriausybės narys ir jis nebūtinai turi asociacijų siekius vykdyti.

„Skauda jums, skauda ir man. Bet kai iš pradžių gauni pirmą niuksą į veidą, pirmas klausimas kyla – už ką? Atrodo, kad kai kuriuos dalykus pakankamai gerai atstovauji ar bent jau stengiesi gerai atstovauti. Kalbant dėl pasigesto žodžio „partnerystė“, tai partneriai sėda ir kalbasi, kaip tą problemą spręsti, nes mes turime ne vieną žemės ūkyje iššūkį, bet partneriai niekada nekalbėjo su ultimatumais“, – kalbėjo ministras.

Po ministro pasisakymo į rankas paėmęs mikrofoną Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas, Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės vadovas Petras Puskunigis pripažino, kad Žemės ūkio taryba, siekdama dialogo su žemės ūkio ministru, atliko tokį darbą, kuris nebuvo labai malonus, tačiau būtinas.

„Gyvename didelėje nežinioje. Šiandien niekas ministro nekaltina, kad visoje Europoje atpigo kiaulės, siaučia pandemija, net keliais kartais brangsta visi ištekliai. Žemdirbys šiandien yra vienas iš nedaugelio gamintojų, kuriam pasakoma kaina tiek jo pagamintos produkcijos, tiek perkamų produktų. Mums būtinas kalbėjimasis, tačiau ir iki šiol su ministerija jo neturėjome. Aišku, šiandien smagu matyti, kad salė pilna žemdirbių, džiugu matyti daug jaunimo, kuris taip pat yra susirūpinęs, nes jiems reikės vykdyti naująją 2023–2027 metų programą“, – sakė P. Puskunigis.

Pasisakyti buvo užsirašę keliolika organizacijų atstovų. Lietuvos grūdų augintojų asociacijos vadovas Aušrys Macijauskas kalbėjo apie žemdirbių laukiančius iššūkius įgyvendinant ES žaliąjį kursą. Susitikime daug diskutuota apie daugiamečių pievų išlaikymą. Ministras pripažino, kad aiškaus atsakymo, kaip sutvarkyti pievas, kad visiems būtų gerai, neturi.

„Tas draudimas arti pievas galioja nuo 2016 m. Tačiau kai Lietuva stojo į ES, buvo sutarta, kad turi išlikti apie 14 proc. pievų nuo visos dirbamos žemės“, – atsakė ministras, o kai vienas ūkininkas pamėgino patikslinti klausimą, kad ŽŪM pateikta informacija dėl pievų atstatymo, o ministras šiandien dėsto kitokią nuomonę, K. Navickas tiesiog rėžė: „Ko čia šoki man į akis!“

Žemdirbiai priekaištavo ministrui, kad ministerija vengia su jais bendrauti, Kelmės r. ūkininkų organizacijos vadovas Martynas Puidokas kritikavo ministerijos sprendimus skirti paramą pelkėms, o ne ūkininkams. Kraštietis Aleksandras Stonkus suskaičiavo, kad K. Navickas yra 15-asis žemės ūkio ministras nuo nepriklausomybės atgavimo ir vienintelis niekaip nesusijęs su žemės ūkiu.

„Išklausęs šiandien daug pasisakymų susidariau nuomonę, kad ne tik mes, žemdirbiai, bet ir jūs, ministre, esate tam tikra auka. Šiandien valstybėje vyksta gryna profanacija, t.y. labai nepagarbus požiūris į valstybės valdymą. Aš galvoju, kad esate padorus žmogus, turbūt neįvertinot savo kompetencijų. Todėl, jei ir norite tuo padoriu žmogumi likti, privalėtumėte atsistatydinti. Metai laiko praėjo, o dauguma žemdirbių ministerijos darbą galėtų pavadinti balanos gadyne. Dialogo su žemdirbiška visuomene vargu ar bus, jo nebuvo jau visus metus“, – sakė A. Stonkus.

K. Navickas į išsakytus žemdirbių priekaištus atsakė, kad nekomentuos politinių pareiškimų ir padėties neaštrins.

„Pastabas išgirdau. Suprantu jūsų tikslą „užlenkti“ žaliąjį kursą, bet nebūtinai turime žengti su jumis koja kojon. Sprendimų, bloginančių situaciją, aš nepriimu nei vieno“, – teisinosi K. Navickas.

Reziumuodamas pasisakiusiųjų kalbas, Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Juknevičius teiravosi posėdyje dalyvavusių, ar šie palaiko poziciją dėl nepasitikėjimo žemės ūkio ministru. Balsavo beveik vienbalsiai. O prieš palikdamas salę į žemdirbių klausimą, kas bus toliau, ministras atsakė: „Dirbsime toliau, o kaip, pamatysime.“

Susitikime su ministru dalyvavęs mūsų krašto ūkininkas Ramūnas Kaunas atviravo, kad K. Navickas, kaip ministras, dirba prastai.

 „Neišgirdom atsakymų į klausimus. Galbūt ministrui ir trūksta kompetencijos, bet svarbiausia, manau, yra jo nesikalbėjimas su žemdirbiškomis organizacijomis. Nesitiki jau, kad ministras reaguos į išsakytas žemdirbių problemas“, – mintimis po posėdžio dalinosi pienininkystės atstovas, girėniškis ūkininkas Ramūnas Kaunas pridurdamas, kad šiandien, lyginant grūdų ir pieno kilogramo kainą, tapo aišku – lengviau auginti grūdus.

Pasak vėliau kalbinto P. Puskunigio, pagrindinis Žemės ūkio tarybos kaltinimas ministrui – jo neveiklumas žemės ūkio srityje tiek Lietuvoje, tiek Briuselyje.

„Vis dar bandoma sudaryti įvaizdį, kad žemdirbys priešinasi tom žaliom idėjom ir aplinkos išsaugojimui. Lietuvos žemdirbys jau ir taip labai žalias. Lietuvos žemės ūkis jau ir dabar yra pasiekęs iškeltus emisijų mažinimo tikslus, sektorius yra smarkiai susitraukęs. Kas bus toliau? Bus kalbamasi taryboje. Yra pamąstymų ir dėl protesto akcijų. Bet pirmiausiai dar kartą susitiksime su premjere, o artimiausiu metu ir su prezidentu“, – kalbėjo P. Puskunigis pridurdamas, kad tarybos išreikštam nepasitikėjimui ministru pritarė ir Lietuvos verslo darbdavių konfederacija.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.