Saldumynų kepėja Lina Visockienė pasakojo, kad kaneles labai mėgsta jos šeimos nariai, o kepti joms naudoja silikoninę kepimo formą. D. Pavalkio nuotr.
Lina POŠKEVIČIŪTĖ
Saldumynus kepanti gotlybiškietė Lina Visockienė neslepia, jog tai – jos hobis, atsipalaidavimas ir stimulas kurti bei eiti tolyn. Pradėjusi kepti savo poreikiams, giminėms, draugams – šiandien kažką saldaus ir gardaus gali pasiūlyti kiekvienam. Energija trykštanti gotlybiškietė sako, kad šeima – pirmieji jos kepinių degustuotojai.
Kineziterapijos studijas baigusi L. Visockienė po darbų atsipalaiduoja ruošdama saldžiuosius kepinius. Dažniausiai gotlybiškietė kepa bei gamina tortus, kaneles, panakotas, pyragaičius ir kitus saldumynus gimtadieniams, krikštynoms, vestuvėms ar bet kuriai kitai progai. Prisipažįsta – kepa tai, ką pati labiausiai mėgsta, o kepimas rimčiau „užkabino“ vos prieš penkerius metus. Iš pradžių kepė artimiesiems, draugams, bet vėliau šis pomėgis išaugo į verslą.
„Nors kepiniai visada buvo šalia. Mama kepdavo naminį pyragą – bulką. O paauglystėje susitikimams su draugėmis išsikepdavau obuolių pyragą, sausainukų „Sraigės“. Kai atsirado šeima, jau norisi kažkuo atėjusius svečius pavaišinti, važiuoji į svečius – nusivežti. Buvo gimtadienis, sugalvojau tortą išsikepti. Kepiau tradicinį – medaus. O kai draugai, giminės paprašydavo iškepti, atsirado noras pabandyti pagaminti kitokį tortą. Iškepiau „Napoleoną“, tuomet ir prasidėjo receptų ieškojimai internete ir įsivažiavau...“ – pasakoja Lina pridurdama, kad tuomet nutarė pasimokyti ir kepinių dekoravimo, todėl lankė kursus.
Linos Visockienės klientai pageidauja ne tik proginių, bet ir išskirtinio dekoro tortų.
„Noras kepti saldumynus augo, prasidėjo ilgi žiemos vakarai. O internetas visagalis – receptų galybė, tuomet prasidėjo kepimai, bandymai, improvizacijos. Aišku, būta ir tokių kepinių, kuriuos teko sulesinti vištoms“, – šypsosi pašnekovė.
Užsukus pas kepėją, namai išties kvepia pyragų aromatais. Šį kartą ji iškepė pyragą su kriaušėmis.
„Iš tikrųjų į jį turėtų dėtis obuoliai, bet mano šeimynai su kriaušėmis patinka labiau“, – sako pašnekovė.
Ragaujam, pyragas išties gaivus ir labai gardus. Moteris dirba pagal verslo liudijimą, neslepia – susitvarkyti dokumentus užtruko.
„Be abejo, brendo mintis registruoti veiklą, svarstėm, skaičiavom. Šeima pritarė. Kapitališkai suremontavom patalpas, pirkom orkaites bei praktiškai visą buities įrangą“, – pradžią prisimena L. Visockienė.
O kaip nežinantiems susirasti Liną? Moteris sako susikūrusi „Facebook“ puslapį „Saldus hobis“, o geriausia reklama – iš lūpų į lūpas.
„Neseniai pabandžiau tokią avantiūrą – padariau degustacinių tortų rinkinukus ir įdėjau skelbimą. Tuomet pasiūliau špinatinį su vyšniomis, jogurtinį su braškėmis, vanilinį su karamele, riešutais ir juodųjų serbentų uogiene bei kokosinį su ananasais ir trapiais migdoliniais biskvitais. Išpirko per tris valandas ir gavau naujų užsakymų“, – pasakoja moteris.
Ji stengiasi patenkinti visus klientų įnorius, bet kiekvienas užsakymas būna nemenkas iššūkis. Pašnekovė pabrėžia – konditerijoje improvizacija ganėtinai ribota, būtina viską tiksliai pasverti, be abejo, tortų puošyboje kūrybai ribų nėra.
„Viena mama pageidavo torto su Barto Simpsono atvaizdu, nes jos sūnus labai mėgsta šį filmuką. Kas dar iš įdomiau papuoštų tortų? Savo vyrui dariau tortą, vaizduojantį lašinius. Taip pat dariau gitarą, mokyklinį autobusiuką, arbatinuką, moliūgą ir, aišku, daug užsakymų gaunu tortą papuošti pagal žmogaus profesiją – statybininkui, lenktynininkui ir panašiai“, – rodo gaminių nuotraukas Lina pridurdama, kad torto kepimas su dekoravimu – kone dienos darbas.
L. Visockienė svarsto ateityje receptus užsirašyti, nors patikina, jog dalis receptų internete, telefone ir, aišku, galvoje. Moteris neslepia – tortų kainos svyruoja nuo 13 iki 15 eurų už kilogramą, jos nuomone, naminis tortas yra ir prabangos prekė, nes žmonės užsisako ne kasdieniniam vartojimui, daugiausiai ypatingom progom.
Su vyru Egidijumi Lina augina du sūnus. Egidijus buvo ilgametis Gotlybiškių bendruomenės centro pirmininkas, o Lina jos narė. Pernai bendruomenės 10-ies metų jubiliejui iškepė meduolinių sausainukų su bendruomenės logotipu, o Kalėdoms bendruomenės vaikams prikepė kalėdinių sausainių. Moteris pasakoja, kad kepa ir duoną – su vaisiais, o ypatingas ingredientas – gira.
Smalsu, koks kepinys gardžiausias pačiai kepėjai? Moteris atsako, jog „Napoleonas“ su spanguolių, bruknių kremu. L. Visockienė pripažįsta, kad rajone konditerijos kepėjų apstu, bet ją konkurencija verčia tobulėti. Anot pašnekovės, gaminant kepinius tobulėjimui ribų nėra, todėl ji gamina, kuria, svajoja. Kepa ir tortus su maskarpone, Filadelfijos sūriu, špinatais, tačiau veganiškų tortų kol kas negamina.
„Šeima – pirmieji mano kepinių degustatoriai. Vyro gimtadieniui dariau naują tortą, iškart suvokiau, kad reikia kažką keisti. Man asmeniškai tortas turi būti sodrus ir drėgnas. Vienam giminaičiui kepu su karameliniu-sviestiniu kremu ir karamelizuotais riešutais. Tikra saldumo bomba. O kritiką iš klientų visada priimu“, – aiškina Lina pridurdama, kad jos firminis kepinys – karamelinis medaus tortas su graikiniais riešutais.
Teiraujamės, ar L. Visockienė, be pagrindinio masažuotojos darbo Šakių socialinių paslaugų centre bei kepimo, dar turi laisvo laiko. Moteris šypsosi: dar vienas jos hobis – gėlių auginimas. Apgailestauja, kad šiuo metu jau neturi laiko knygų skaitymui.
„Noras kepti saldumynus augo, prasidėjo ilgi žiemos vakarai. O internetas visagalis – receptų galybė, tuomet prasidėjo kepimai, bandymai, improvizacijos. Aišku, būta ir tokių kepinių, kuriuos teko sulesinti vištoms“, – šypsosi pašnekovė.
Užsukus pas kepėją, namai išties kvepia pyragų aromatais. Šį kartą ji iškepė pyragą su kriaušėmis.
„Iš tikrųjų į jį turėtų dėtis obuoliai, bet mano šeimynai su kriaušėmis patinka labiau“, – sako pašnekovė.
Ragaujam, pyragas išties gaivus ir labai gardus. Moteris dirba pagal verslo liudijimą, neslepia – susitvarkyti dokumentus užtruko.
„Be abejo, brendo mintis registruoti veiklą, svarstėm, skaičiavom. Šeima pritarė. Kapitališkai suremontavom patalpas, pirkom orkaites bei praktiškai visą buities įrangą“, – pradžią prisimena L. Visockienė.
O kaip nežinantiems susirasti Liną? Moteris sako susikūrusi „Facebook“ puslapį „Saldus hobis“, o geriausia reklama – iš lūpų į lūpas.
„Neseniai pabandžiau tokią avantiūrą – padariau degustacinių tortų rinkinukus ir įdėjau skelbimą. Tuomet pasiūliau špinatinį su vyšniomis, jogurtinį su braškėmis, vanilinį su karamele, riešutais ir juodųjų serbentų uogiene bei kokosinį su ananasais ir trapiais migdoliniais biskvitais. Išpirko per tris valandas ir gavau naujų užsakymų“, – pasakoja moteris.
Ji stengiasi patenkinti visus klientų įnorius, bet kiekvienas užsakymas būna nemenkas iššūkis. Pašnekovė pabrėžia – konditerijoje improvizacija ganėtinai ribota, būtina viską tiksliai pasverti, be abejo, tortų puošyboje kūrybai ribų nėra.
„Viena mama pageidavo torto su Barto Simpsono atvaizdu, nes jos sūnus labai mėgsta šį filmuką. Kas dar iš įdomiau papuoštų tortų? Savo vyrui dariau tortą, vaizduojantį lašinius. Taip pat dariau gitarą, mokyklinį autobusiuką, arbatinuką, moliūgą ir, aišku, daug užsakymų gaunu tortą papuošti pagal žmogaus profesiją – statybininkui, lenktynininkui ir panašiai“, – rodo gaminių nuotraukas Lina pridurdama, kad torto kepimas su dekoravimu – kone dienos darbas.
L. Visockienė svarsto ateityje receptus užsirašyti, nors patikina, jog dalis receptų internete, telefone ir, aišku, galvoje. Moteris neslepia – tortų kainos svyruoja nuo 13 iki 15 eurų už kilogramą, jos nuomone, naminis tortas yra ir prabangos prekė, nes žmonės užsisako ne kasdieniniam vartojimui, daugiausiai ypatingom progom.
Su vyru Egidijumi Lina augina du sūnus. Egidijus buvo ilgametis Gotlybiškių bendruomenės centro pirmininkas, o Lina jos narė. Pernai bendruomenės 10-ies metų jubiliejui iškepė meduolinių sausainukų su bendruomenės logotipu, o Kalėdoms bendruomenės vaikams prikepė kalėdinių sausainių. Moteris pasakoja, kad kepa ir duoną – su vaisiais, o ypatingas ingredientas – gira.
Smalsu, koks kepinys gardžiausias pačiai kepėjai? Moteris atsako, jog „Napoleonas“ su spanguolių, bruknių kremu. L. Visockienė pripažįsta, kad rajone konditerijos kepėjų apstu, bet ją konkurencija verčia tobulėti. Anot pašnekovės, gaminant kepinius tobulėjimui ribų nėra, todėl ji gamina, kuria, svajoja. Kepa ir tortus su maskarpone, Filadelfijos sūriu, špinatais, tačiau veganiškų tortų kol kas negamina.
„Šeima – pirmieji mano kepinių degustatoriai. Vyro gimtadieniui dariau naują tortą, iškart suvokiau, kad reikia kažką keisti. Man asmeniškai tortas turi būti sodrus ir drėgnas. Vienam giminaičiui kepu su karameliniu-sviestiniu kremu ir karamelizuotais riešutais. Tikra saldumo bomba. O kritiką iš klientų visada priimu“, – aiškina Lina pridurdama, kad jos firminis kepinys – karamelinis medaus tortas su graikiniais riešutais.
Teiraujamės, ar L. Visockienė, be pagrindinio masažuotojos darbo Šakių socialinių paslaugų centre bei kepimo, dar turi laisvo laiko. Moteris šypsosi: dar vienas jos hobis – gėlių auginimas. Apgailestauja, kad šiuo metu jau neturi laiko knygų skaitymui.